Bewust schrijven en verbinding maken met jezelf

Schrijven. Ik doe het mijn hele leven al. Verhalen, gedichten, maar meer dan eens ook simpelweg alleen maar wat er ter plekke in me opkomt. Overal waar ik ga, heb ik een notitieboek bij me. Want schrijven met de hand heeft toch de voorkeur. Dat vele schrijven heeft me al veel gebracht. Ik wil je er graag meer over vertellen.

Voordelen van schrijven

Nu het zo regenachtig is de laatste tijd, is schrijven in het bos vaak geen optie. Daarom heb ik thuis mijn eigen plekje gecreëerd waar ik me graag even in de stilte terugtrek. Ik kan daar ook schrijven in mijn speciaal daarvoor aangeschafte notitieboek. Het is een boek waar ik met plezier mijn gedachten in opschrijf. Het is dan ook geen saai boekwerk, maar deze heeft een mooie zachte omslag, met kleuren en bloemen.

Soms schrijf ik dagelijks. Dan weer hele periodes bijna niet. Het mooiste is om gewoon maar te beginnen. Niet eerst gedachten te vormen of een onderwerp te bedenken. Nee, simpelweg woorden op papier zetten en al schrijvend je gedachten laten ontstaan. Op die manier word je je bewust van wat er eigenlijk in je omgaat. Het helpt om na te denken over alles wat er in je leven speelt. 

Al schrijvend krijgen je gedachten structuur en vorm. Vaak ga je voorbij aan wat er in je omgaat en ontdek je misschien dát er iets is, doordat je prikkelbaar wordt. Of omdat je vage lichamelijke klachten krijgt. Maar wat je onbewust dwars zit, weet je daarmee nog niet.

Door te beginnen met schrijven, ontstaat er vaak al schrijvend ineens een inzicht.

Door te beginnen met schrijven, ontstaat er vaak al schrijvend ineens een inzicht. Je wordt je bewust van je gedachten en gevoelens en ontdekt waar je – misschien al langer – tegenaan loopt.

Al schrijvend kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik te hard aan het vechten en overleven was en niet meer toekwam aan het leven zelf. Dat ik hulp nodig had om te stoppen met vechten en weer van het leven te kunnen gaan genieten. Voor mij kwam op dat moment die hulp in de vorm van medicatie, waar ik écht niet aan wilde beginnen. Tot ik in mijn dagelijkse schrijfsels las, dat het zo niet langer kon. En wat een goede beslissing was dat! Het is alsof ik met die medicatie een tweede kans gekregen heb. 

Schrijven versus typen

Vaak typ ik mijn verhalen en gedachten. Toch is er wat voor te zeggen om daadwerkelijk de pen ter hand te nemen. Want door te schrijven, worden je hersenen meer geactiveerd dan door te typen. Je bent je daardoor meer bewust van wát je schrijft. Je maakt meer verbinding met je innerlijk, met je gedachten. En een ander voordeel is dat je beter kunt onthouden wat je geschreven hebt. Zo’n mooi notitieboek voor jezelf aanschaffen is dus zo gek nog niet!

Regelmatig geef ik coachees ook als tip mee om een notitieboek naast hun bed te leggen. Met name voor mensen die moeilijk kunnen slapen of veel piekeren. Door je gedachten gelijk van je af te schrijven, is het makkelijker om ze los te laten. Je hoeft ze dan niet meer mee de nacht in te nemen. Het kan ook helpen om die gedachten al schrijvend als een gebed bij God neer te leggen. Want daarmee weet je dat je zorgen in goede Handen zijn, terwijl jij er ‘s nachts niets meer mee kunt en dat op dat moment ook even niet hoeft.

Schrijven als onderdeel van coaching

Schrijven werkt voor mij. Maar niet alleen voor mij, ook voor anderen. En je hoeft daarvoor geen literair genie te zijn. Je mag zelfs alle grammaticale en spellingsfouten maken die er zijn. Daar gaat het bij het schrijven namelijk niet om.

Tijdens de retraites en de wandelcoaching laat ik mijn coachees vaak ook schrijven. Niet hele boekwerken, maar een begin. Aanwezig zijn in de stilte, de stilte laten spreken en vervolgens opschrijven wat er maar in je opkomt. Het bijzondere is, dat coachees dit vaak al uit zichzelf doen. Het sluit dus prachtig bij het persoonlijke proces van deelnemers aan.

Soms denken coachees dan dat er iets heel bijzonders moet gebeuren. Dat is niet zo. Het mooie van schrijven in de stilte is juist dat alles prima is. Komt er wel wat op? Prima. Komen er helemaal geen dingen in je op en weet je niets te schrijven? Dan schrijf je dát toch op! Is ook prima.

Het belangrijkste is dat je contact maakt met jezelf en je meer bewust bent van wat er in je omgaat aan gevoelens, gedachten en verlangens. Die geven je namelijk de richting voor het vervolg van je levenspad aan.

Schrijven en delen van verhalen

Hierboven heb ik vooral verteld over het belang van het opschrijven van je gedachten. Je zou het zelfs een vorm van schrijfmeditatie kunnen noemen. Een andere vorm van schrijven, die ook heel krachtig is, is het schrijven van verhalen. Daarover vertel ik graag wat meer in een ander blog. Ik houd erg van verhalen, omdat verhalen overal om ons heen te vinden zijn en ook veel te zeggen hebben over ons eigen leven. 

Wil je niet op dát blog wachten? Ga dan mee met de Natuurbelevingstocht ‘Op verhaal in de Natuur’. Daar ontdekken we de verhalen van de natuur, schrijven die samen op en verbinden die verhalen aan ons eigen leven. Je krijgt deze verhalen na afloop in een eigen uniek e-book toegestuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *