Ervaringen

Wat zeggen anderen?

Soms kan het maken van een keuze makkelijker zijn, als je weet hoe anderen iets hebben ervaren. Onderstaande ervaringen zijn van deelnemers die aan verschillende programma’s van Zinstap hebben meegedaan. De ervaringen delen zij in een evaluatie/reviewformulier.

de ‘Trage Morgen’

“Door stil te staan in een hele ochtend wilde ik het thema eens echt in de ogen kijken en een doorbraak bereiken. Wil ik dit wel of eigenlijk helemaal niet? En als ik het wel ga doen, wil ik ook voelen dat ik dit echt wil. Anders ga ik het toch niet doen.
Ik kwam best wel gehaast aan, de eerste oefening hielp me om rustiger te worden en in het moment te komen. De stilte-oefening vond ik heel fijn en gaf al wat antwoorden. De oefening waarin God via de schepping tot mij spreekt gaf het echte antwoord, dat voelde ik in m’n lichaam en gaf heel veel rust.
Hanna is heel rustig en geeft je de ruimte om je eigen proces te volgen ipv veel druk en sturing.”

Vrouw, 37 jaar – augustus 2022

Retraite ‘Alleen maar Zijn’

Ik zag erg tegen de stilte op. Vanwege paniekaanvallen in het verleden. Echter tijdens de retraite kon ik de stilte omarmen en vond het zelfs fijn om stil te zijn en dat bijvoorbeeld onder de maaltijd niet gesproken werd.
In de kapel tot 2x toe tijdens de dienst een bijzondere ervaring gehad waardoor ik wist dat ik de vragen waarmee ik naar de retraite kwam mocht loslaten en in handen leggen van onze Schepper.
Je kunt terugvallen op Hanna dat geeft een veilig gevoel. Hanna weet veel te vertellen over het klooster en de geschiedenis wat erg interessant is en leuk om te weten als je vragen hebt.

Vrouw, 55 jaar – juni 2022

De opbouw was prima. De coachwandelingen pasten goed in het programma. Het was ook fijn om al op dinsdagochtend te starten ipv later op de dag. Wat mij hielp: het los zijn van alle dagelijkse dingen en het regelmatig terugkeren naar stilte en gebed. Tijd hebben om te lezen.
Zeker als je nog niet eerder een retraite hebt gedaan, is het fijn om op Hanna terug te kunnen vallen. En de dagelijkse wandelingen zijn heel erg geschikt om samen na te denken over de dingen die het leven van je vraagt. De vragen van Hanna zijn verhelderend en kunnen nieuwe inzichten geven.

Anoniem, juni 2022

Wandelcoachtraject ‘Uit Wandelen’

Ik zag vooraf op tegen mijn emoties. Frustraties kwamen niet uit en als er verdriet eruit kwam was dit niet erg. Dat je naar mij luisterde, terugkoppelde wat ik zei, vond ik waardevol. Ik werd begrepen, je legde uit wat ik meemaakte, hoe ik dit kon zien en wat ik er uit kon leren.
Hanna is iemand bent die mij begrijpt, praten is prettig. De oefeningen die ik kreeg, heb ik als fijn ervaren omdat ik even ‘stil’ werd gezet in de natuur. Niet letterlijk, maar meer van ‘wat zie/hoor/ervaar ik om mij heen en wat doet dit met mij. Ik kan bij jou mijn problemen kwijt en samen kwamen we tot oplossingen of hoe ik met iets aan het werk kon gaan. Na de wandeling vond ik het jammer dat het klaar was want het was prettig om te wandelen en ondertussen ook bezig te zijn op een positieve manier.”

Vrouw, 38 jaar, oktober 2022

“Ik wilde minder stress en meer rust en ruimte om te zijn. Buiten in de stilte van de natuur kom je tot rust, al lopend en pratend kom je letterlijk en figuurlijk in beweging. Ik ben me bewust geworden van de voordelen van lopen in de natuur. Opgelucht door het delen van probleemsituaties. Goede boekentips gekregen.
Hanna is een rustige stabiele persoonlijkheid. Ze deelt goede tips waar je echt iets aan hebt via nieuwsbrieven en podcasts.”

Anoniem, april 2022

Eigenlijk had ik vooraf geen idee wat ik kon verwachten. Ik wilde meer geplande rust. Ook rust in mijn hoofd. Bewust wandelen hielp. Zien, opmerken en de natuur ook opsnuiven. Ik wandel nu bewuster. Veel alleen, maar met Jezus aan mijn hand. Dus toch niet alleen.
Als wandelcoach creëert Hanna rust waar wanorde heerst.
Anoniem, 14 december 2021

“Door te wandelen met iemand die wat verder van je af staat, hoopte ik tot fijne gesprekken te komen. Gesprekken die mij weer verder zouden helpen om door te gaan op een moeilijke weg. Ik wilde graag rust vinden in m’n hoofd nu ik met erg zware/moeilijke omstandigheden in mijn leven te maken heb gekregen. De rust hoopte ik vooral bij God te vinden en daarom heb ik voor een christelijke wandelcoach gekozen.

Het wandelen met jou, de rust die je uitstraalt, het vertrouwen wat je geeft, heeft me geholpen. Iedere keer weer liet je me vertellen wat me zo’n pijn doet. Je hebt me echt laten zien dat die pijn er ook mag zijn maar juist door het wandelen in de natuur/het bos liet je me ook zien dat God zo goed voor de natuur zorgt, daar waar een tak is afgebroken, heelt ook die wond op de stam. Als Hij al zo goed voor de bomen in het bos zorgt, zou Hij dat dan niet voor mij doen? En ook de oefening wandelen met Jezus aan je zij vond ik erg mooi: je hoeft niet alleen die moeilijke weg te gaan, Hij is er altijd bij. En natuurlijk wist ik dat ergens ook wel, maar om dit in een oefening te vatten, komt het veel duidelijker binnen. Ik vond het ook fijn dat er regelmatig voorbeelden uit de Bijbel bijgehaald werden, bekende verhalen die toen belangrijk waren voor de mensen, maar die ook nu nog heel goed toegepast kunnen worden in ons leven. Fijn om daar zo over te kunnen praten. Je weet zoveel over de natuur te vertellen, waarom bepaalde dingen gebeuren en waarom die nodig zijn. Ik realiseer me nu nog meer hoe groot onze Schepper moet zijn die alles geformeerd heeft. De cirkels die je me liet maken met een tak op de grond werken ook zo verhelderend, de uitleg die je daarbij gaf, ik heb een heleboel over mezelf geleerd en heb het gevoel dat ik mezelf nu beter ken en weet dat ik er mag zijn.


Al is de moeilijke situatie op zich niet veranderd, ik heb wat meer ruimte/rust in mijn hoofd gekregen. Ik begin nu te begrijpen waarom de één zo reageert op een heftige gebeurtenis en de ander weer op een andere manier. Je hebt me vooral ook geleerd goed voor mezelf te gaan zorgen, dingen moeten niet maar mogen.
Ik zou Hanna zeker wel aanbevelen als wandelcoach, omdat je een fijn persoon bent om mee te praten en je me het gevoel geeft dat ik er ook echt toe doe.”
Anoniem, 16 november 2021

“Ik gunde mijzelf een wandeltraject, enthousiast geworden na de eerste gratis wandeling. Bij mijzelf komen in God en zijn Schepping, bleek een rijke toegevoegde waarde te hebben op mijn therapie en coaching van mijn zoektocht naar werk. Onze gesprekken hielpen daarbij, de bewustwording van de natuur. Onbevangenheid ervaren en durven te gaan uitleven. En ook door reflectie van gevoelens weerspiegeling zoeken en vinden in Zijn schepping. De veiligheid en ruimte welke jij mij gaf en deze heerlijk te ontdekken en innemen. Ook mijn grenzen te ontdekken en zo in mijn zicht te brengen! Helder en zo belangrijk dat ik mag willen, wat wil ik en wat ik niet wil! Gaaf deze bewustwording! En de koffiemomenten, heerlijk, mooi, knus en zo mooie manier van evalueren!
De natuur in al zijn geledingen is bij mij binnen in gaan leven. Ik keek al in detail maar wandelde niet vaak in het bos. Nu ben ik elke dag in de natuur en zie alles en ervaar vaak God en de stilte en de rust en de ontspanning. Stil, en vrolijk maar ik kan ook verdrietig beginnen aan de wandelingen en troost ervaren in de prachtige kleuren, geuren, vogeltjes, besjes, bloemen . Er is oneindig veel te zien! Weldadig! De eerste wandeling liet je mij een hertewissel zien, steeds hetzelfde spoor lopen, een vluchtweg. Ik mocht onder jouw coaching een nieuw spoor gaan ontdekken en gaan trekken en dat is nu zeker aan het inbedden in mijn hersenen. Top!
Hanna je bent een prachtvrouw! Jouw kwaliteiten als wandelcoach zijn, ruimte geven, aangever en zelf tot ontdekking laten komen. Je weet zoveel van de natuur en deelt dit zo enthousiast en vol respect! Door de gegeven opdrachten wordt het één geheel, mooi monument gemaakt en actief er bij gebleven door de opdrachten. Jouw samenvattingen van de keer ervoor, of de keer daarvoor. De verbindingen welke je steeds weer kunt leggen tussen de verschillende wandelingen waardoor het één grote wandeling is geworden door mijn hart en geest! Het Pastorale deel heb ik als onmisbaar ervaren, zo prachtig passend in het geheel.

Gebke Derks, 21 juni 2021

Ik wist niet wat ik kon verwachten, dus ik was nieuwsgierig wat het zou zijn. Ik wilde met het wandelcoachtraject meer rust bereiken. Eigenlijk heeft alles wel geholpen; het feit dat ik in de natuur liep, de gesprekken, de vragen. Hierdoor ben ik positiever geworden, dit valt de omgeving ook op.
Hanna helpt, stelt vragen waar je goed over na moet denken, maar daar heb je dan ook wat aan. Ze vat het op de juiste manier samen.

Anoniem, 28 mei 2021

“Ik vind het heerlijk! Ik ervaar zoveel vrijheid en veiligheid. Je geeft me inzichten waar ik weer mee verder kan. Het voelt zo fijn om samen met jou te wandelen en daarover te mogen praten. En ik ervaar verbinding, ik voel me verbonden met de natuur, met de schepping en daarin ook met God. Het is écht mijn moment geworden. Niet alleen tijdens onze coachwandelingen. Maar ik neem het mee de week in. Ik ga zelf ook wandelen en pas dan toe wat ik van je geleerd heb. Het is echt een verrijking. Want ik zag altijd wel veel om me heen, maar ik ga nu ook anders naar de natuur kijken. Ik zie veel meer en het zégt me veel meer.”
Anoniem, 17 maart 2021

“Mijn reden om met Hanna te gaan wandelen was om meer rust voor mezelf te krijgen. Rust in mijn hoofd en ontdekken welke keuzes ik wilde maken voor mijn gezin en werk. Wat hielp was om mijn verhaal te kunnen delen, waar serieus naar geluisterd wordt en tijdens het praten ook bewust te worden van de natuur en rust om je heen.
Hanna heeft me geholpen om naar mezelf te leren kijken en te zien wie ik ben. Ik weet nu waar ik sta en dat ik meer zelfvertrouwen mag hebben. Ik luister meer naar mezelf en ben me bewust van de keuzes die ik nu maak. Ik kan daardoor nu de juiste keuzes maken voor mij.”

Anoniem, 30 november 2020

“Hanna is een heel fijne wandelcoach. Ze is iemand bij je je meteen op je gemak voelt. Ze straalt rust uit, kan goed luisteren en helpt je om zelf oplossingen te vinden. Het ontspannen wandelen in de natuur heb ik als heel waardevol ervaren.”
Anoniem, 25 september 2020

Stiltewandeling

Regelmatig organiseer ik met Zinstap een stiltewandeling in het gouden uur. De ene keer in de ochtend, de andere keer bij zonsondergang.

Ik heb me aangemeld om te genieten van de rust in de natuur. De aandachtspunten onderweg waren waardevol en verrassend. Het heeft mijn geloof verlevendigd. Verrassende ervaring dat als je zwijgt in de natuur je vanzelf gaat mediteren. Een aanbeveling waard, om te ervaren hoe goed het is om stil te zijn in Gods schepping.
Elly, 17 december 2021

Je beleeft de “stilte” en de natuur op een manier dat die een verrijking van het dagelijkse leven wordt. Fijn om ook te beginnen met een kort gebed. Heel erg bewust zijn om in de natuur te zijn die ontwaakt. De stilte in bet begin, vogelgeluiden die steeds luider worden en een ademhaling die steeds rustiger werd! Genieten van de kleuren en de wisselende geuren en uitzichten en een blij gevoel en dankbaarheid daarvan deel te mogen zijn. Het kunnen los laten van de drukte van de komende dag, alleen zijn in het moment van ontwaken. Voelen wat een rust dat geeft en er ook geen afleidende gedachten meer zijn! De zon op zien gaan bij het ontwaken van de natuur om je heen is zo mooi!
Het is een bewustwordingsproces waarbij het inderdaad geen luxe is maar een levensbehoefte om stilte te ervaren door er bewust tijd voor te nemen. Ik ben blij met de tips en overdenkingen van Hanna omdat het aanzet tot bewuster kijken binnen in je zelf en naar een ander.

Ida, 17 september 2021

Reacties zijn gesloten.