Trage Morgen

Met gesloten ogen zit ze in het bos, op een matje, gewoon op de aarde. Ze zit een paar meter bij mij vandaan. We spreken niet, maar zijn bewust een tijd stil. Om ons heen zingen vogels. Af en toe ritselt er wat in de onderlaag onder de bomen en struiken. Het is bijna windstil, slechts een enkele keer brengt een zuchtje wind wat beweging in de omgeving en in ons haar.
Ik houd mijn ogen open, let op wat er om ons heen gebeurt. Zo weet ze zeker dat ze rustig kan blijven zitten en zich kan concentreren op de stilte en er gedachten of gevoelens boven kunnen komen. Na een paar minuten pakt ze haar notitieboek en schrijft ze iets op. Een woord, een zin; dat komt straks wel. Na deze stilte, als we rustig verderlopen en in gesprek gaan over wat er in de stilte bovenkwam…

Je kiest er niet altijd voor: traagheid. Sterker nog, in het leven van tegenwoordig is er vaak helemaal geen tijd en ruimte om te vertragen. Er is altijd wel wat te doen en liever nog gisteren dan vandaag. Maar er zijn onderwerpen in ons leven die traagheid verlangen. Vragen die pas antwoorden krijgen als je er de tijd voor neemt. Hoe doe je dat in een overvol leven dat in een sneltreinvaart geleefd moet worden?

Hoog tijd voor een ’trage morgen’

Er is niets mis met snelheid, behalve wanneer dit ten koste gaat van kwaliteit. En laat kwaliteit nu net een van de waarden zijn die ik zelf onmisbaar vind! Kwaliteit van leven vind je niet in het snelle streven naar meer, beter, hoger. Het gaat er ook niet om dat je zo lang mogelijk leeft en er álles uit hebt gehaald wat er in zit. Veel meer gaat het om betekenisvol leven, zingeving en ervaren dat je verbonden bent. Met jezelf, God, de ander en de schepping. Onderdeel zijn van een groter geheel.

Uit ervaring weet ik dat vertragen je helpt om betekenis te vinden in je eigen leven. Wanneer je even tot stilstand komt, ontstaat er ruimte om daadwerkelijk stil te zijn. Daar valt de ruis van het leven weg. De afleiding, de luxe en overdaad. Je komt terug bij de basis, bij wat je daadwerkelijk nodig hebt, waar je niet zonder kunt.

trage morgen - zinstap - christelijke wandelcoach - vertragen - stilte - diepgang - aandacht

Je voelt je lijf en leert de stem van je hart weer verstaan. Welke boodschap heeft je ziel je te vertellen? Bijvoorbeeld doordat je spieren zo strak gespannen staan, dat je intense pijn in de schouders of rug ervaart. Of je voelt je hartslag van hoog en ‘aan’ zakken naar rust en ontspanning. In de stilte krijg je weer aandacht voor jezelf en ontdek je wat je nodig hebt en wat je misschien al langere tijd verwaarloosd hebt. Of je ontdekt een verlangen waarvan je jezelf niet bewust was. Je maakt verbinding met jezelf.

In de stilte van de natuur leer je ook vol aandacht kijken naar wat er is. Je kunt de schepping ervaren en genieten van de oneindige schoonheid. Ik geloof dat je in de schepping ook iets kunt ontdekken van de Schepper, van God. Daarom is een trage morgen in de natuur ook altijd een moment om te vertoeven bij God. Wie weet wil Hij je juist op dat moment wel iets meegeven…

Trage Morgen bij Zinstap

De Trage Morgen heb ik ontworpen om bewust tijd en ruimte te geven aan processen die je niet haastig kunt afdwingen. Thema’s en processen die tijd nodig hebben, kunnen we tijdens de Trage Morgen ook daadwerkelijk tijd geven. Wat er tijdens deze morgen ontstaat, is elke keer weer een verrassing. Maar dat je nieuwe inzichten op gaat doen, dat is wel zeker.

Deze morgen staan vier kernwoorden centraal: vertragen, stilte, diepgang en aandacht. Door actief te vertragen en afstand te nemen van het dagelijkse leven, ontstaat er ruimte om stil te zijn. Die stilte is een groot onderdeel van deze morgen. In de stilte kunnen je gedachten hun eigen gang gaan. Emoties mogen boven komen, ingevingen kunnen opborrelen. Dat is een proces wat je gewoon mag laten gebeuren. Dat kan spannend en confronterend zijn. Je bent gedurende dit proces niet alleen en er is daarna alle ruimte om hierover door te praten.

Juist omdat we tijd en ruimte geven aan dat proces, ontstaat de mogelijkheid om bij de kern te komen van het thema of de vraag die jij met je meedraagt. We duiken onder de oppervlakte en zoeken de diepgang, de diepte, daar waar jij je geraakt weet. Daar gaan we met aandacht mee aan de slag. Vanuit de aandacht voor de schepping, de natuur. Omdat ook de natuur jou wellicht wat mee te geven heeft deze dag.

In één oogopslag

 • Vertragen
 • Verstillen
 • Aandachtig luisteren, voelen, zien, ruiken, proeven
 • Beleven en genieten van de natuur
 • Nieuwe inzichten opdoen rondom jouw vraag of thema
 • Concrete plannen om in jouw leven mee aan de slag te gaan
 • Altijd incl. koffie of thee
 • 1-op-1 wandelcoaching

Voor wie is de Trage Morgen?

Ik geloof dat iedereen op zijn tijd wel een ‘Trage Morgen’ kan gebruiken. Maar dit programma is in het bijzonder geschikt voor jou als jij je herkent in één of meer van onderstaande punten:

 • Je hebt een bepaald thema of een specifieke vraag waar je graag de tijd voor neemt en over wilt sparren
 • Je staat op een kruispunt, weet dat je een keuze te maken hebt. Maar je kunt niet goed zien wat er voor je ligt en welke richting je moet kiezen.
 • Je bent er aan toe om eens écht de diepte te zoeken, verbinding met jezelf te maken en te ontdekken wat er in die diepere laag leeft.
 • Liever duik je meteen de diepte in, pakt de koe bij de horens, dan dat zaken te lang duren. Als je eenmaal weet dat er iets moet veranderen of gebeuren, dan wil je ook direct vooruit. Geen getreuzel en toch de tijd nemen.
 • Je wilt niet alleen verbinding met je eigen hart, maar ook ontdekken wat God je hierin te zeggen zou kunnen hebben.

Aanmelden

Bij de Trage Morgen draait het om echte aandacht, ruimte voor diepgang en het ervaren van stilte en natuur. Dat betekent dat ik er bewust voor gekozen heb om jou 1-op-1 te begeleiden en er geen groepsprogramma van te maken.

Jouw investering voor een hele morgen wandelcoaching is: € 197,- incl. btw en koffie/thee.

Vanwege de verschillende momenten van stilte, waarbij we ook echt even stil zitten in de natuur, past de Trage Morgen het beste in de periode van (ongeveer) de meivakantie t/m de najaarsvakantie. Ik raad je aan om bij voorkeur zo vroeg mogelijk op de ochtend te starten. De natuur biedt namelijk juist in die vroege morgenuren de beste ingrediënten voor stilte en bezinning. En het biedt een prachtige kans om het ontwaken van de natuur te ervaren.

Is het tijdstip voor jou echt te vroeg, dan kun je ook later starten. Via de aanmeldknop hieronder kom je in de agenda waar je je gelijk kunt aanmelden.

Ervaringen

“Door stil te staan in een hele ochtend wilde ik het thema eens echt in de ogen kijken en een doorbraak bereiken. Wil ik dit wel of eigenlijk helemaal niet? En als ik het wel ga doen, wil ik ook voelen dat ik dit echt wil. Anders ga ik het toch niet doen.
Ik kwam best wel gehaast aan, de eerste oefening hielp me om rustiger te worden en in het moment te komen. De stilte-oefening vond ik heel fijn en gaf al wat antwoorden. De oefening waarin God via de schepping tot mij spreekt gaf het echte antwoord, dat voelde ik in m’n lichaam en gaf heel veel rust.
Hanna is heel rustig en geeft je de ruimte om je eigen proces te volgen ipv veel druk en sturing.”

Vrouw, 37 jaar – augustus 2022

Reacties zijn gesloten.