Retraite

Retraite: Alleen maar Zijn

Hoe heerlijk zou het zijn als je de stilte op kunt zoeken, maar tegelijkertijd niet bang hoef te zijn dat je alleen bent? Je hoeft niet in je eentje te worstelen met wat er aan emoties, herinneringen en gedachten op zou kunnen duiken. We gaan er gewoon samen mee aan de slag. We gaan niets forceren, maar laten het gewoon gebeuren. Je mag accepteren dat je alleen maar hoeft te zijn.

Ga mee op retraite!Je verblijft in het gastenhuis van de broeders van abdij O.L.V. van Koningshoeven en leeft mee op het ritme van de gemeenschap. Je doet mee aan de verschillende getijdengebeden in de kapel en gebruikt samen met eventuele andere gasten de maaltijden. Alles in rust en stilte.


Het fijne is: je bent er echt even uit. En dat betekent ook dat je jouw telefoon en andere apparatuur even mag vergeten. Geen internet en social media. Je hoeft even niet bereikbaar te zijn. Deze tijd is helemaal voor jou én God.
Tussen de gebedstijden door heb je alle tijd voor jezelf. Je kunt lekker gaan wandelen of een boek lezen. Net wat je zelf nodig hebt op de fase van jouw eigen levenspad op dit moment.Elke dag (behalve de eerste of de laatste dag) wandelen wij samen. Tijdens die coachwandeling praten we over wat je bezig houdt en waar je tegenaan loopt. Op die manier kun je echt met jouw thema aan de slag. En tussen de coachwandelingen in heb je een werkboek dat je helpt om concrete stappen te zetten.Natuurlijk maken we ook gebruik van de aanwezige natuur. Er is een prachtige kloostertuin, maar achter de abdij ligt ook een uitgestrekt bos waar je vrij mag wandelen. De schepping is of om van te genieten, maar biedt ook veel mogelijkheden om van te leren. En wellicht om Gods aanwezigheid te ervaren.
De hele omgeving leent zich ervoor om echt tot rust te komen. Hoe heerlijk is het om lekker op een bankje te gaan zitten en helemaal niets te hoeven? Alleen maar zijn en ademhalen…
Wandelen in stilte, tijd voor gebed en reflectie, aanwezig zijn in de natuur en tussendoor goede gesprekken met je wandelcoach. Allemaal ingrediënten om verbinding te maken. Met jezelf, de ander en God.

In het kort…

Op dit moment staan er twee retraites gepland:

  • 13-16 december 2022 (zolang er beschikbare kamers in het gastenhuis zijn)
  • 25-28 april 2023 (bij aanmelding vóór 28 februari 2023 is deelname gegarandeerd)

De retraite start in de regel op dinsdagmorgen en duurt tot vrijdagmiddag.

Vooraf hebben we een korte zoombijeenkomst. Daarin maken we alvast kennis met elkaar en bespreken we wat je tijdens de dagen in het klooster kunt verwachten. We sluiten de retraite ook gezamenlijk af, op de vrijdagmiddag, tijdens een groepswandeling.

Je investering is € 495 incl. BTW

Je krijgt hiervoor:

  • 3 overnachtingen op basis van volpension in het gastenhuis van Abdij O.L.V. van Koningshoeven
  • 1 groepsgesprek voorafgaand aan de retraite via zoom
  • 3 coachwandelingen van 50 minuten tijdens de retraite
  • 1 coachwandeling van 1,5 uur twee weken na de retraite (of een zoomgesprek van 1 uur)
  • 1 groepswandeling op de laatste dag van de retraite
  • Een werkboek

Er is ruimte voor maximaal 5 deelnemers. Let op: een verblijf in het gastenhuis is momenteel erg gewild. Vanuit het klooster worden de kamers voor onze retraite een beperkte periode gereserveerd. Daarna worden overgebleven kamers opengezet voor anderen. Je kunt je dan nog wel aanmelden, maar je deelname is dan afhankelijk van de beschikbaarheid van dat moment.
Wanneer het maximaal aantal deelnemers is bereikt, kun je evengoed aanmelden en krijg je een plaats op de wachtlijst. Bij afmelding van een van de deelnemers krijg je dan alsnog de mogelijkheid om mee op retraite te gaan.

Annuleren kan tot drie weken voor aanvang van de retraite. Wanneer je daarna annuleert, worden de verblijfskosten in rekening gebracht. Zie hiervoor ook de Algemene Voorwaarden.

Wil je meer weten over wandelcoaching? Bekijk dan deze video: wat is wandelcoaching?

Ervaringen van anderen

De opbouw was prima. De coachwandelingen pasten goed in het programma. Het was ook fijn om al op dinsdagochtend te starten ipv later op de dag. Wat mij hielp: het los zijn van alle dagelijkse dingen en het regelmatig terugkeren naar stilte en gebed. Tijd hebben om te lezen.
Zeker als je nog niet eerder een retraite hebt gedaan, is het fijn om op Hanna terug te kunnen vallen. En de dagelijkse wandelingen zijn heel erg geschikt om samen na te denken over de dingen die het leven van je vraagt. De vragen van Hanna zijn verhelderend en kunnen nieuwe inzichten geven.

Anoniem, juni 2022

Ik zag erg tegen de stilte op. Vanwege paniekaanvallen in het verleden. Echter tijdens de retraite kon ik de stilte omarmen en vond het zelfs fijn om stil te zijn en dat bijvoorbeeld onder de maaltijd niet gesproken werd.
In de kapel tot 2x toe tijdens de dienst een bijzondere ervaring gehad waardoor ik wist dat ik de vragen waarmee ik naar de retraite kwam mocht loslaten en in handen leggen van onze Schepper.
Je kunt terugvallen op Hanna dat geeft een veilig gevoel. Hanna weet veel te vertellen over het klooster en de geschiedenis wat erg interessant is en leuk om te weten als je vragen hebt.

Vrouw, 55 jaar – juni 2022

Veel gestelde vragen over de retraite ‘Alleen maar Zijn’

Mag je tijdens de retraite helemaal niet praten?

Ik adviseer altijd om zoveel mogelijk de stilte te zoeken voor jezelf en andere deelnemers en gasten. De meeste maaltijden zijn in stilte, maar soms mag je tijdens de avondmaaltijd met elkaar en de andere gasten spreken. Wanneer je toch met iemand in gesprek wilt, doe dat dan bijvoorbeeld buiten of in een daarvoor beschikbare spreekkamer.

Ik wil wel een keer op retraite, maar vind het spannend om steeds stil te zijn. Is deze retraite dan wel wat voor mij?

Juist dan is de retraite ‘Alleen maar Zijn’ een goed idee! Je bent namelijk niet alleen in de stilte en elke dag hebben we contact om te bespreken hoe het gaat. Daarnaast ontvang je verschillende eenvoudige oefeningen die je kunnen helpen om stil te worden en te ontdekken wat er in je leeft en hoe je daarmee om kunt gaan.

Ik heb een aangepast dieet, kan het klooster daar ook rekening mee houden?

De maaltijden in het klooster zijn licht vegetarisch (zonder vlees, maar met vis en ei). Het is mogelijk voor de abdij om op aanvraag een zoutloze, visloze of glutenvrije maaltijd te verzorgen. Je kunt dit aangeven tijdens je aanmelding.

Ik twijfel of ik mee moet gaan op retraite. Kan ik met jou overleggen voor ik een besluit neem?

Natuurlijk kan dat! Je kunt zelf heel eenvoudig een kennismaking met mij inplannen. En je kunt zelfs kiezen of je wandelend wilt kennismaken of (beeld)bellend. Een afspraak maak je hier.

Is het klooster ook met het Openbaar Vervoer te bereiken?

Ja, er is een bushalte precies voor het klooster. Je kunt met buslijn 141 vanaf station Tilburg of juist vanuit de richting Best bij het klooster komen.

Ik heb een andere vraag…

Je kunt je vraag of vragen via dit contactformulier aan me stellen. Dan beantwoord ik die zo snel mogelijk!

Reacties zijn gesloten.