Over mij

wandelcoach Hanna - Zinstap - christelijke coaching voor vrouwen - retraite - stiltewandeling

Wandelen in de natuur of samen de stilte zoeken, kan al spannend genoeg zijn. Daarom is het natuurlijk goed te weten met wie je op stap gaat!

Altijd op zoek naar wat het leven waarde geeft

Als jong meisje heb ik al geleerd: overleven lukt alleen als je voldoet aan de verwachtingen van anderen. Van buiten leek ik een heel lief en zorgzaam meisje, maar binnen in mij broeide heel veel onrust. Dat liet ik echter niet zien. En als je maar lang genoeg doet alsof, ga je er nog zelf in geloven ook. Zelfs toen ik geconfronteerd werd met zóveel angst, dat ik last kreeg van paniekaanvallen, bleef ik me aanpassen aan anderen.

Er kwam een burn-out aan te pas, die me letterlijk stil zette, om het roer om te gooien. Ik worstelde al jaren met het zoeken naar mijzelf, mijn roeping, mijn bestemming. Ik liep vast op school, tijdens mijn studie en later op mijn werk. Ik deed ontzettend hard mijn best en greep alles aan. “Nee” zeggen kon ik niet. Ik voelde dat er iets moest veranderen, maar ik wist niet hoe. De vraag: “maar wat wil je dan wél?”, was voor mij niet te beantwoorden.

Zoekend wachten in de stilte

Toen alles wegviel, werd ik teruggeworpen op mijzelf. Ik wist niets meer zeker en twijfelde aan alles en iedereen. De combinatie van stilte, wandelen en gesprekken met professionals en wijze mensen die op mijn pad kwamen, hielpen me in de goede richting. In de stilte was ook God en leerde ik te rusten bij Hem, zonder dat ik ineens alle antwoorden op mijn vragen had.

In die stilte bij God begon ik mijn eigen hart te voelen en mijn eigen gedachten en verlangens te verstaan. Daar ontstond heling en groei. Dat meisje dat zich altijd aanpaste en zocht naar manieren om te overleven, werd in de stilte een zelfstandige vrouw. Ik durfde keuzes maken, ontdekte mijn eigen mening, mijn eigen smaak én hobby’s. En het bijzondere was, dat het helemaal niet nieuw was. Ik kwam weer terug bij wie ik als kind was, voor ik mij volledig had aangepast. Ik kwam terug bij mijn eigen essentie, wie ik ben als mens.

Echt mens zijn

Ik schrijf verhalen en gedichten en fotografeer, wat ik als kind al leuk vond. Ook kan ik ontzettend kritisch zijn en steek ik mijn mening niet onder stoelen of banken, zéker niet als het gaat om onderwerpen die me aan het hart gaan. Gesprekken over koetjes en kalfjes kosten mij bakken vol met energie, maar een diepgravend gesprek over psychologie, politiek of geloof vind ik heerlijk. Met een oppervlakkig antwoord neem ik geen genoegen, ik vraag net zo lang door tot we bij de kern komen.

Mijn visie op zinvol leven: terug naar de basis

Als alles wegvalt, blijft over wat van waarde is, waar het leven écht om gaat. Ik geloof dat stilte en natuur je daarbij helpen. In de natuur zie ik wat God in de schepping heeft gelegd, de schepping waar wij als mensen onderdeel van zijn. Daarom kun je daar heel veel leren over Hem én over onszelf, hoe Hij ons als mensen heeft bedoeld. Daar klopt zijn hart en daar kun je weer ontdekken wat er in je eigen hart omgaat. Tegelijkertijd is het mijn diepe overtuiging dat God en geloof nooit misbruikt mogen worden als eenvoudige antwoorden op de (moeilijke) vragen van het leven.

Mensen die me echt goed kennen, weten dat:

 • ik het heerlijk vind om alleen door te natuur te zwerven, maar het stiekem soms best eng vind. Vooral harde wind en wilde zwijnen kunnen me bang maken…
 • ik alles hoor en zie (oké gelukkig niet álles), wat thuis irritant is, omdat ik alle storende geluiden opmerk, maar in de natuur ideaal voor wild spotten!
 • ik dol ben op competitie en spelletjes en slecht tegen mijn verlies kan
 • ik hopeloos romantisch en gevoelig ben en het zelden droog houd bij een goede film
 • ik dol ben op koffie, échte koffie!
 • ik als kind al verhalen en gedichten schreef en dat in de afgelopen jaren heb herontdekt: love it!
 • ik zelden zonder mijn fotocamera ga wandelen, omdat ik graag de natuur vastleg en niet de kans wil lopen dat ik een wolf tegenkom en ik mijn camera niet bij me heb. Nummer 1 op mijn wensenlijstje!
 • ik de meeste (natuur)foto’s op mijn website zelf gemaakt heb
 • ik boeken lees van rond 1850 in de oorspronkelijke uitgave
 • ik een onstilbare leerhonger heb en alle antwoorden op vragen op zoek (vroeger in de atlas en encyclopedie, tegenwoordig via google) en doe het liefst 10 cursussen tegelijk
 • ik naast die cursussen dan ook nog 25 boeken tegelijkertijd lees of wil lezen
 • ik klussen op z’n tijd echt leuk vind (van vloeren leggen tot gaten boren en mijn eigen meubels ontwerpen en in elkaar zetten)
 • ik heel graag praat, maar ook heel erg van stilte houd en dagen kan zwijgen (in het klooster).

Wil jij kennismaken?

Nu weet je een beetje meer over mij. Ik neem je graag mee op mijn avonturen in de natuur of om de stilte in het klooster te ervaren. Voor een leven met aandacht voor de grootse momenten en kleinste schatten. Neem gerust contact op om te ontdekken of ik wat voor jou kan betekenen!

In de media…

Interview Indebuurt.nl

Voor het online nieuwsplatform Indebuurt Veenendaal werd ik geïnterviewd door Stefanie van Wijk. Je kunt het artikel hier lezen.

Artikel wandelcoach.nl

Voor wandelcoach.nl werd ik geïnterviewd. Over mijn eigen zoektocht in mijn leven, mijn opleiding tot wandelcoach. En over het begeleiden van vrouwen die zelf op zoek zijn naar zingeving en richting. Het hele artikel kun je hier lezen.

Korte impressie

Reacties zijn gesloten.