Stiltewandeling

Stiltewandelingen door het jaar

Eerst hoor je nog vogels, mensen en andere veel voorkomende geluiden. Maar vlak voor de zon ondergaat lijkt er iets te veranderen. Het is alleen waarneembaar als je er aandacht voor hebt. Alsof de stilte van de naderende nacht ineens als een deken over de natuur valt.

“Min de stilte in uw wezen;
Min de stilte die bezielt;
Zij die alle stilte vrezen;
Hebben nooit een hart gelezen;
Hebben nooit geknield.”

Guido Gezelle

Het mooie van deze stilte is, dat het je ook van binnen kan doen verstillen. Ontspannen, loslaten. Een goede manier om de nacht in te gaan en tot rust te komen voor de nieuwe dag.

Daarom organiseer ik gedurende het jaar verschillende stiltewandelingen. In de uren vlak voor zonsondergang, of juist als de zon net op komt. Dat zijn de meest stille en verstillende momenten in de schepping.

 

 

 

Wandelen in stilte

We wandelen in een kleine groep met maximaal acht deelnemers. Onderweg zijn we actief stil. Dat betekent dat we niet alleen niet spreken, maar onze aandacht richten op onze omgeving en de stilte bewust laten binnenkomen. Om je in dat proces verder te helpen, ontvang je gedurende de wandeling enkele aandachtspunten of eenvoudige oefeningen. Daarmee wandelen we dan in stilte verder.

We wandelen bij voorkeur met zonsopgang of vlak voor zonsondergang. De momenten waarop het bos ontwaakt of de natuur zich juist klaarmaakt voor de nacht. De stilte van de natuur, helpt om zelf ook te verstillen. Er is ruimte om de stilte te ontvangen, te beleven en te laten spreken.

Stiltewandeling ‘Het wonder van de avondstilte’
Een stiltewandeling tijdens de zomeravond. Het zijn de mooiste wandelingen om mee te maken. De natuur wordt steeds rustiger, minder mensen zijn aanwezig. Dat maakt dat dieren tevoorschijn durven komen. Vogels zingen hun avondlied. De zon zakt, de kleuren veranderen. Weg met het blauwe, wakkere licht. 

Wat gebeurt er ondertussen met jezelf? Wat voel je in de vallende avond gebeuren? Een tijd om te ontspannen en genieten. Maar ook een moment van verstilling en reflectie. In stilte brengen we het onder onze aandacht. 

Een wandeling door het wonder van Gods Schepping. Wat zie je onderweg terug van de Schepper zelf? Ga mee, ontdek en ervaar.

 

In het kort

Datum: zie beschikbaarheid hieronder
Tijdstip: bij zonsopgang of ondergang
Locatie: ergens in de natuur in de omgeving van Veenendaal of Ede (exacte locatie volgt enkele dagen van tevoren)

Je investering is € 17,50 (incl. btw)*. Voor dat bedrag ontvang je:

  • Een begeleide stiltewandeling van 1,5 à 2 uur in de omgeving van Ede of Veenendaal.
  • Koffie/thee onderweg

* Uitzondering hierop zijn de stiltewandelingen rondom rouw en verlies. Deze organiseer ik in samenwerking met Mark Terlage Uitvaartzorg. Deelname aan deze stiltewandelingen is gratis en wordt je aangeboden door Mark Terlage.

Aanmelden

Wat zeggen anderen?


“Het tempo bleek prima te zijn met genoeg tijd voor verwondering. De rust staat voorop en er zijn weinig woorden nodig voor de begeleiding. Mooiste moment: De zon die achter de bomen omhoog komt.”

— Marianne, 49 jaar, april 2023 (stiltewandeling op Stille Zaterdag)


Ik wist niet of ik 2 uur lopen wel vol zou houden, het was nu wat korter, dat was wel fijn. Hanna laat je zelf nadenken en beleven door goede opdrachten zonder daar al te veel in te sturen.
Dat God me antwoord gaf op de vragen die bij mij leefden d.m.v. psalmwoorden, dat bemoedigde mij.

— Anoniem, 31 december 2022 (Stiltewandeling van Oud naar Nieuw)


Ik heb me aangemeld om te genieten van de rust in de natuur. De aandachtspunten onderweg waren waardevol en verrassend. Het heeft mijn geloof verlevendigd. Verrassende ervaring dat als je zwijgt in de natuur je vanzelf gaat mediteren. Een aanbeveling waard, om te ervaren hoe goed het is om stil te zijn in Gods schepping.

— Elly, 17 december 2021


Je beleeft de “stilte” en de natuur op een manier dat die een verrijking van het dagelijkse leven wordt. Fijn om ook te beginnen met een kort gebed. Heel erg bewust zijn om in de natuur te zijn die ontwaakt. De stilte in bet begin, vogelgeluiden die steeds luider worden en een ademhaling die steeds rustiger werd! Genieten van de kleuren en de wisselende geuren en uitzichten en een blij gevoel en dankbaarheid daarvan deel te mogen zijn. Het kunnen los laten van de drukte van de komende dag, alleen zijn in het moment van ontwaken. Voelen wat een rust dat geeft en er ook geen afleidende gedachten meer zijn! De zon op zien gaan bij het ontwaken van de natuur om je heen is zo mooi!

Het is een bewustwordingsproces waarbij het inderdaad geen luxe is maar een levensbehoefte om stilte te ervaren door er bewust tijd voor te nemen. Ik ben blij met de tips en overdenkingen van Hanna omdat het aanzet tot bewuster kijken binnen in je zelf en naar een ander.

Ida, 17 september 2021

Veel gestelde vragen over de Stiltewandeling

Ik ben geen ervaren wandelaar, kan ik wel meedoen?

Ja, dat kan zeker! De afstand van deze wandeling zal rond de 4 kilometer liggen. We lopen in een rustig tempo en staan ook af en toe stil. Ongeveer halverwege houden we een korte pauze. Het is wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de meeste paden onverhard zullen zijn.

Kan ik mij ook samen met iemand anders aanmelden?

Ja. Houd er wel rekening mee dat het een stiltewandeling is, dus even met iemand bijpraten is tijdens de wandeling niet de bedoeling. Gaan jullie samen, dan heb je natuurlijk daarna wel een prachtige ervaring om samen over door te praten. Het maximum aantal deelnemers voor de gehele activiteit is 8 personen. Wacht dus niet te lang om je aan te melden als jullie samen willen gaan.

Gaat de stiltewandeling ook door bij slecht weer?

In principe gaat de wandeling bij alle weersomstandigheden door. Behalve wanneer er sprake is van gevaarlijk weer en het KNMI een code geel, oranje of rood heeft afgegeven voor de locatie van de wandeling. In geval van een annulering word je daarvan uiteraard op de hoogte gesteld.

Wat gebeurt er met mijn aanmelding als de wandeling niet doorgaat?

De stiltewandeling wordt meerdere keren per jaar georganiseerd. We overleggen altijd even wat het beste uitkomt. Je mag in principe meewandelen met de volgende stiltewandeling.

Ik heb een andere vraag…

Dat kan natuurlijk en die beantwoord ik graag voor je. Via dit contactformulier kun je jouw vraag aan mij stellen.

aanmelden stiltewandeling oudejaarsdag

Reacties zijn gesloten.