Natuurbeleving

Natuurbeleving: Op verhaal in de natuur

Hij kijkt me recht aan. Z’n ene oor naar voren en het andere naar achteren gericht. Duidelijk gespitst op wat er om hem heen gebeurt. Zachtjes zeg ik: “hé mooie jongen! Geen zorgen, ik doe niks. Mag ik even bij je blijven staan?”
Hij vindt het blijkbaar oké. Z’n prachtige kop met reebruine ogen buigt voorover. Een klein geweitje, nog volledig bedekt met basthuid, doet mij vermoeden dat hij nog erg jong is. Prachtig, zo’n natuurbeleving! Hij eet weer door. Af en toe kijkt hij op. Naar mij. Ben je er nog? “Ja, ik ben er nog…”

natuurbeleving - zinstap - op verhaal komen in de natuur

Verhalen uit de natuur

Zomaar een ervaring tijdens één van mijn wandelingen. Ik kom ze vaker tegen, de reeën, en altijd geniet ik van ze. Of ze het nu op een lopen zetten of rustig in mijn aanwezigheid door blijven eten. Ze zijn en blijven prachtig. Een wonder van Gods schepping. Zeker als je ontdekt hoe het kan dat ze al in juli/augustus hun paartijd hebben en toch in april/mei de kalveren pas geboren worden. Dat is één van mijn favoriete verhalen om tijdens het wandelen in de natuur te vertellen.

Verhalen. Ik hou ervan. Om naar te luisteren, om te ontdekken en om weer door te geven. En in de natuur ontstaan elke dag nieuwe verhalen. Hoe heerlijk als je daar zelf onderdeel van uit mag maken?

Zelf op verhaal komen

Ja, in de natuur ontstaan de verhalen. Maar ik kan ook zeggen: daar kom ik zélf op verhaal. In de natuur kom ik tot rust en komt mijn leven in een ander perspectief te staan. Zorgen lijken kleiner. Ik kan er op adem komen en intens genieten. Zelfs als ik door een mindere periode in mijn leven ga. Ik kan er ontdekken waar mijn persoonlijke levensverhaal over gaat en waar ik me bevind, welke richting ik uit kan en wil.

Natuur heeft een helende en rustgevende werking en dat ga je ervaren wanneer je meer aandachtig aanwezig bent tijdens je wandeling in het bos. Tijd speelt geen rol, echte natuurbeleving betekent dat we de natuur gaan ervaren zonder haast.

Dat wil jij toch ook?

Nou ja, dat wil jij toch ook? Ik neem je heel graag mee! En we houden het absoluut bij een klein groepje, maximaal 5 deelnemers, omdat je dan het meeste van de natuur meekrijgt en kunt genieten. Bij de meeste excursies onder leiding van een natuurgids ga je met een grotere groep op pad. Oók leuk. Maar mijn ervaring is dat je met een kleinere groep er meestal meer aan hebt. Je ziet meer, je beleeft meer en je komt meer tot rust. We nemen er dan ook ruim de tijd voor, zodat ons natuurlijke verhaal ook ruimte heeft om te ontstaan.

Voor wie is deze natuurbeleving?

Ik zou zeggen: natuurbeleving is voor iedereen! Misschien kom je vrijwel nooit in de natuur, wellicht wandel je er regelmatig. Mogelijk weet je al een en ander, maar misschien ben je wel helemaal blanco als het om natuurkennis gaat. Wat je achtergrond ook is, als jij graag wat meer leert over de natuur en de natuur écht wilt beleven en ervaren, dan ben je van harte welkom!

We gaan ongeveer drie uur wandelen. Dus een beetje basisconditie is fijn. We wandelen in een rustig tempo en staan regelmatig even stil. En er is altijd een koffiepauze onderweg. We lopen dus in totaal ongeveer 6 kilometer (soms iets meer, soms iets minder). De paden kunnen af en toe wat lastig begaanbaar zijn. Het blijft natuur tenslotte, dus modderige of mulle zandpaden, hoogteverschillen, boomwortels op je pad… het kán. Met goeie wandelschoenen kun je dat over het algemeen prima aan.

Wat je mag verwachten

Natuur laat zich nooit voorspellen. Ik kan je dus niet garanderen dat je bijvoorbeeld jouw favoriete dier te zien krijgt. Maar ik kan je wel beloven dat je wat nieuws leert over de natuur en ontdekt wie er kort van tevoren in die omgeving geweest is. Want sporen van dieren zijn er altijd! Daarnaast leer je anders kijken naar de natuur en daardoor wordt een wandeling door de schepping voor jou voor altijd anders.

Tijdens deze wandelingen ben ik vooral natuurgids. Ik weet je echt veel leuke feitjes te vertellen, maar neem je ook mee in de – soms spannende – verhalen van de natuur. Er is heel veel te beleven en natuur verveeld nooit. We zullen niet alleen kijken, maar ook luisteren en ruiken. We zijn mensen met verschillende zintuigen. Laten we die vooral gebruiken!

Het verhaal van onze wandeling schrijf ik op. Mijn camera gaat mee, neem ook gerust je eigen camera mee. Van ons verhaal maak ik een e-book, dat je na afloop ontvangt. Zo blijft deze ervaring een herinnering om te bewaren!

Een voorbeeld van een e-book vind je hier. Klik op de foto om het e-book van de wandeling van 1 augustus te bekijken.

Praktische informatie

Locatie: omgeving Ede of Veenendaal (exacte locatie volgt enkele dagen van tevoren)
Tijdstip: verschilt per datum. Het is mooi om de natuur op verschillende momenten te beleven.
Duur: ca. 3 uur
Investering: €47,- (incl. btw en koffie/thee)
Meenemen: verrekijker en/of camera

Wat je ontvangt:
– een wandeling van drie uur onder begeleiding van een deskundige natuurgids/wandelcoach
– tips en tricks om te speuren naar wild
– een geweldige ervaring waarbij je ook nog veel leert over de natuur en wat je tegenkomt
– een gevoel van ontspanning/rust vanuit de helende en rustgevende werking van de natuur
– e-book met onze ervaringen van de wandeling in verhaalvorm, mét foto’s
– koffie of thee onderweg

Aanmelden

Inschrijven voor deze natuurbeleving ‘Op verhaal in de natuur’ kan hieronder op de datum naar keuze. Er is plaats voor maximaal 5 deelnemers per keer.

Heb je interesse om mee te gaan, maar staat er geen tijdstip bij wat voor jou passend is? Mail me: hannapol@zinstap.nl. Geef dan gerust aan op welke dag, welk tijdstip jij een natuurbelevingstocht graag georganiseerd ziet. Dat geeft mij weer inzicht in de beste tijden om met een groepje op stap te gaan!

Reacties zijn gesloten.