Wat heeft de natuurgids met Zinstap te maken?

“Ik hoor in jouw enthousiasme vooral de natuurgids. Wat heeft dat met Zinstap en wandelcoaching te maken?”

natuurgids als wandelcoach - natuur en gezondheid - zinstap - christelijke coach voor vrouwen

Het is alweer een tijdje geleden dat een goede vriendin me die vraag stelde. En nu ik de laatste tijd steeds vaak vol enthousiasme zelf aan de slag mag als natuurgids, wil ik de vraag én het antwoord graag met je delen. Omdat in mijn beleving mijn werk als wandelcoach prachtig hand in hand gaat met mijn taken als natuurgids.

Wist je dat het IVN (instituut voor natuureducatie waar ik mijn natuurgidsenopleiding volg) een pijler ‘Natuur en Gezondheid’ heeft? Dat is niet voor niets. Natuur is namelijk heel gezond voor de mens. Uit onderzoek blijkt dat mensen die contact hebben met de natuur minder last hebben van stress en zich gelukkiger voelen.

Als natuurgids breng ik mensen graag in contact met die gezonde natuur. Natuur is daarnaast fascinerend en mooi. En ook die aspecten hebben effect op hoe jij je als mens voelt. Je maakt daardoor namelijk stoffen aan die je geluksgevoel verhogen en je stressniveaus verlagen.

Tijdens wandelcoaching weet ik de natuur te gebruiken om mijn coachees te helpen om tot rust te komen. Daarnaast geeft de natuur zoveel lessen mee waar wij als mens van kunnen leren. En hoe meer je over de natuur weet, hoe meer inzichten je daardoor opdoet die je in je eigen leven kunnen verder helpen. 

Mijn coachees zeggen het vaak na afloop van een coachtraject: “Ik ben me veel meer bewust van de natuur om mij heen.” 

Dat is niet meteen het doel van de wandelcoaching, maar het is wel een middel om meer verbinding te ervaren. Je leven is niet geïsoleerd, maar onderdeel van een groter geheel. En het helpt om meer van het leven te genieten.

Natuur is eigenlijk gewoon het beste medicijn. Elke week een paar uur natuur is voor iedereen aan te raden! Doe jij dat al?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *