Stil worden in de natuur. Waarom lukt het thuis niet?

christelijke wandelcoach voor vrouwen - zinstap - de trage morgen - retraite - stilte - waarom lukt het niet?

“Waarom lukt het me wel stil te worden samen met jou in de natuur, maar niet als ik het thuis probeer?”

Tijdens de Trage Morgen laat ik de coachee een halfuur in stilte zitten op een plaats naar keuze. En hoewel je daar vooraf tegenop kunt zien, is de ervaring dat deelnemers dit als heel prettig ervaren. De tijd vliegt om.

Als je er thuis bewust een tijd voor gaat zitten, kan het zijn dat het niet lukt. Er blijft iets van onrust, je gedachten blijven malen over je planning of je blijft piekeren over een bepaalde situatie in je leven. Hoe kan dat?

Ik geef je vier mogelijke redenen:

1. Toegeven aan de stilte is spannend
In de stilte kun je geconfronteerd worden met gedachten en gevoelens die je misschien (on)bewust al langere tijd uit de weg gaat.

2. Stilte is eenzaam
Juist in de stilte ben je alleen met jezelf. Zie dat maar uit te houden! Als we samen in de natuur stil zijn, dan ben nog steeds alleen in de stilte met jezelf én er is de nabijheid van de ander. Dat geeft vertrouwen.

3. Thuis neem je geen afstand
Juist de natuur in trekken, vergroot de afstand tot de drukte van alledag. Je stapt er letterlijk even uit en kunt het daardoor beter loslaten.

4. We hebben een afspraak
Meestal is je eigen onderhoudstijd het eerste dat sneuvelt in een volle agenda. Maar nu hebben we een afspraak en staat deze tijd genoteerd in je agenda.

Dat stilte werkt, geloven mijn coachees meestal wel. Maar vaak is het helpend om het eens te ervaren. Wat doet die stilte met je? Na die ervaring wil je meer en zelf stiltemomenten toepassen in je leven. Je ontdekt dan een manier die voor jou werkt en die je vol kunt houden.

Waaróm stilte? Omdat het helpt om met jezelf in contact te blijven. Zo kun je beter voor jezelf zorgen, betere keuzes maken en ben je op andere momenten meer beschikbaar voor je taak en je omgeving.

Net als tijdens de Trage Morgen gaan alle programma’s van Zinstap om vertragen, verstillen, aandacht en verbinding. We komen bij de kern, het hart, van wat er in je leven speelt. Vanuit daar ga je weer op weg. Met inspiratie, concrete plannen en/of nieuwe inzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *