Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is er met me aan de hand?

Je hebt van die mensen waar je liever bij uit de buurt blijft. Omdat ze je mateloos irriteren en frustratie bij je oproepen. Of boosheid of wat dan ook maar. Soms kan je het heerlijk vinden om daar maar lekker aan toe te geven en met anderen je gezamenlijke irritatie te uiten. Want daarmee voel je je zelf beter. Maar dat is wel de makkelijke weg en je doet niet alleen de ander ermee tekort, ook jezelf! Als je heel eerlijk bent, kunnen juist díé mensen voor jou een spiegel zijn.

Het was afgelopen week weer raak in mijn eigen leven. En ja, ook ik geef er dan aan toe en laat me lekker gaan. Tot ik me ineens realiseerde dat bepaalde triggers in die ander me wel erg bekend voorkwamen. Ik herkende ze namelijk bij mijzelf! Dat is niet zo vreemd, want vaak zijn het juist de eigenschappen en gedragingen in de ander waar jij je aan ergert, die ook je eigen valkuilen zijn.

Spiegel voor je ziel

Het was alsof ik in de spiegel keek en dat was een pijnlijke confrontatie met die kanten in mijzelf die ik liever verborgen houd. En toch bleef ik deze keer kijken. Wetende dat ook die boze en cynische kant van mij ergens vandaan komt.

Zo kunnen mensen een spiegel zijn voor je eigen ziel. Vaak onverwachts. Soms in het klein. Bijvoorbeeld als je in het verkeer je ergert aan bepaald gedrag van andere weggebruikers. Zie het als alarmsignalen die je aangeven dat je iets in je leven te onderzoeken hebt. Het zijn niet alleen mensen die kunnen spiegelen. Ook de natuur kan een prachtig middel zijn om te ontdekken wat er in je leeft. Daar maken we tijdens de coachwandelingen natuurlijk graag gebruik van.

Natuur spiegelt ook

Tijdens een van mijn meest favoriete oefeningen in het bos, laat ik mijn coachee een boom uitkiezen die haar op de een of andere manier aanspreekt. Het wonderlijke is dat iedereen een andere boom kiest, die ook echt wat over jou als persoon zegt. De kenmerken die je in die boom opvallen, herken je namelijk, omdat je ze zelf ook hebt.

Zo kijken we naar mooie eigenschappen en naar eigenschappen die je eigenlijk maar niks vindt. Het helpt om ook naar jezelf te kijken en te ontdekken wie je bent, wie je wilt zijn en hoe je ook jouw zogenaamde mindere kanten met mildheid kunt laten bestaan.

Nu ik herken waar mijn irritatie door die ander vandaan komt en ik mijn eigen boosheid en pijn kan aankijken, is het ook makkelijker om milder te zijn naar die ander. Het maakt me zelfs nieuwsgierig. Want mijn boosheid is er ook niet zomaar. Daar is iets aan vooraf gegaan. Zo zal er ook bij die ander iets aan vooraf gegaan zijn, waardoor die persoon zich zo gedraagt. Het maakt het makkelijker om verbinding te maken en niet zomaar weg te lopen.

Inchecken bij jezelf

Momenten om te spiegelen worden je vaak onverwachts aangereikt. Je kunt ze negeren en wanneer je druk bent, gebeurt dat ook vaak. Daarom is het belangrijk om regelmatig de tijd te nemen om te onthaasten en in te checken bij jezelf. Ikzelf blijf daarom stiltemomenten creëren en trek me regelmatig terug in de natuur. Wat raakt me daar en waarom? Welke emoties horen daarbij? Of als je daar nog niet meteen bij kunt: waar voel je het in je lijf? Want ook dat is een prima indicator om te ontdekken hoe het eigenlijk met je gaat.

Tijd nemen om in de spiegel te kijken. Dat doe je niet alleen als het niet zo lekker loopt. Want dan ben je vaak al ‘te laat’. Mijn week was juist fantastisch afgelopen week, maar aan het einde liep ik vast. Omdat ik zoveel leuke afspraken en gesprekken had gehad dat mijn me-time er bij ingeschoten was. Gelukkig kon ik dat daarna ruimschoots goedmaken. Het was wel weer een goede reminder. Onderhoudstijd voor jezelf is altíjd nodig, in goede en mindere tijden.

Bezinning in december

Nu gaan we richting de drukste en gezelligste maand van het jaar. Juist een periode waarin je zomaar je eigen onderhoudstijd zou kunnen vergeten. Ook een tijd waarin bezinning past. Terugkijken, stilstaan en ruimte maken voor wat komt. Neem daar juist in de komende weken de tijd voor. Ik help je er graag bij!

Hieronder zie je de verschillende mogelijkheden voor bezinning in december met Zinstap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *