Bewust wandelen in de schepping: lessen voor je leven!

In de afgelopen week heb ik opnieuw een wandelcoachtraject met een cliënt afgerond. We blikken zo’n laatste wandeling altijd even terug en ik vraag ook wat een coachee nou het meeste bij blijft, wat ze heeft geleerd. En opvallend genoeg hoor ik elke keer: ik ben me meer bewust van de natuur. Wat is dat voor bewustwording en waarom is dat blijkbaar zo’n belangrijke les?

Bewust versus bewusteloos

Van Dale omschrijft de betekenis van bewust als volgt: besef van iets hebbend. Je realiseert je wat er om je heen gebeurt. Ter plekke, vol aandacht en concentratie. En het tegenovergestelde van bewust, is bewusteloos. Nou, we weten allemaal wel wat dát inhoudt. Dan ben je geestelijk afwezig en niet aanspreekbaar.

Het opmerkelijk is dat vrijwel al mijn coachees benoemen dat ze zich meer bewust zijn van de natuur. En in het verlengde daarvan niet alleen van de natuur en wat je daar kunt zien en ervaren, maar ook van zichzelf en eigen keuzes. En blijkbaar was dat eerder niet altijd zo.

Overigens herken ik dat zelf ook wel. Er was een tijd in mijn leven dat ik maar deed wat ik dacht dat er van me verwacht werd. Omdat ik het gevoel had dat dit mijn plicht was. Dat het de bedoeling was. En ik ging maar door en werd geleefd door de vaststaande patronen van alledag. Lange tijd ging dat goed, want zolang ik mijn eigen gevoel en dromen maar uitschakelde, was er niet veel aan de hand. Dacht ik. Tja, uiteindelijk werkt het uitschakelen van je eigen zijn niet. Je loopt hoe dan ook een keer vast.

Ontwaken uit je roes

Je kunt dat gevoel hebben, dat je leven aan je voorbij gaat zonder dat je het merkt. Dag na dag volgt elkaar op en je wordt op een dag wakker en vraagt je af hoe het mogelijk is dat het alweer winter is, bijvoorbeeld. Je leeft dan eigenlijk in een soort van roes. Je maakt geen bewuste keuzes die goed voor je zijn, maar het leven overkomt je eigenlijk min of meer. Je bent je niet echt bewust van de mogelijkheden die je hebt. Misschien wel van je ónmogelijkheden. Maar omdat die confronterend en pijnlijk zijn, druk je die wellicht weg en ga je maar door op de automatische piloot.

Toen ik uiteindelijk overspannen raakte, ben ik gaan wandelen. Overigens ontwaakte mijn bewustzijn al eerder, doordat ik regelmatig de stilte opzocht. Wanneer alle ruis wegvalt, komt de stem van je eigen hart bovendrijven. Voor mij was dat het eerste moment dat ik me bewust werd van een verlangen naar méér. Meer inhoud en diepgang in mijn leven. Het maken van eigen keuzes die goed zijn voor mij, maar ook voor mijn dierbaren en de wereld waar ik in leef.

De stem van je hart

Coachees ervaren het dus ook. In de stilte, tijdens het wandelen, in de natuur maken ze weer contact met hun eigen hart. Door je hart weer een stem te geven, ontdek je waar je ten diepste naar verlangt. Wat je voelt en wilt. Wat je nodig hebt. En ook: hoe kom je daar, hoe geef je daar invulling aan?

Het is best spannend om de confrontatie aan te gaan met wat er in je hart leeft. Want dat kan heel pijnlijk zijn. Maar weet je wat zo mooi is? Doordat we buiten wandelen, in Gods schepping, is dat nieuwe bewustzijn niet alleen pijnlijk, lastig of verdrietig. Het is ook volop genieten! Want je bent je niet alleen bewust van wat er allemaal anders zou kunnen of waar je tegenaan loopt. Je bent je ook bewust van de prachtige omgeving waarin we lopen en de wonderen die daar te zien zijn in elk seizoen.

Gods bewuste scheppingsplan

Kijkend naar de schepping realiseer je al snel: het hangt allemaal niet van mij af! Als God zo goed heeft nagedacht over zijn schepping, als Hij daar zó goed voor zorgt… zou Hij dan ook niet voor mij zorgen? De schepping is prachtig en het klopt allemaal helemaal. Hoe alles op elkaar inwerkt, is niet toevallig. Dat is met zorg zo ontworpen. Dat helende vermogen waardoor bomen zich weer herstellen na een storm of hoe paddenstoelen meewerken in het voortplanten van een beuk, de uitgestelde dracht van een ree… het is allemaal heel precies gemaakt.

Als God al die dingen in zijn schepping heeft gelegd, welke van die wonderlijke gaven heeft Hij de mens dan gegeven? Genezing, groei, veerkracht. Door aandachtig naar de schepping, de natuur te kijken, realiseer je je dat ook jij meer in je hebt dan je dacht. God heeft zoveel in jou gelegd. Ontdek het en gebruik het. Heel bewust. Zo bewust genieten van de natuur maakt je weer helemaal mens. Volop levend en genietend. Ga lekker wandelen met aandacht voor je omgeving. En wil je leren hoe ook jij bewust naar de natuur kunt kijken en die lessen in je leven gebruikt? Laat het me weten, dan gaan we samen bewust wandelen in de schepping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *