Op de drempel van het nieuwe jaar

Midden in de natuur zou je ze misschien niet verwachten: drempels. En toch komen we die af en toe echt tegen. Natuurlijke drempels in de vorm van een omhoogstekende boomwortel bijvoorbeeld. Ze kunnen goed van pas komen.

De drempel als grenslijn

Momenteel bevinden we ons in de laatste dagen van het jaar 2021. We staan bijna op de drempel van een nieuw jaar. Wat is het afgelopen jaar weer omgevlogen! Veel gebeurtenissen hadden we ons vooraf wellicht nooit kunnen voorstellen. Misschien is dat maar goed ook. Zoals we ook nu nog niet weten wat we in 2022 mee zullen maken.

Een drempel is een mooi symbool. Het is een afbakening, een grens tussen twee verschillende ruimtes. Soms kan het moeilijk zijn om een drempel over te stappen. We kennen niet voor niets de uitdrukking ‘een hoge drempel’ of ‘ik moet wel eerst even een drempel over’. Drempels kunnen belemmerend werken. Zeker als je slecht ter been bent en een drempel letterlijk een heel obstakel vormt.

Drempels ervaren in het bos

In het bos staan we er wel eens bij stil, als we de drempel tegenkomen. Hoe voelt het om daarvoor te staan? Waar kijk je tegenaan? Wat ligt er voor je, wat ligt er achter je? En als je de stap toch zet, over die drempel in het onbekende terrein: wat gebeurt er, wat ervaar je dan?

Zo kan de jaarwisseling ook een drempel zijn. Terugkijkend op het jaar dat achter ligt en vooruitkijken naar het onbekende jaar 2022. Misschien vol van hoop en dromen. Of met angst en beven, omdat het jaar je vrees aanjaagt.

Wat we in de natuur bij zo’n drempel doen? Kleine stapjes, soms slechts één teen tegelijk. Dat houdt het overzichtelijk en helpt om regie te houden en niet te verdrinken in het overweldigende wat er op je af kan komen.

Stap voor stap, dag voor dag

Zo kunnen we ook de stappen zetten naar het nieuwe jaar. Eén dag tegelijk. Omdat grote dromen pas realiteit worden als je ze in kleine stapjes verdeeld. En omdat grote zorgen en problemen beter te hanteren zijn als je ze stukje bij beetje aanpakt.

Wil jij een beetje hulp om die ene drempel in jouw leven over te komen? Ook in 2022 sta ik graag voor je klaar. Wandel mee en ervaar in de natuur hoe je met kleine stapjes vooruit kunt komen, zélfs als die drempel nu nog onoverkomelijk lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *