Wat is een retraite en wat doe je dan?

De één zegt in retraite en de ander gaat op retraite. Maar waar hebben we het dan eigenlijk over? En wat is het nut?

Van Dale zegt: dagen van geestelijke afzondering. En Wikipedia voegt daar spiritueel zelfonderzoek aan toe. Andere definities hebben het nog over afzondering, afsluiting van de wereld, terugtrekken uit de wereld en bezinning en geestelijke verdieping.

Wat alle definities gemeen hebben is dat het gaat om een tijdelijke situatie waarbij je je enkele dagen terugtrekt uit je dagelijks leven. En niet zomaar om even rust te vinden, maar om ook daadwerkelijk op zoek te gaan naar geestelijke of spirituele verdieping.

Een retraite gaat echt ergens over. Het is een reis naar binnen, naar je hart. En door de afzondering en stilte kan er ook daadwerkelijk een proces op gang komen, waar anders tijd en ruimte voor ontbreken.

Op retraite in een klooster

Met Zinstap organiseer ik zowel klooster- als outdoorretraites. Bij een kloosterretraite leef je mee op het ritme van de broeders. Je neemt deel aan de gebedstijden en deelt samen met de andere gasten de maaltijden. De overgebleven tijd vul je grotendeels zelf in. Met lezen, wandelen of gewoon alleen maar aanwezig zijn in de stilte. 

De teksten die tijdens de gebedstijden gezongen en gelezen worden, komen in de stilte meer en meer binnen. Ze kunnen je raken en op een nieuw spoor zetten. Ook gebeurt het regelmatig dat je anders gaat kijken naar jezelf, naar de andere gasten of zelfs naar de natuur. Het leven komt in een ander licht te staan. Dat is geestelijke en spirituele verdieping. Groeien als mens.

Outdoorretraite in de natuur

Tijdens een outdoorretraite leggen we andere accenten. En toch gebeurt het daar ook: die verandering van binnen die maakt dat je anders in het leven komt te staan. Met meer aandacht voor de schepping. Verlangend naar een betekenisvolle invulling van je leven. En met de ervaring dat je onderdeel bent van een groter geheel.

Een retraite, hoe deze ook vormgegeven wordt, is dus altijd een betekenisvolle ervaring die verdieping aan je leven geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *