Aan het werk in de natuur

Ja, dan ga je op retraite en word je aan het werk gezet in de natuur. Klopt dat wel met elkaar? Een retraite is toch juist om tot rust te komen?

In een ander artikel leg ik al uit dat een retraite juist veel meer gaat over geestelijke en spirituele verdieping en niet zozeer tot doel heeft dat je tot rust komt. Rust en stilte zijn wel middelen om tot die verdiepende reis te komen.

De laatste jaren is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van natuur op de gezondheid. En het blijkt dat verbinding met de natuur de mentale en fysieke gezondheid van mensen bevordert. Vooral op het gebied van bijvoorbeeld angststoornissen en depressies kan de natuur wonderen doen. Mensen voelen zich gezonder en hebben minder last van stress wanneer ze contact hebben met de natuur. 

Wanneer je kijkt naar het doel van een retraite, dan blijkt de verbinding met de natuur ook verrijkend te zijn voor een betekenisvol leven. Door aanwezig te zijn in de natuur en daar verbinding mee te maken, groeit de aandacht voor je omgeving. Voor de schepping, de natuur en jouw eigen rol daarin. En daardoor lijkt het leven zelf ook in een ander perspectief te komen staan. 

Tijdens de outdoorrretraite gaan we onder meer actief aan het werk in de natuur. Waarom? Omdat dit de verbinding met de natuur vergroot. Je krijgt oog voor processen die in de natuur plaatsvinden en je leert om de verbinding met je eigen leven te maken. Want we komen niet alleen in het bos en op de hei omdat we het zelf nodig hebben, maar we geven ook wat terug aan de natuur. De natuur is er niet voor ons om haar uit te buiten, we hebben haar heel hard nodig, zijn er zelf onderdeel van en kunnen niet zonder gezonde natuur.

Werken in de natuur is daarmee een van de verschillende onderdelen van de outdoorretraite om de natuur écht te beleven en te ervaren hoe het is om daar zoveel mogelijk zelf één mee te worden.

De outdoorretraite staat op het programma van 25-27 mei. We gaan met een klein groepje kamperen in het bos in de omgeving van Ede. Er is nog plaats! Ga je mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *