Aflevering 3: God herkennen in de schepping

In deze derde aflevering neem ik je graag mee in een wandeling met God. Als ik alleen en in de stilte in het bos loop, kan dat voor mij ook een mooi gebedsmoment zijn. Een wandeling met God, waarin we samen praten. Dat klinkt je misschien vreemd in de oren en het kan ook zijn dat je denkt: hoe dan? Of: dat wil ik ook! Het goede nieuws is: jij kunt dat ook. Wandelen met God is niet een vaag spiritueel concept. Het is vaak juist verbazend concreet.

Wandelen met God is een heel bijbels concept. Bladerend in de bijbel kom je continu wandelingen met God tegen. Het begint al in het paradijs waar God door de tuin wandelt, door zijn schepping. In de avondkoelte zoekt God de mensen, Adam en Eva, op. 

God ontmoeten

Als ik daaraan denk dan denk ik aan mijn eigen avondwandelingen. De avonden worden alweer langer en met name in de zomer kan zo’n avondwandeling een hele bijzondere ervaring zijn. Het wordt steeds stiller in het bos. Er zijn minder mensen en vaak lijkt de wind te gaan liggen. De vogels hebben hun avondzang gezongen en ook zij zwijgen na verloop van tijd. Het is een bijna heilige stilte. Vredig. Ik ervaar dan vaak een intens gevoel van rust en stilte over de hele natuur. Stel je nou eens voor dat juist op dát moment God wandelt in de avondkoelte, de avondrust en de mens opzoekt. Dat is dan toch een ideale kans op een ontmoeting? In rust en vrede. Het lijkt mij in ieder geval geweldig!

Nu kun je denken: ja, maar in die wandelingen was God er écht bij! Dat is nu wel anders, toch? Ik waag dat te betwijfelen. Ik geloof namelijk dat ook vandaag de dag God er absoluut bij is tijdens onze eigen wandelingen. Onze letterlijke wandelingen door de schepping, de natuur. Maar ook metaforisch, onze wandelingen op ons eigen levenspad.  En ik geloof ook dat als je weet waar je op moet letten, je God op je wandelingen kunt herkennen. Daarmee zijn we terug bij het begin: hoe herken je God dan tijdens je boswandeling?

Waarnemen van Gods eigenschappen

Nee, je kunt God zelf niet zien, niet waarnemen met het blote oog. Maar we kunnen wel met het blote oog waarnemen wat Hij zelf gemaakt heeft: namelijk de hele schepping. Net zoals je door het bestuderen van een kunstwerk iets kunt leren over de maker van dat schilderij of beeld. Bijvoorbeeld de mate van creativiteit of wie of wat die artiest heeft geïnspireerd. Zo kun je kijkend naar de schepping ook iets leren over God.

Een belangrijke opmerking daarbij: het gaat daarbij om eigenschappen die niet tegenstrijdig zijn aan hoe God zich in zijn Woord heeft geopenbaard. En dat is ook altijd zo wanneer je ervaart dat God je aanspreekt, in woord of lied of beeld of hoe dan ook. Hij is altijd Dezelfde, dus zichzelf tegenspreken kan God niet. Het kan dus niet zo zijn dat Hij zich aan jou openbaart als een compleet andere God dan de God van de Bijbel. 

Duidelijk, concreet en tastbaar

Je kunt Gods eigenschappen dus herkennen in de schepping. Wandelen in de natuur bijvoorbeeld. Hoewel de schepping natuurlijk meer is dan alleen het bos of de heide waar je wandelt. Wijzelf zijn ook onderdeel van die Schepping, inclusief onze zichtbare en onzichtbare eigenschappen. Misschien klinkt dat nog steeds wat vaag, dus hoe maak je dat tijdens je wandeling dan concreet? Ik houd zelf namelijk niet van vaagheid en ik merk dat de meeste mensen met wie ik wandel dat zullen herkennen. Tastbaar, duidelijk, logisch, uitlegbaar, waarneembaar. Daar lijken we als mensen vaak meer mee te kunnen. En het mooie is dat de woorden van Paulus (Romeinen 1 vers 20) daar recht aan doen. Hij zegt namelijk dat Gods eeuwige kracht en goddelijkheid door zijn werken waarneembaar zijn voor het VERSTAND! Niet voor je gevoel of intuïtie, maar voor je verstand. De rede. Het ís tastbaar, concreet en logisch. Ons beperkte menselijke verstand kan het waarnemen.

Laten we dat dan maar gaan doen. En ik hoop dat je met me mee doet. Nu, al wandelend, of nadat je deze podcast hebt beluisterd. We gaan wandelend waarnemen!

Luister de podcast via Spotify, Apple podcasts of Google podcasts. Klik hieronder op je favoriete podcasthost om naar de nieuwste aflevering te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *