Omdat een avondwandeling goud waard is!

Deze week is dan écht zo ver, het lijkt wel zomer! De zonnige dagen, heerlijke temperaturen en lange avonden zorgen voor een combinatie van omstandigheden die ideaal is voor een avondwandeling. En dan niet zomaar avondwandelingen, maar wandelingen met een dikke gouden rand. Ik heb er inmiddels al verschillende achter de rug. Die avonden doen wat met een mens en ik ga proberen in deze blog daar woorden aan te geven.

Ontspannen tijdens een avondwandeling

avondwandeling - stilte stappen - zinstap

Na twee lange computerdagen (ja, ook als wandelcoach ben je niet elke dag alleen maar buiten) was het mijn man die me adviseerde om er nog even op uit te gaan in de avond. Een bijzonder goed idee. Want juist als ik een hele dag achter de pc gezeten heb, ervaar ik vaak dat ik me moe en soms zelfs wat opgefokt voel. De hele dag geconcentreerd naar een beeldscherm kijken, is niet bijzonder gezond. En toch merk je dat vaak niet eens als je aan het werk bent.

Ik pakte de auto en reed richting de Veluwe. Als ik dan toch ga wandelen in de avond, dan neem ik graag de fotocamera mee, in de hoop om herten of wilde zwijnen te fotograferen. De auto op een rustig plekje geparkeerd, stapte ik uit en ging aan de wandel. En al direct merkte ik het: mijn lijf ontspande, mijn hartslag zakte en ik voelde me tot rust komen. Aan het einde van de avond kwam ik bijzonder ontspannen thuis.

Wat is toch die magische invloed van de avond die dat effect op mensen heeft? Of zou het puur toevallig zijn en ben ik de enige die het merkt?

De effecten van avondlicht

Een tijdje geleden plaatste ik een post op social media over de bijzondere stilte die je tijdens een avondwandeling kunt ervaren. Ik kreeg daar verschillende reacties op van mensen die het herkenden. Misschien voor het eerst bewust, wellicht hadden ze de positieve effecten al vaker ervaren. Het is namelijk geen mythe of slechts de persoonlijke ervaring van één mens. Het is een onderdeel van de door God geschapen wereld en heeft daarmee ook een functie.

Waarschijnlijk weet je wel dat de mens gevoelig is voor licht. Te weinig licht maakt mensen depressief bijvoorbeeld. Maar wist je al dat het ook nogal uitmaakt met wélk licht je te maken hebt? Misschien heb je op jouw telefoon een filter voor blauw licht. Ik wel en ik gebruik die ook. Blauw licht is namelijk licht dat je wakker houdt. Blauw licht zorgt voor aanmaak van cortisol in je lichaam. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd en is belangrijk voor het vrijkomen van energie in je lichaam. De zonsopgang gaat gepaard met veel blauw licht. Daarom is dat voor een mens eigenlijk het ideale moment om wakker te worden. Je lichaam gaat dan automatisch in de stand ‘wakker worden’.

Avondlicht bestaat juist uit veel rodere kleuren. Het blauwe licht ontbreekt dan. Het effect daarvan is dat cortisol geen grote rol meer speelt, maar je lichaam juist melatonine gaat aanmaken. Laat dat nou bekend staan als het slaaphormoon. Wandelen tijdens zonsondergang is daarmee dus helpend voor een goede nachtrust.

Natuurlijk spelen andere factoren hierin ook een rol. Als we nu massaal met zonsopgang opstaan en bij zonsondergang naar bed gaan, raken onze biologische klokken redelijk van slag. Een mens in de 21e eeuw heeft het leven daar te ingewikkeld voor ingericht. Toch is het goed om je te realiseren hoeveel God al in de schepping heeft gelegd om de mens gezond te laten leven.

Tijd voor een avondwandeling in stilte!

Andere factoren tijdens een avondwandeling die een positieve invloed hebben, zijn de rustgevende werking van de natuur en de schoonheid van de natuur (want hoe mooi kan een zonsondergang zijn?!). Ook de natuur zelf reageert op de lichtveranderingen en daardoor ontstaat de bijzondere stilte die ik al eerder noemde. De combinatie van deze factoren maakt dat je als vanzelf tot rust komt en los kunt laten waar je de hele dag zo druk mee bezig was.

avondwandeling - zinstap

Ik zou nog pagina’s vol kunnen schrijven over dit onderwerp. Maar het allermooiste is om zo’n avondwandeling zelf mee te maken. Bij voorkeur in stilte, zodat je die stilte en de effecten daarvan ook zelf ervaart.

Als je nou nog nooit zoiets gedaan hebt, grijp dan nu je kans. Want op 18 juni organiseer ik ‘Stilte Stappen’. In een groepje met maximaal 5 deelnemers wandelen we in stilte door de avond. Daarbij bied ik eenvoudige oefeningen en aanwijzingen aan waarmee je tijdens de stilte aan de slag gaat met jezelf. Om op adem te komen. Om los te laten wat je al zolang meesjouwt. Of om vooral heel erg te genieten van een avond in stilte en stil te staan bij dat moment.

Doe jij mee?

Update 25 maart 2022: Lees meer over de stiltewandelingen in de avond van 27 mei en 17 juni, of meld je gelijk aan via het aanmeldformulier.

Update 1 april 2022: Je kunt vanaf vandaag ook je coachwandelingen weer in de avond plannen bij mij! Maak vandaag nog een afspraak om te ontdekken wat ik voor jou kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *