Stiltewandeling

Stiltewandeling in het gouden uur van de avond

Je hoeft er niet vroeg voor op te staan, je hoeft er (waarschijnlijk) ook geen vrij voor te nemen. Hoe heerlijk om de dag in alle rust af te sluiten tijdens een magische avondwandeling? En in stilte!

Weet jij wat het ‘Gouden Uur’ is? Dat is de periode vlak na zonsopgang en vlak voor zonsondergang. De natuur is dan gehuld in een gouden gloed. Het mooiste licht van de dag. Het is mijn favoriete moment om te wandelen en veel fotografen maken juist dán graag hun foto’s.

Heilige Stilte

Een avondwandeling heeft nog iets extra’s: na de avondzang van de vogels lijkt er een soort heilige stilte over de wereld te vallen. Een rust die je met niets kunt vergelijken. Juist die rust kan helpen om ook zelf tot rust te komen. Vandaar dat ik vooral op dat moment graag met jou op pad ga!

Heilige stilte, die doorbreek je niet, toch? Daarom wandelen we in stilte. In een kleine groep van maximaal 8 deelnemers. Vooraf leg ik uit wat de bedoeling is en onderweg geef ik enkele oefeningen, tips of aandachtspunten mee. Om de stilte nog meer te beleven en echt binnen te laten komen. En om een stukje van die rust mee te nemen je leven in.

De stiltewandeling leidt ik vanuit christelijk perspectief. Dat merk je doordat ik actief de schepping bij de wandeling betrek en daarmee ook verwijs naar de Schepper. Wellicht ervaar je de stiltewandeling daardoor ook als een wandeling met God.

Halverwege hebben we een korte pauze met koffie of thee. Ook dan proberen we stil te zijn. Na afloop is er een moment om kort met elkaar uit te wisselen hoe je de stilte hebt ervaren. Maar als je ook dan liever zwijgt, is dat geen probleem.

Waarom een avondwandeling zo goed voor je is? Daarover schreef ik in 2021 een blog Omdat een avondwandeling goud waard is!

Goud waard

Aan het einde van deze wandeling ga je naar huis met een dankbaar hart, vanwege de geweldige ervaring van wandelen in het ‘gouden uur’. De kans is echter groot dat je bagage ook gevuld is met de onderstaande punten:

  • Tijdens de wandeling hebt je ervaren hoeveel rust de natuur je kan bieden.
  • Je voelt je energiek en blij
  • Je hebt ruimte kunnen geven aan je gedachten en gevoelens
  • Met het inzicht dat je hebt opgedaan, kun je de komende tijd een klein stapje vooruit zetten.
  • Je hebt opnieuw verbinding gelegd met je eigen hart en (weer) ontdekt wat jij in je leven écht belangrijk vindt.

Je investering is slechts € 15,- (incl. BTW). Voor dat bedrag ontvang je:

  • Een begeleide stiltewandeling van 2 à 2,5 uur in het ‘gouden uur’ van de avond op vrijdag 27 mei of vrijdag 17 juni om 19:30 uur in de omgeving van Veenendaal
  • Koffie/thee onderweg
  • Handige tips voor het toepassen van stilte in je eigen leven na afloop van de wandeling

Wat zeggen anderen?

Ik heb me aangemeld om te genieten van de rust in de natuur. De aandachtspunten onderweg waren waardevol en verrassend. Het heeft mijn geloof verlevendigd. Verrassende ervaring dat als je zwijgt in de natuur je vanzelf gaat mediteren. Een aanbeveling waard, om te ervaren hoe goed het is om stil te zijn in Gods schepping.
Elly, 17 december 2021

Je beleeft de “stilte” en de natuur op een manier dat die een verrijking van het dagelijkse leven wordt. Fijn om ook te beginnen met een kort gebed. Heel erg bewust zijn om in de natuur te zijn die ontwaakt. De stilte in bet begin, vogelgeluiden die steeds luider worden en een ademhaling die steeds rustiger werd! Genieten van de kleuren en de wisselende geuren en uitzichten en een blij gevoel en dankbaarheid daarvan deel te mogen zijn. Het kunnen los laten van de drukte van de komende dag, alleen zijn in het moment van ontwaken. Voelen wat een rust dat geeft en er ook geen afleidende gedachten meer zijn! De zon op zien gaan bij het ontwaken van de natuur om je heen is zo mooi!
Het is een bewustwordingsproces waarbij het inderdaad geen luxe is maar een levensbehoefte om stilte te ervaren door er bewust tijd voor te nemen. Ik ben blij met de tips en overdenkingen van Hanna omdat het aanzet tot bewuster kijken binnen in je zelf en naar een ander.

Ida, 17 september 2021

Veel gestelde vragen over de Stiltewandeling

Ik ben geen ervaren wandelaar, kan ik wel meedoen?

Ja, dat kan zeker! De afstand van deze wandeling zal rond de 6 kilometer liggen. We lopen in een rustig tempo en staan ook af en toe stil. Ongeveer halverwege houden we een korte pauze. Het is wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de meeste paden onverhard zullen zijn.

Kan ik mij ook samen met iemand anders aanmelden?

Ja. Houd er wel rekening mee dat het een stiltewandeling is, dus even met iemand bijpraten is tijdens de wandeling niet de bedoeling. Gaan jullie samen, dan heb je natuurlijk daarna wel een prachtige ervaring om samen over door te praten. Het maximum aantal deelnemers voor de gehele activiteit is 8 personen. Wacht dus niet te lang om je aan te melden als jullie samen willen gaan.

Gaat de stiltewandeling ook door bij slecht weer?

In principe gaat de wandeling bij alle weersomstandigheden door. Behalve wanneer er sprake is van gevaarlijk weer en het KNMI een code geel, oranje of rood heeft afgegeven voor de locatie van de wandeling. In geval van een annulering word je daarvan uiteraard op de hoogte gesteld.

Wat gebeurt er met mijn aanmelding als de wandeling niet doorgaat?

De stiltewandeling wordt meerdere keren per jaar georganiseerd. Je inschrijving blijft dan geldig tot en met de volgende stiltewandeling. Je hoeft hier niets voor te doen, maar wordt automatisch ingeschreven. Je ontvangt daarvan tegen die tijd bericht.

Ik heb een andere vraag…

Dat kan natuurlijk en die beantwoord ik graag voor je. Via dit contactformulier kun je jouw vraag aan mij stellen.

Reacties zijn gesloten.