Stiltewandeling

Stiltewandeling op Stille Zaterdag

Een stiltewandeling op Stille Zaterdag. De dag na Goede Vrijdag. Een moment van ingehouden adem voor de Paasnacht aanbreekt. Er gebeurt niets en toch zoveel! Een mooie gelegenheid voor bezinning aan het einde van de Stille Week, voor de (drukke) Paasdagen aanbreken.

“Stilte als witte regel,
ruimte vol betekenis.
 
Stilte als diepe leegte,
droefheid na begrafenis.
 
Stilte als zachte adem,
zuchtend in gedachtenis.
 
Stilte als lege ruimte,
volgend in verbintenis.
 
Stilte als trouwe liefde,
wakend tot verrijzenis.”

Een adempauze. De lege ruimte tussen twee woorden. Dát is Stille Zaterdag. We komen even bij van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, met als hoogtepunt (of dieptepunt) het lijden en sterven van Jezus aan het kruis op Golgotha. We kunnen niet gelijk door naar de paasnacht waarin het Nieuwe Begin wordt aangekondigd. Eerst is er die stilte van de zaterdag.

De Stille Zaterdag is een tijd van waken bij het graf. Tijd ook om te rouwen, te wachten op wat komt. En meestal is dat waken, dat wachten iets wat wij mensen willen overslaan. Dat kan ook in je eigen leven zo zijn. Je wilt gelijk door naar dat nieuwe begin, naar de hoop, naar het leven!

Wij maken een pas op de plaats op deze zaterdag. En we gebruiken het moment om ook stil te staan bij wat er in je eigen leven plaatsvindt of juist nog niet plaatsheeft. Juist door die pauze in te lassen krijgt het voorgaande én het komende betekenis.

Op 24 maart organiseer ik in samenwerking met Mark Terlage Uitvaartzorg een bijzondere stiltewandeling rond het thema rouw en verlies. Speciaal voor hen die recent of langer geleden een dierbare zijn verloren. Meer informatie lees je hier: Stiltewandeling ‘Een Nieuw Seizoen’

Wandelen in stilte

We wandelen in een kleine groep met maximaal acht deelnemers. Onderweg zijn we actief stil. Dat betekent dat we niet alleen niet spreken, maar onze aandacht richten op onze omgeving en de stilte bewust laten binnenkomen. Om je in dat proces verder te helpen, ontvang je gedurende de wandeling enkele aandachtspunten of eenvoudige oefeningen. Daarmee wandelen we dan in stilte verder.

We wandelen vlak na zonsopgang, vanaf 7 uur, wanneer het bos net aan het ontwaken is. Dat is vroeg, maar niet voor niets. Het bos is nog rustig, zonder de bezoekers die later op de dag komen. Je bent zelf nog niet vol met alle gedachten, taken en verantwoordelijkheden die er normaal gesproken op je wachten. Er is ruimte om de stilte te ontvangen, te beleven en te laten spreken.

Ik verwacht een onvergetelijke ervaring. Ben jij erbij?

In het kort

Datum: 8 april 2023
Tijdstip: 7:00 – 9:00 uur
Locatie: ergens in de natuur in de omgeving van Ede (exacte locatie is op dit moment nog niet bekend)

Je investering is slechts € 15,- (incl. btw). Voor dat bedrag ontvang je:

  • Een begeleide stiltewandeling van 2 uur in de omgeving van Ede.
  • Koffie/thee onderweg
  • Handige tips voor het toepassen van stilte in je eigen leven na afloop van de wandeling

Wat zeggen anderen?

Ik wist niet of ik 2 uur lopen wel vol zou houden, het was nu wat korter, dat was wel fijn. Hanna laat je zelf nadenken en beleven door goede opdrachten zonder daar al te veel in te sturen.
Dat God me antwoord gaf op de vragen die bij mij leefden d.m.v. psalmwoorden, dat bemoedigde mij.

– Anoniem, 31 december 2022 (Stiltewandeling van Oud naar Nieuw)

Ik heb me aangemeld om te genieten van de rust in de natuur. De aandachtspunten onderweg waren waardevol en verrassend. Het heeft mijn geloof verlevendigd. Verrassende ervaring dat als je zwijgt in de natuur je vanzelf gaat mediteren. Een aanbeveling waard, om te ervaren hoe goed het is om stil te zijn in Gods schepping.

– Elly, 17 december 2021

Je beleeft de “stilte” en de natuur op een manier dat die een verrijking van het dagelijkse leven wordt. Fijn om ook te beginnen met een kort gebed. Heel erg bewust zijn om in de natuur te zijn die ontwaakt. De stilte in bet begin, vogelgeluiden die steeds luider worden en een ademhaling die steeds rustiger werd! Genieten van de kleuren en de wisselende geuren en uitzichten en een blij gevoel en dankbaarheid daarvan deel te mogen zijn. Het kunnen los laten van de drukte van de komende dag, alleen zijn in het moment van ontwaken. Voelen wat een rust dat geeft en er ook geen afleidende gedachten meer zijn! De zon op zien gaan bij het ontwaken van de natuur om je heen is zo mooi!

Het is een bewustwordingsproces waarbij het inderdaad geen luxe is maar een levensbehoefte om stilte te ervaren door er bewust tijd voor te nemen. Ik ben blij met de tips en overdenkingen van Hanna omdat het aanzet tot bewuster kijken binnen in je zelf en naar een ander.

– Ida, 17 september 2021

Veel gestelde vragen over de Stiltewandeling

Ik ben geen ervaren wandelaar, kan ik wel meedoen?

Ja, dat kan zeker! De afstand van deze wandeling zal rond de 4 kilometer liggen. We lopen in een rustig tempo en staan ook af en toe stil. Ongeveer halverwege houden we een korte pauze. Het is wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de meeste paden onverhard zullen zijn.

Kan ik mij ook samen met iemand anders aanmelden?

Ja. Houd er wel rekening mee dat het een stiltewandeling is, dus even met iemand bijpraten is tijdens de wandeling niet de bedoeling. Gaan jullie samen, dan heb je natuurlijk daarna wel een prachtige ervaring om samen over door te praten. Het maximum aantal deelnemers voor de gehele activiteit is 8 personen. Wacht dus niet te lang om je aan te melden als jullie samen willen gaan.

Gaat de stiltewandeling ook door bij slecht weer?

In principe gaat de wandeling bij alle weersomstandigheden door. Behalve wanneer er sprake is van gevaarlijk weer en het KNMI een code geel, oranje of rood heeft afgegeven voor de locatie van de wandeling. In geval van een annulering word je daarvan uiteraard op de hoogte gesteld.

Wat gebeurt er met mijn aanmelding als de wandeling niet doorgaat?

De stiltewandeling wordt meerdere keren per jaar georganiseerd. Je inschrijving blijft dan geldig tot en met de volgende stiltewandeling. Je hoeft hier niets voor te doen, maar wordt automatisch ingeschreven. Je ontvangt daarvan tegen die tijd bericht.

Ik heb een andere vraag…

Dat kan natuurlijk en die beantwoord ik graag voor je. Via dit contactformulier kun je jouw vraag aan mij stellen.

aanmelden stiltewandeling oudejaarsdag

Reacties zijn gesloten.