Wandelen is goed voor je brein en speciaal dit netwerk…

Vandaag een beetje achtergrondinformatie over de werking van je brein en met name dat deel in onze hersenen dat tijdens een wandeling geactiveerd wordt: het Default Mode Network (DMN).

Kortgezegd bestaat dit netwerk uit verschillende delen van het brein. Als je hard aan het werk bent en heel geconcentreerd je op een taak focust, dan is dit netwerk uitgeschakeld. Een ander deel van je hersenen is dan actief, zodat jij je taak doelgericht en goed kunt uitvoeren.

Het DMN wordt actief op het moment dat jij stopt met (gericht) nadenken. Je loopt weg achter je computer en gaat een kopje koffie halen. Onderwijl schiet je ineens de oplossing voor een probleem te binnen waar je tijden over nagedacht had. Of je bent aan het douchen en bedenkt ter plekke een lumineus idee.

Ook wandelen in de natuur en ondertussen je gedachten de vrije loop laten, is een situatie waarin je Default Mode Network actief wordt. Dit is belangrijk, omdat op deze momenten ervaringen en indrukken worden verwerkt. Daarnaast is dit het moment waarop je creatieve ideeën krijgt. Je kunt na zo’n wandeling de wereld ineens vanuit een ander perspectief bekijken.

De combinatie van iets doen (wandelen, breien, aardappels schillen) waarbij je niet actief hoeft na te denken, levert de beste omstandigheden op om je Default Mode Network te activeren. Het kan je zomaar meer perspectief, rust of geweldige ideeën opleveren. Herken jij het ook?

Dat iets doen en ondertussen je gedachten de vrije loop laten, zetten we ook in tijdens bijvoorbeeld de outdoorretraite ‘Alleen maar BUITEN zijn’. Een ideale gelegenheid om werkend (en overnachtend) in de natuur ruimte te geven aan verwerking en inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *