Natuurgeluk: een verrijkende en ontspannen avondwandeling

Of ik nu alleen, met vrienden of cliënten loop: elke wandeling heeft iets van natuurgeluk in zich. Als je het wilt en kunt zien. Of horen, ruiken, voelen. Er is zoveel te beleven in de natuur!

Kleine ontdekkingen

We lopen samen in het bos. Af en toe praten we wat. Of we zien iets wat ons opvalt en wat we nader willen onderzoeken. Zoals die kleine hazelworm. Zó klein had ik ze nog niet gezien. Vast eentje die dit jaar geboren is! Niet langer dan een pinpas.

Even verder houd ik snel in. Een flink spinnenweb hangt precies over het pad, met de spin recht voor m’n neus. De ondergaande zon laat web en spin prachtig oplichten. We laten het web zoveel mogelijk intact, halen alleen een onderste draad weg, zodat we zonder zorgen verder kunnen.

Vergeet niet te luisteren!

In de verte klinkt een eerste burl. Opgewonden kijken we elkaar aan. “Hoorde je dat?” Ingespannen luisteren we of we meer burlen horen. De bronsttijd is begonnen. Wat een feest! Het blijft stil.

We lopen rustig door, tot ik mijn metgezel bij de arm grijp: “Kijk, daar!”
Een rotte zwijnen steekt het pad over. Eerst een volwassen dame, dan drie klein biggen. De gestreepte vacht laat geen twijfel over hun bijnaam ‘pyjamaatjes’. Na de biggen nog een flinke volwassen zeug. Zij staat op het pad even stil en kijkt ons aan. Oei… Na een korte inschatting rent ze snel het struikgewas in. We horen aan de herrie in de bosjes dat de hele familie snel veiliger oorden opzoekt.

Dan lopen we maar door. Nog even speurend in de struiken of we iets van de zwijnen zien. Maar ze zijn verdwenen. Richting het burlen, wat steeds vaker en harder opklinkt. Van verschillende kanten horen we de roep van de volwassen herten. We krijgen ze deze avond niet te zien. Maar dat geeft niet. Het magische geluid brengt een brede grijns op ons gezicht. Elke burl laat ons even stilstaan, luisteren, verlangen naar meer.

Een ervaring rijker

Het was een drukke en vermoeiende week. Maar de wandeling laat ons dat allemaal vergeten. Blij en enthousiast lopen we in de schemering terug naar de auto. Een ervaring rijker.

“Dit moet ik echt vaker doen,” hoor ik naast me. Ik kan er alleen maar mee instemmen.

Natuurgeluk kun je tijdens elk programma van Zinstap vinden. Maar in het bijzonder tijdens de natuurbelevingstochten ‘Op verhaal in de natuur’. Elke maand zoeken we nieuwe verhalen die passen bij het seizoen. Beleven, genieten en onze eigen verhalen maken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *