Last van uitstelgedrag? Juist een goed idee!

Zittend achter de pc heb ik met mijzelf een afspraak. Mijn agenda staat vol met taken die per sé vandaag af moeten. En dan lukt het niet. Ken je dat? Hoe zou dat toch komen? Ik kan mijzelf vertellen dat ik geen inspiratie heb. Ik zoek ondertussen naar afleiding. Nog even snel die ene mail beantwoorden, want dat moet toch ook gebeuren. Of gauw dat appje sturen, voor ik het vergeet. En hoe staat het met de reacties op social media? Ja, ik ben ontzettend druk! Terwijl die ene taak maar steeds blijft liggen. Ik denk dat je snapt waar ik het over heb. Waarschijnlijk heb je jezelf er ook wel eens schuldig aan gemaakt: uitstelgedrag! Soms heb je het niet eens door, soms weet je het dondersgoed. En je voelt je er schuldig over. Maar het écht veranderen…?

met de staart omhoog de andere kant op - uitstelgedrag - zinstap

Die kritische stem in je hoofd zegt: “pak nou eens aan! Schiet eens op. Zit je nou alweer te niksen?” Of andere boodschappen met een vergelijkbare strekking. En zó gek: dat helpt niet! Je hebt al zoveel tijd verspeelt dat er alleen maar meer druk ontstaat. Je moet die ene taak nu eigenlijk wel echt af hebben. Hoe los je dat nou op? Want de inspiratie is er nog steeds niet en de frustratie neemt toe!

Mijn oplossing? Die voelt misschien wat spannend. Want ik zeg: stop ermee! Neem afstand van je taak, laat hem liggen en loop weg. Maak bewust tijd en ruimte vrij voor jezelf. Nee, niet definitief. Maar jouw blokkade heeft een reden. Je zult die oorzaak eerst aan moeten pakken voor je weer succesvol aan de slag kunt.

Wat die oorzaak kan zijn? Misschien ben je gewoon moe, ben je te druk geweest en is je energietank leeg. Dan heb je niets meer te geven en zul je eerst je accu op moeten laden. Of je voelt je onzeker door een totaal andere gebeurtenis. Ruzie, of inkomensstress. Dan is het belangrijk om eerst even tijd te nemen voor je eigen gevoel. Te ontdekken waaróm je zo onzeker bent en te erkennen dat je misschien angstig of boos of verdrietig bent. Want pas dan kun je daar ook iets aan doen. Je kunt het wel verstoppen, maar dan ga je ook op andere gebieden in je leven forceren.

Jouw vastlopen op je taak is een symptoom. Dat is niet het eigenlijke probleem. Jouw onzekerheid of onrust hebben (meestal) een andere oorzaak. Door bewust tijd te nemen voor jezelf op afstand van de frustrerende situatie, is het mogelijk om te ontdekken wat je werkelijk dwars zit. Het is heel verstandig om ervoor te zorgen dat je op zo’n moment niet gestoord kunt worden. Bijvoorbeeld door alleen een eindje te gaan wandelen in de natuur.

“Ja, maar Hanna, die taak moet nú af! Dan ga ik toch niet wandelen in de natuur?”

Wees eens eerlijk: hoeveel tijd heb je al verspild met uitstelgedrag? Hoe lang ben je al aan het forceren om die taak gedaan te krijgen en wat heb je voor elkaar gekregen? Hoeveel energie heeft het je gekost? Wat nou als je die energie en tijd gebruikt zou hebben om met liefde en aandacht voor jezelf te zorgen? Dan was je nu waarschijnlijk meer ontspannen en je taak zou eerder af zijn. Dan houd je zelfs nog tijd over. Toch?

Je hoeft het niet met me eens te zijn en je hoeft het niet te geloven. Maar als je weer eens merkt hoe zeer je tegen een taak op ziet en hoe hard je je best doet om ‘m uit te stellen, probeer het dan eens: loop weg, maak tijd voor jezelf en ontdek waar je écht mee zit. Zorg eerst op dat punt voor jezelf en pak daarna je taak weer op. Je zult zien dat het een stuk makkelijker gaat. Want eigenlijk is uitstellen in zo’n situatie een heel goed idee. Een deel van jou wist dat al en onbewust is jouw uitstelgedrag een hele natuurlijke reactie. Het is alleen wel verstandig om dat op een effectievere manier te gaan toepassen. Ik zeg: op naar gezond uitstelgedrag!

Ga jij het proberen? En laat je me dan weten hoe je het ervaren hebt?


In mijn gratis e-book Bezinning voor het hele jaar geef ik je voor elk seizoen verschillende aandachtpunten of vragen waar je bewust mee kunt gaan wandelen. Dat kan je helpen om te ontdekken wat er nu in jouw hart omgaat. Heb jij ‘m al aangevraagd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *