De onvergetelijke ervaring van een retraite: outdoor of klooster?

In April staan er maar liefst twee retraites op het programma van Zinstap! En er is nog plek genoeg om je aan te melden. Maar hoe maak je de keuze tussen beide programma’s, wat kun je verwachten?

Wat is een Retraite?

Beide programma’s zijn retraites. Zoekend naar definities van wat een retraite is, kun je verschillende uitleggingen vinden op internet. Waar het vooral op neer komt, is dat je je tijdelijk terugtrekt uit het dagelijks leven, om te zoeken naar geestelijke verdieping. Daar komt vaak ook een spiritueel aspect bij kijken. Vaak gaan mensen een retraite aan, omdat ze de behoefte voelen om zich op hun leven te bezinnen. Regelmatig hangt dat samen met een recente (of langer geleden) heftige gebeurtenis in hun leven. Maar dat hoeft niet.

Wat de retraites van Zinstap gemeen hebben, is dat je inderdaad afstand neemt van je dagelijkse leven. We trekken ons bewust even terug in een rustige omgeving, waar we sober leven met alleen dat wat we nodig hebben. Terug naar de basis zou je kunnen zeggen.

Over de Outdoorretraite ‘Alleen maar Buiten zijn’

De Outdoorretraite ‘Alleen maar Buiten zijn’ organiseer ik samen met wildernisgids Mayra van Teeffelen. We zijn van donderdagavond tot en met zaterdagmiddag buiten en slapen in tenten op een exclusieve locatie in het bos. Met alleen de meest basale sanitaire voorzieningen.

De outdoorretraite wordt vooral een avontuur, een belevenis om nooit meer te vergeten. Uit je comfortzone misschien, maar steeds meer een met de natuur. Omringt door de dieren, waarvan we ’s nachts de geluiden dichtbij zullen horen. En we worden ons steeds meer bewust van de waarde van de natuur, ontwikkelen respect voor het bos en haar bewoners. Eigenlijk is dat al een spirituele reis, met beide benen stevig op de grond. Want als je een wordt met het bos, wat gebeurt er dan eigenlijk met jou? Wat heeft de natuur jou te vertellen?

Een ander aspect van de outdoorretraite is dat we veel samen zullen doen, waarbij er óók ruimte is voor momenten van bezinning voor jezelf in de stilte. De ontmoetingen rond het kampvuur, het samen werken in het bos, scheppen een band. Verrijkend, verdiepend en vormend om vanuit verschillende achtergronden elkaar te écht te ontmoeten.

Wat de Kloosterretraite ‘Alleen maar Zijn’ anders maakt

De kloosterretraite ‘Alleen maar Zijn’ heeft echt een ander karakter. De natuur krijgt zeker een plaats door de dagelijkse wandelingen. Maar waar de outdoorretraite vooral actief is, met verschillende doe-afspraken, is een retraite in het klooster vooral gericht op de stilte en het rusten in de aanwezigheid van God.

We gaan met een kleine groep, maar je dagen vul je vooral zelf in. Mee op het ritme van de monniken met hun regelmatige gebedstijden. Aanwezig in de stilte. Lezen, zwijgen, wandelen. Laat de stilte maar spreken. En dagelijks wandelen we en reflecteren op de reis die je deze dagen maakt.

De Kloosterretraite heeft ook meer een christelijk karakter, alleen al omdat we in een Katholiek Klooster zijn, waar dagelijks de psalmen worden gezongen, de eucharistie wordt gevierd en de gebedstijden het ritme van de dag bepalen. Het leven van de monniken is in alles gericht op het leven met God.

Maar ook in het klooster zul je ervaren dat je een bijzondere band opbouwt met de andere gasten, of je nu woorden wisselt of niet. De woordeloze band die ontstaat tijdens de gezamenlijk maaltijden is stilte blijf ik ervaren als een prachtige en verrijkende gebeurtenis.

Verschillende achtergronden verrijken je eigen perspectief

Moet je christen zijn om mee te mogen met de retraites van Zinstap? Nee. Mijn ervaring is dat het waardevol is om in gesprek te zijn met mensen die heel anders in het leven staan. In het klooster komen zoveel mensen met even zoveel achtergronden en motieven. Die ontmoetingen kunnen je juist aan het denken zetten en ook je eigen levenshouding veranderen. Misschien milder maken, of juist wijzer. En dat geldt uiteraard ook voor de outdoorretraite.

Persoonlijk leef ik vanuit mijn christelijke identiteit. Het bepaalt de houding hoe ik in het leven sta. Dat betekent voor mij dat ik het tijdens de retraites vooral belangrijk vind dat jij ruimte ervaart om te zijn. Als je het over geloven of over God wilt hebben, dan kan dat. Maar dat is zeker geen must.

Onvergetelijke ervaring

Samengevat: beide retraites zullen een onvergetelijk ervaring zijn die je leven gaat verdiepen en verrijken. In de natuur zit een stukje natuurbeleving, avontuur, persoonlijke grenzen verleggen en de stilte ervaren die je alleen in het bos vindt. In het klooster ervaar je de diepe stilte met de treden van uiterlijke naar innerlijke stilte die je kan confronteren met je eigen innerlijke leven. Leven op het ritme van de monniken die dagelijks zoeken naar God. En ook wandelend genieten van de prachtige schepping om het klooster heen.

Welke retraite heeft jouw voorkeur?

13-15 april 2023 Outdoorretraite ‘Alleen maar Buiten zijn’
25-28 april 2023 Kloosterretraite ‘Alleen maar Zijn’
25-27 mei 2023 Outdoorretraite ‘Alleen maar Buiten zijn’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *