Beangstigend: “Ik weet het niet meer”

“Voor het eerst van mijn leven ben ik nergens zeker van en ik dat beangstigd me” het was die zin, uitgesproken door een van de hoofdrolspelers in de tv-serie Suits, die me raakte. Tijdens de aflevering werd ik als kijker meegenomen in haar zoektocht naar richting in haar leven. Terugblikkend op gebeurtenissen van vroeger. De herinnering van het waarom achter de keuzes die ze gemaakt had. En ontdekkend dat waar ze nu is, niet de plaats is waar ze wíl zijn. Verdwaald, in je eigen leven.

ik weet het niet meer - zinstap - wandelcoaching

Vragen om antwoorden

Het raakte me zo, omdat ik me herinnerde dat ik diezelfde woorden een aantal jaren geleden óók heb uitgesproken. “Ik weet het niet, ik weet even niets meer!” Alle zekerheden leken weggevallen in mijn leven. Stuurloos, doelloos, richtingloos. Verdwaald.

Vanmorgen las ik in een boek van Tomas Halik, met de passende titel Ik wil dat jij bent, deze zin: “Er bestaan vragen die zo goed zijn dat je ze niet met antwoorden moet willen bederven.” Wat hij vervolgens verder uitlegt, raakt óók aan mijn gevoel. Wij mensen zijn vaak zo bezig met antwoorden vinden, dat we de tijd niet nemen om onze vragen te léven. Dat ga ik even uitleggen.

Als jij je op dit moment zo voelt en jezelf hoort denken: “ik weet het ook even niet meer”, dan kan ik me voorstellen dat je antwoorden zoekt. Dat je wél wilt weten en begrijpen. Ik was zelf ook zo. Ik verlangde zelfs een duidelijke stem uit de hemel van een Almachtige God die alle antwoorden heeft. Toch? Zo werkt het dus niet. De enige antwoorden die ik in mijn richtingloze periode kreeg, kwamen steeds op hetzelfde neer: wachten.

Wachten. Dat is niet passend bij mijn aard. En tóch! De tijd van wachten, in het heden leven, de weg van het zoeken, was een tijd van grote zegen. Nee, dat ervaar je niet altijd op dat moment zelf. Alles wat je ooit dacht te weten is weg. Mensen vallen weg, banen vallen weg, gezondheid valt weg, dromen vallen weg en zekerheden vallen weg. Dat is pijnlijk! Dat is een intens proces van rouw en verlies.
Maar juist dáárin liggen de antwoorden. Uiteindelijk. Als je het aandurft om je verlies onder ogen te zien. Als je hardop durft te zeggen: IK WEET HET NIET MEER!

Geen quick fix

In mijn omgeving kom ik regelmatig tegen dat mensen antwoorden willen geven in situaties van crisis, van geestelijke nood, van onzekerheid. Misschien moet je andere medicijnen gebruiken, vraag een second opinion, volg de vijf stappen naar een nieuwe baan… Of: leg al je zorgen neer bij God, bij Jezus, dan geeft Hij je vrede… En dat kán! Misschien is dat inderdaad voor jou de oplossing op jouw vragen, de richting in jouw zoektocht.
Ik ben er altijd een beetje huiverig voor. Omdat een snel antwoord de onrust juist kan vergroten. Omdat een snel antwoord, een quick fix, niet altijd de werkelijke oorzaak van een probleem aanpakt. En omdat het te snel antwoorden geen recht doet aan de oprechte vragen die een mens kan hebben.

Zou het zo kunnen zijn dat jouw hang naar antwoorden te maken heeft met je intense verlangen om overal controle over te houden? Zou het misschien ook zo kunnen zijn dat het krampachtige vasthouden aan je illusies juist onderdeel van het probleem is? Te denken dat je de regie hebt over je leven en dat van anderen en erop rekenen dat alles maakbaar is. Totdat het niet zo blijkt te zijn. En wat heb je dan nog?

Ik gun het je dat je de tijd neemt om je vragen te laten bestaan. Al dwalend door de bossen kun je het zien, door de seizoenen heen. Het leven ontstaat door de tijd. Vandaag gezaaid is niet morgen tot bloei. De groei en bloei ontstaat door de jaargetijden heen. Door storm en droogte, vrieskou en hitte. Maar het ontstáát.

Daar in het bos zie ik wat er wérkelijk toe doet. Dan hoor ik mijn eigen hartslag en voel ik wat me blij maakt, gelukkig. Maar ook wat pijn doet en wat me belemmert. In de rust en de stilte ontstaan de antwoorden, als ik de vragen tijd durf te geven.

Durf jij het aan? Kun jij het zeggen: ik weet het niet?!

Samen ‘Uit Wandelen’

Uit wandelen - Zinstap - wandelcoaching

Natuurlijk laat ik je niet alleen dwalen met je vragen. Want ik weet hoe goed het is om erover te kunnen praten, om ze te mogen stellen. En ik weet ook hoe waardevol het is als er iemand een eind met je oploopt in je zoektocht naar richting. In mijn wandelcoachtraject “Uit wandelen”, bied ik je graag die ruimte en aandacht.
Tijdens de wandelingen help ik je om stil te worden en aandachtig te luisteren naar de vragen in je hart, naar je eigen gevoelens en verlangens. We gaan er stap voor stap aan werken dat je in alle rust de juiste richting vindt voor jouw leven. Lees meer…

Aanmelden in februari levert je ook nog een extra voordeel op: dit specifieke traject loopt tot het einde van de maand nog als pilot. Dat betekent een aanzienlijk goedkopere investering voor jou! Voor € 395 krijg je dezelfde aandacht, begeleiding en coaching van mij als in maart, alleen betaal je dan € 525. Prijzen zijn inclusief BTW.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *