Wachten tot het droog wordt of dansen in de regen?

Al een paar dagen ligt er een script op mijn bureau voor een video over wandelcoaching. Elke keer als ik mij voorneem om die video op te nemen, komt er iets tussendoor. En nee, ik kan daar niet steeds iets aan doen. Sommige dingen plan je niet, maar hebben toch meteen aandacht nodig. Vandaag zal ik dan toch écht de opnames maken. Net als ik weg wil gaan, komt de regen met bakken uit de lucht. Het zijn niet echt ideale omstandigheden voor het maken van opnames, alleen al omdat de apparatuur daar niet goed tegen kan.

Wachten op ideale omstandigheden

Het zet me aan het denken, terwijl ik voor het raam sta en naar de nieuwe en naderende wolkenpartijen kijk. Hoeveel tijd verspillen we niet met wachten op ideale omstandigheden die nooit gaan komen? We vinden zo snel een excuus. Vandaag niet, omdat het regent. Nee, morgen ook niet, dan heb ik al andere plannen. En overmorgen heb ik simpelweg geen zin. Of ik ben er nog niet klaar voor. Eerst moet er nog…

Hoeveel tijd verspillen we niet met wachten op ideale omstandigheden die nooit gaan komen?

Ook als het gaat om de prioriteiten in je eigen leven, kan het zomaar zijn dat je je verschuilt achter de omstandigheden. Je weet wel dat je rustiger aan moet doen, maar ja, die deadlines! Het moet echt nu! Of je weet wel dat je meer tijd moet vrijmaken voor stille tijd met God. Maar nee, nú lukt het niet, nu moet je naar die afspraak die je weken geleden al vastgelegd had. Je zou meer gaan bewegen, gezonder eten, meer tijd met je partner doorbrengen, doen aan zelfstudie, een cursus of training volgen, stoppen met bankhangen, wat je dan ook jezelf maar beloofd had… Maar je doet het niet. Want de omstandigheden maken dat het niet mogelijk is.

Er is meer mogelijk dan je denkt

Als je wacht op ideale omstandigheden, kun je lang wachten. Die komen niet. Die komen nooit! Ja, ik wacht op de bui tot ik ga filmen, maar eigenlijk wil ik ook de auto mee kunnen nemen. Dat is makkelijker om mijn materiaal te vervoeren. Tegen de tijd dat de auto voor mij beschikbaar is, is er wel weer een andere maar. Ik kan er óók voor kiezen om andere materialen te gebruiken, die niet zo zwaar zijn mee te sjouwen. Ik kan er voor kiezen om een andere locatie te zoeken. En ik kan zelfs een paraplu meenemen en in de regen staan met mijn opnames.

Ideale omstandigheden komen niet. Er is altijd een factor die je plannen door de war kan schoppen. Zeker als je er naar zoekt. Je kunt wél binnen de omstandigheden kijken naar mogelijkheden. Het vraagt wat aanpassingsvermogen, maar een mens is vaak flexibeler dan je denkt!

Loop jij in je eigen leven ook steeds tegen onmogelijkheden aan? Heb je steeds een excuus klaar om iets niet te hoeven doen? Het kan natuurlijk best zijn dat je ervaart dat jouw situatie van onmogelijkheden aan elkaar hangt en je door de omstandigheden in je leven wordt beperkt. Daar wil ik ook niet lichtzinnig over doen, want voor veel mensen bestaat het leven vooral uit óverleven. Maar mensen zijn vaak geneigd om vooral te kijken naar wat niet kan, niet lukt, niet mogelijk is. Wat nou als het anders is?

Wat kan er wel?

Doe het vandaag of morgen eens anders als je weer in zo’n situatie komt. De omstandigheden zijn niet ideaal en daardoor kom je niet in beweging. Stel jezelf dan eens de volgende vraag: wat kan er wel? En wat nog meer?

ideale omstandigheden - dansen in de regen - zinstap

In mijn situatie, wachtend op de zon, kan er écht wel meer. Ik kan de fiets pakken en al mijn apparatuur meenemen. Lopen kan ook, met lichtere materialen en dan maar een beetje anders filmen. Ik kan wachten op de auto, ik kan deels foto’s gebruiken, ik kan een hulplijn bellen, ik kan…

Laat je verrassen! Blijven wachten op ideale omstandigheden, kan zomaar betekenen dat je je leven aan je voorbij ziet trekken. Maar als je binnen de mogelijkheden in beweging komt, vind je jezelf misschien wel dansend in de modderige regenplassen!

Dus, wat kan er wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *