Vanmorgen dacht ik: ik zoek het even op. Wie die Sint-Valentijn eigenlijk geweest is waar wij onze Valentijnsdag aan te danken hebben. Want dat Valentijn een heilige is, ja dat wist ik dan weer wel. Maar het was uiteindelijk een speurtocht van niets, want over Sint-Valentijn bestaat vooral héél veel verwarring en heel weinig duidelijkheid. Terwijl ik hoopte op een mooie link tussen deze beschermheilige van de liefde en de start van de veertigdagentijd, vandaag op Aswoensdag en Valentijnsdag.
Nu ben ik natuurlijk niet voor één gat te vangen. Dus die link kan ik zelf ook nog wel bedenken. Daarom gooi ik het roer van deze blog ook niet zomaar om. Er zijn namelijk twee zaken die me opvallen op deze bijzondere dag. Het eerste is de commerciële kant van Valentijnsdag – waar ik overigens best wat weerstand tegen heb. En het andere is juist dat sobere van de vastentijd de komende veertig dagen. Een tegenstelling?
Wie was Valentijn?
Eerst toch maar even naar die Sint-Valentijn, de man met wie het liefdesfeest van tegenwoordig ooit begon. De vraag is überhaupt over welke Valentijn het dan gaat, want er waren er meer. Maar het lijkt aannemelijk dat de man een geestelijke was (priester uit Rome of een bisschop uit Terni). Hoe de verhalen ook gaan, uiteindelijk komt het hierop neer dat deze man martelaar was, die in de tijd van keizer Claudius II (268-270) tijdens de christenvervolgingen stierf. Een gelovige man dus. Eén die weigerde zijn geloof af te zweren en liever trouw bleef aan Christus.
Wat mij betreft kom je dan pas uit bij waar het in de liefde écht om draait. Want is er een groter voorbeeld van Liefde dan wat Jezus voor ons heeft gedaan? Liefde die zelfs het eigen leven geeft om dat van anderen te redden. Om de verbinding, de relatie tussen God en mensen te herstellen. Onverdiend. Dat is wel een Liefde om echt bij stil te staan.
Toch een link met de veertigdagentijd
Zochten we nog een link tussen Valentijn en de veertigdagentijd? Hier heb je ‘m. Stilstaan bij de liefde, bij het offer van Jezus Christus, dat is wat we de komende tijd gaan doen. Daar beginnen we mee op Aswoensdag, een dag van bezinning, boete en bekering. Want ja, als wij mensen het er niet naar gemaakt hadden en er nog naar maken, was dat offer van Christus helemaal niet nodig geweest, toch?
De komende weken is een goede periode om eens wat te minderen en te simplificeren. Even pas op de plaats maken. Dat kan door minder te snoepen of te eten. Het kan ook door minder tijd op social media door te brengen. Het kan op zoveel verschillende manieren. Maar al die manieren hebben als doel om terug te gaan naar de basis. Daar waar het werkelijk omdraait. Loskomen van de luxe van een leven dat je misschien wel een comfortabel gevoel geeft, maar dat je ook in beslag kan nemen en kan voorkomen dat je stappen zet op weg naar je roeping als mens: voluit te mogen léven. Niet alleen genietend van het mooie, maar ook als verantwoordelijke mensen met oog voor de ander, de nood van de wereld en met zorg voor de schepping die ons gegeven is.
Liefde voor elke dag
Wat dat betreft is de veertigdagentijd inderdaad een tegenstelling met het commerciële feest van Valentijnsdag. Maar ik vraag me dan ook ergens af of dat nog wel écht gaat om het vieren van de liefde. Het lijkt vaak te gaan om het verkopen van cadeaus, bloemen, kaarten enzovoorts. Liefde hangt niet af van die ene dag. Laat het maar een levenshouding zijn voor élke dag. En dan niet alleen voor de mensen dichtbij, maar juist ook voor die ene mens die je liever voorbij zou lopen. Of voor de schepping die zo kwetsbaar is geworden dat we daar ook wel een stapje harder voor mogen lopen en zorgzamer mee om mogen gaan. Dat lijkt me al uitdaging genoeg.
Veertigdagenkalender
Als christen probeer ik me in deze tijd vooral op God te richten. Dat geeft voor mij aan deze periode nog weer een diepere dimensie. Hij is de basis onder mijn bestaan.
Graag bied ik je de mogelijkheid om door middel van een veertigdagenkalender bewust naar Pasen toe te leven. De eerste weken ontvang je elke zaterdag een mail en in de Stille Week mail ik je dagelijks. Voor momenten van bezinning en reflectie waarmee je op een laagdrempelige manier terug gaat naar de basis in je eigen leven. Je kunt je daarvoor hier aanmelden.