Kloosterretraite

Kloosterretraite: Alleen maar Zijn

Het is donderdag, de derde dag van onze kloosterretraite. Ik wandel met één van de deelnemers achter de abdij, in het bos.
“Hoe gaat het?” vraag ik.
“Goed!” hoor ik naast mij met groot enthousiasme. “Er zijn zulke mooie dingen gebeurd!”
Ik glimlach, terwijl ik luister naar de bijzondere momenten die ze heeft ervaren. Het gevoel van intense vrede in het donker, tijdens de nachtwake in de kapel. De terugkerende woorden in Bijbelteksten of liederen tijdens de gebedstijden, die haar juist deze dagen zoveel te vertellen hebben. Of die ene zonnestraal die speciaal haar leek aan te raken. Kleine momenten die als puzzelstukjes in de tijd op hun plaats vallen.
Het is heel bijzonder en het gebeurt elke keer. De derde dag is de dag van de ommekeer. Waarin de onrust veranderd is in vrede. Niet zomaar vrede, maar een rusten bij God.

Het mooiste geschenk

De kloosterretraite ‘Alleen maar Zijn’ is een geschenk aan jezelf. Het grootste geschenk dat ik zelf ooit ontvangen heb en tijdens deze dagen in de Abdij O.L.V. van Koningshoeven heel graag met je deel. De realisatie dat je alleen maar hoeft te zijn. Mens zijn. Ademen. Aanwezig zijn. Aanwezig in het hier en nu, maar bovenal zijn in de Aanwezigheid van God. Meer heeft een mens niet nodig. Het is heel basic – alle ballast van het dagelijkse leven mag even overboord. Tegelijk is het mooier dan het allermooiste geschenk dat je op aarde kunt bedenken.

Is het spannend? Dat kan het inderdaad zijn. Sommige mensen zien erg op tegen de stilte en de eenzaamheid van een paar dagen in een klooster. Maar lees de ervaringen van eerdere deelnemers hieronder maar eens na: het is niet nodig om er tegenop te zien. Ja, je bent alleen, doorloopt helemaal jouw eigen proces – en toch ben je ook helemaal niet alleen. Want we zijn er samen en ik ben bij elke stap in de buurt. En nog veel mooier: er is er Eén die elke stap samen met jou loopt.

Het programma van deze kloosterretraite

Je verblijft in het gastenhuis van de broeders van abdij O.L.V. van Koningshoeven en leeft mee op het ritme van de gemeenschap. Je doet mee aan de verschillende getijdengebeden in de kapel en gebruikt samen met eventuele andere gasten de maaltijden. Alles in rust en stilte.

Het fijne is: je bent er echt even uit. Dat betekent ook dat je jouw telefoon en andere apparatuur even mag vergeten. Geen internet en social media. Je hoeft even niet bereikbaar te zijn. Deze tijd is helemaal voor jou én God.

Tussen de gebedstijden door heb je alle tijd voor jezelf. Je kunt lekker gaan wandelen, schrijven of een boek lezen. Net wat je zelf nodig hebt in deze de fase van jouw eigen levenspad op dit moment.

We starten en eindigen deze retraite met een groepswandeling als intro (na aankomst op dinsdag) en afsluiting (voor vertrek op vrijdag). Dat zijn de enige groepsonderdelen. Jouw persoonlijke proces staat deze dagen namelijk voorop.
Op de tweede en derde dag heb je een coachwandeling met mij. Tijdens die coachwandeling praten we over wat je bezighoudt en waar je tegenaan loopt. Op die manier kun je echt met jouw thema aan de slag. En tussen de coachwandelingen in heb je een werkboek dat je helpt om concrete stappen te zetten.

Natuurlijk maken we ook gebruik van de aanwezige natuur. Er is een prachtige kloostertuin, maar achter de abdij ligt ook een uitgestrekt bos waar je vrij mag wandelen. De schepping is er om van te genieten en biedt ook veel mogelijkheden om van te leren. En wellicht om Gods aanwezigheid te ervaren.

De hele omgeving leent zich ervoor om echt tot rust te komen. Hoe heerlijk is het om lekker op een bankje te gaan zitten en helemaal niets te hoeven? Alleen maar zijn en ademhalen…

Wandelen in stilte, tijd voor gebed en reflectie, aanwezig zijn in de natuur en tussendoor goede gesprekken met je wandelcoach. Allemaal ingrediënten om verbinding te maken. Met jezelf, de ander en God.

gratis ebook Hoe overleef ik een kloosterretraite?


Om alvast een idee te krijgen van wat je kunt verwachten, heb ik een e-book voor je klaarstaan: ‘Hoe overleef ik een kloosterretraite?’ met 7 wijze kloosterlessen die ik tijdens mijn eigen retraites in de afgelopen tien jaar heb opgedaan. Vraag deze gratis aan…

De oogst van een seizoen in stilte

Alleen maar Zijn als een prachtig geschenk voor jezelf. En wat levert dat dan op?

Allereerst is een paar dagen retraite in een klooster een unieke ervaring. Elke ervaring in je leven maakt dat je als mens groeit. Tijdens een kloosterretraite zit die groei vaak vooral op spiritueel (geloof) en emotioneel vlak. Je daalt af naar een diepere laag in jezelf, in je leven waar je hele waardevolle inzichten kunt opdoen.
Je ontdekt manieren om stilte te zoeken, te leven met aandacht (wat je leven meer diepgang geeft) en andere manieren om te leven met God.

Door de afstand van het dagelijkse leven – wat vaak heel veel ruis veroorzaakt – wordt het mogelijk om (weer) af te stemmen op de Bron van Leven. Alleen maar Zijn bij die Bron is een ontspannen ervaring die heel veel vrede kan geven. Je mag daar opladen en gevoed worden. Met deze ervaringen en de nieuwe vaardigheden met betrekking tot stilte en aandachtig leven ga je terug naar huis. De wereld in. Uitdelen van wat je zelf ontvangen hebt. Op de manier die past bij jou en jouw levenssituatie.

In het kort…

De eerstvolgende retraite staat gepland voor het voorjaar van 2024:

23-26 april 2024 (aanmelden vóór 23 maart). De retraite start in de regel op dinsdagmorgen rond 10:30 uur en duurt tot vrijdagmiddag, na de lunch.

Je investering is € 527,- incl. btw

Let op: Meld je in ieder geval vóór 23 maart aan, want daarna kan ik deelname niet meer garanderen.

Je krijgt hiervoor:

  • 3 overnachtingen op basis van volpension in het gastenhuis van Abdij O.L.V. van Koningshoeven
  • Je kunt dagelijks steunen op de ervaring en expertise van mij als begeleider (doorgewinterde kloostergast, wandelcoach en retraitebegeleider)
  • Alle ruimte om je eigen persoonlijke proces aan te gaan
  • Werkboek dat richting geeft aan je proces van zijn in de stilte en het uithouden met jezelf, met theorie, achtergrondinformatie en stilte- en aandachtsoefeningen
  • 2 reflectiewandelingen gericht op de voortgang van je proces
  • 2 groepswandelingen (intro en afsluiting)

 

Er is ruimte voor maximaal 4 deelnemers. Wanneer het maximaal aantal deelnemers is bereikt, kun je je aanmelden voor een plaats op de wachtlijst. Bij afmelding van een van de deelnemers krijg je dan alsnog de mogelijkheid om mee op retraite te gaan.

Annuleren kan tot drie weken voor aanvang van de retraite. Wanneer je daarna annuleert, worden de verblijfskosten in rekening gebracht. Zie hiervoor ook de Algemene Voorwaarden.

Ervaringen van anderen


“Ik zag er tegen op omdat het onbekend voor mij was, twijfelde of ik er goed aan deed in retraite te gaan. Op de 1e dag leek dat wel zo, maar gedurende de volgende dagen zeer zeker niet!
De nachtwake om 4:15u vond ik een hele mooie ervaring omdat het mij innerlijke rust gaf en ik de aanwezigheid van God heel dicht bij voelde. Hem ook vroeg bij mij te zijn en mij te leiden, de weg te wijzen! De verwondering en dankbaarheid over de ontwikkeling die zo snel plaats vond. Door de dagelijkse teksten en gebeden vielen “puzzelstukjes” op zijn plek! Maar ook het zijn in de natuur met de vele mooie ontmoetingen sluit ik in mijn hart en vult het met blijdschap en innerlijke vrede!
De begeleiding was prettig en rustgevend, de reflectie wandelingen waren erg fijn en gaf inzicht. Vertrouwd en meelevend en Hanna laat je zijn wie je bent! Alles kan/mag maar niks moet!”

— Ida, 61 jaar, april 2023



“Ik ben eerder mee geweest, dus ik wist wat er kwam. De echte rust die je ontdekt na de onrust, dat is zo mooi en fijn. Hanna heeft zelf veel ervaring met retraite, maar ook met het begeleiden van mensen die dit voor ‘t eerst doen. Dat geeft rust en ontspanning bij mij omdat er iemand is waar je op terug kunt vallen als het nodig is.”

– Vrouw, 38 jaar, april 2023



“Ik was vooraf bang dat ik last zou krijgen van ander eten dan thuis, maar dat viel erg mee. T was heel prettig om een eigen douche en toilet te hebben. Ik krijg vaak spanning van nieuwe situaties, dat verwachtte ik nu ook. Door de duidelijke uitleg over hoe alles werkt vooraf en bij binnenkomst, was ik snel gewend en ontstond er rust. Ik was bang dat de muren op me af zouden komen, dat heb ik in eerdere kloosterretraites wel gemerkt. Nu was dat helemaal niet zo. Vooral door de informatie over de fasen die je doorloopt, kon ik me makkelijker overgeven aan het proces.
Mooiste ervaring: De vrede van God. Niet alleen weten, maar door de dagen heen steeds meer voelen en op de laatste dag ècht voelen tot in m’n tenen. Het gaf me het gevoel van erbij horen, van onderdeel zijn van een groter geheel.
Ik was wel eerder in een klooster geweest, maar zonder begeleiding. Binnen een dag vloog het me aan en wilde ik naar huis. Doordat deze retraite onder begeleiding is en je elke dag contact hebt met Hanna, sta je er niet alleen voor. Het proces van verstillen en naar binnen keren doe je dan niet alleen, maar met een ervaren kloosterbezoeker en coach. Dat maakt het veel minder spannend.”

— Vrouw, 38 jaar, december 2022



“Zonder Hanna zou ik dit niet snel gedaan hebben. Blij dat het zo kon. Fijn aanwezig voor vragen, tips en natuurlijk de wandelgesprekken. Genoeg ruimte en tijd om toch zelf je plaats te vinden in het kloostergebeuren.”

— Anoniem, december 2022



De opbouw was prima. De coachwandelingen pasten goed in het programma. Het was ook fijn om al op dinsdagochtend te starten ipv later op de dag. Wat mij hielp: het los zijn van alle dagelijkse dingen en het regelmatig terugkeren naar stilte en gebed. Tijd hebben om te lezen.
Zeker als je nog niet eerder een retraite hebt gedaan, is het fijn om op Hanna terug te kunnen vallen. En de dagelijkse wandelingen zijn heel erg geschikt om samen na te denken over de dingen die het leven van je vraagt. De vragen van Hanna zijn verhelderend en kunnen nieuwe inzichten geven.

— Anoniem, juni 2022



Ik zag erg tegen de stilte op. Vanwege paniekaanvallen in het verleden. Echter tijdens de retraite kon ik de stilte omarmen en vond het zelfs fijn om stil te zijn en dat bijvoorbeeld onder de maaltijd niet gesproken werd.
In de kapel tot 2x toe tijdens de dienst een bijzondere ervaring gehad waardoor ik wist dat ik de vragen waarmee ik naar de retraite kwam mocht loslaten en in handen leggen van onze Schepper.
Je kunt terugvallen op Hanna dat geeft een veilig gevoel. Hanna weet veel te vertellen over het klooster en de geschiedenis wat erg interessant is en leuk om te weten als je vragen hebt.

— Vrouw, 55 jaar, juni 2022


Veel gestelde vragen over de retraite ‘Alleen maar Zijn’

Mag je tijdens de retraite helemaal niet praten?

Ik adviseer altijd om zoveel mogelijk de stilte te zoeken voor jezelf en andere deelnemers en gasten. De meeste maaltijden zijn in stilte, maar soms mag je tijdens de avondmaaltijd met elkaar en de andere gasten spreken. Wanneer je toch met iemand in gesprek wilt, doe dat dan bijvoorbeeld buiten of in een daarvoor beschikbare spreekkamer.

Ik wil wel een keer op retraite, maar vind het spannend om steeds stil te zijn. Is deze retraite dan wel wat voor mij?

Juist dan is de retraite ‘Alleen maar Zijn’ een goed idee! Je bent namelijk niet alleen in de stilte en elke dag hebben we contact om te bespreken hoe het gaat. Daarnaast ontvang je verschillende eenvoudige oefeningen die je kunnen helpen om stil te worden en te ontdekken wat er in je leeft en hoe je daarmee om kunt gaan.

Ik heb een aangepast dieet, kan het klooster daar ook rekening mee houden?

De maaltijden in het klooster zijn licht vegetarisch (zonder vlees, maar met vis en ei). Het is mogelijk voor de abdij om op aanvraag een zoutloze, visloze of glutenvrije maaltijd te verzorgen. Je kunt dit aangeven tijdens je aanmelding.

Ik twijfel of ik mee moet gaan op retraite. Kan ik met jou overleggen voor ik een besluit neem?

Natuurlijk kan dat! Je kunt zelf heel eenvoudig een kennismaking met mij inplannen. En je kunt zelfs kiezen of je wandelend wilt kennismaken of (beeld)bellend. Een afspraak maak je hier.

Is het klooster ook met het Openbaar Vervoer te bereiken?

Ja, er is een bushalte precies voor het klooster. Je kunt met buslijn 141 vanaf station Tilburg of juist vanuit de richting Best bij het klooster komen.

Ik heb een andere vraag…

Je kunt je vraag of vragen via dit contactformulier aan me stellen. Dan beantwoord ik die zo snel mogelijk!

 

Reacties zijn gesloten.