Blog: Natuur als spiegel

Natuur als spiegel

Jakkes, omlopen. Het bospad dat ik in gedachten had, blijkt onbegaanbaar. Dikke lagen modder, kapotgereden door dikke trekkerbanden, rommel, chaos. Helaas. Dus moet ik terug. Het frustreert me, omdat het normaal een mooi pad is en het me een andere route biedt dan ik meestal loop. Het zij zo.

Eenmaal terug op het punt waar ik het pad was ingeslagen, ga ik zonder twijfel linksaf. Oók een prachtig pad, maar ik mopper nog wel een beetje na. Vooral op de mensen die (mogelijk met goede reden, bosonderhoud is echt wel belangrijk) het pad zo kapot gemaakt hebben.

de natuur als spiegel

Na een paar minuten stevig doorstappen zakt de frustratie snel. Waarom zou ik chagrijnig blijven als ik mijn dag in de vrije natuur mag beginnen? Ik kijk ontspannen om me heen en breng mijn aandacht naar waar ik nu loop. Nog een paar stappen verder, stijgt mijn humeur ineens naar grote hoogte. Recht voor mij ontwaar ik tussen de struiken en andere bosschage twee puntige oren. Een ree! Ik ben stapelgek op reeën. Ik vind ze prachtig, met hun reebruine ogen, hun elegante manier van lopen en hun dansen door de omgeving wanneer ze de vlucht nemen. Daarnaast heb ik een bijzondere associatie met reeën, die ik niet in een paar woorden kan uitleggen, maar je mag me daar gerust eens naar vragen.

Een ree dus. Mijn camera pak ik zo voorzichtig mogelijk, zonder teveel beweging of geluid. Deze ree heeft het al door en denkt er tussenuit te glippen. Dan zie ik ineens dat er niet één ree is, maar nog één! En dan nóg twee! Wintertijd. Ik had het kunnen weten, dan leven ze in groepen, heel toepasselijk ‘sprong’ genoemd. Het lukt me om een paar mooie foto’s te maken en ik voel me de koning te rijk.

natuur als spiegel

Natuurlijk zijn de reeën na een paar minuten in het bos verdwenen en loop ik nagenietend verder. Ik grinnik een beetje in mezelf. Wat was ik pissig toen ik mijn gewenste pad niet kon lopen, maar wat ben ik achteraf blij dat ik een andere kant op moest. Was ik deze heerlijke ontmoeting anders gewoon misgelopen!

Het is niet voor het eerst dat de natuur me een spiegel voorhoudt. Want in mijn dagelijkse leven gaat het vaak net zo. Kan ik mijn vooraf bedachte plan niet uitvoeren? Dat frustreert, zéker als anderen de boel ophouden of voor mijn ideeën gaan liggen. Daar kun je jezelf zomaar in verliezen. Je moet een nieuwe weg kiezen, nieuwe plannen maken. Daar kunnen ook nieuwe kansen liggen. Maar dan moet je wel bereid zijn je oude plan los te laten en je aandacht te richten naar de nieuwe mogelijkheden. Anders loop je de kansen wellicht gewoon voorbij.

Waar loop jij vast in je pad? Is het voor jou tijd om een nieuwe weg te zoeken, te ontdekken of er nieuwe kansen zijn voor jou? Ik kan je aanbevelen om ook in de spiegel te kijken. Het kan spannend zijn om die confrontatie aan te gaan. Misschien ben je eigenwijs, net als ik vandaag was, en loop je langer door op een pad waarvan je eigenlijk wel weet dat je er uiteindelijk van terug moet keren. Laat je niet langer ophouden en stop met aanmodderen. Maak de keuze om een nieuwe weg te zoeken. Er is geen beter moment dan nu, bij de start van een nieuw jaar.

De natuur is een prachtige spiegel. Ik kan je helpen om deze spiegel in te zetten om te ontdekken waar jouw route ligt. En ik durf je te verzekeren dat het je ontzettend veel gaat opleveren. Wat dan?

  • Meer rust en ontspanning in je hoofd en lijf
  • Doorbreken van gedachten die je afremmen of blokkeren en ontdekken van mogelijkheden
  • Meer energie doordat je ontdekt wat jou energie oplevert en kost en je daar bewuste keuzes in gaat maken
  • Meer regie in je leven en daardoor meer tijd voor jou en voor dat wat jij écht belangrijk vindt.

Dit zijn pas een paar voorbeelden, maar ze kunnen een groot verschil maken in je leven. Als jij daar ook naar verlangt, begin dan met een eerste stap. Ik bied je de mogelijkheid om een halfuur gratis door mij gecoacht te worden. Al wandelend, heerlijk in het bos. Je bent nergens toe verplicht, je kunt even kennismaken en ervaren of dit wat voor je is. En je gaat naar huis met een paar praktische tips waarmee jij gelijk aan de slag kunt. Een super start van 2021, toch? Stel het niet uit en meld je aan. Dan zie ik je snel!

Reacties zijn gesloten.