Blog: Waardevol

Waardevol

Afgelopen week luisterde ik naar een podcast en daar klonken in een lied steeds de woorden “all we want, is to be significant”. De moeite waard, van betekenis, belangrijk, verschil maken. Het raakte me. Want het is zó waar! Wat maakt een leven waardevol? Wat maakt jóúw leven waardevol? Heb je daar wel eens over nagedacht? Vind je überhaupt dat je leven waardevol is?

waardevol leven

Het stellen van deze vragen in christelijke kring, is vaak gelijk de vraag beantwoorden. Natuurlijk is je leven waardevol! Je bent waardevol in Gods ogen. Hij heeft je gemaakt, Jezus heeft je gered met zijn eigen leven. God heeft een plan met je leven. Dat geeft je leven waarde!

Hoewel ik daar niets van af wil doen, vind ik het antwoord toch te makkelijk. Want te vaak kom ik mensen tegen die, ondanks dit gelovige antwoord, blijven zoeken naar de meerwaarde van hun leven. Dat hoeft niets te maken te hebben met een geloofscrisis. Het kan zelfs het gevolg zijn van een diep verlangen God te volgen en Hem te dienen. En daardoor júist te ervaren dat er iets mist.

Mensen die intens leven, diep voelen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben (zoals hooggevoeligen en hoogbegaafden), hebben vaak ook een intens verlangen om goed te doen. Gesprekken moeten ergens over gaan. Werk moet zinvol zijn en opbouwend voor de ander, de maatschappij, de wereld waarin we leven. Wanneer activiteiten nutteloos of onnodig lijken, kost dat heel veel energie. Contacten die oppervlakkig blijven, worden vermeden en conversatie over koetjes en kalfjes is een gruwel.

Het is niet voor niets dat deze mensen regelmatig kampen met gevoelens van onrust, ontevredenheid of onvervuld zijn. Zeker als je nooit van jezelf wist dat je mogelijk hoogbegaafd of hooggevoelig bent en je geleerd hebt je aan te passen aan de mensen om je heen. Jouw leven is dan niet ingericht op jou en op jouw kwaliteiten, behoeften en verlangens. Dat levert je onrust, vermoeidheid en mogelijk zelfs verdriet op.

Misschien zeg je nu: “Allemaal mooi en prachtig en het zal best zo zijn dat een zinvol en waardevol leven je een prettiger gevoel bezorgd. Maar wat maakt dat leven dan meer waardevol? Geef me de formule om het anders te doen!”

Er zijn een aantal factoren die voor iedereen hetzelfde zullen zijn. Verbinding met mensen om je heen bijvoorbeeld. Dat is een universele behoefte die het leven waarde geeft. Maar over het algemeen hebben mensen een verschillend beeld over wat belangrijk is. Er is dan ook niet een eenvoudige formule om je leven van de ene op de andere dag te veranderen.  Zeker als het over zo iets belangrijks gaat, heeft dat tijd nodig.

Ik geloof dat als alles in je leven wegvalt, dat dan over blijft wat voor jou écht belangrijk is. Je ziet dat vaak als mensen ziek worden of met een andere crisis in hun leven geconfronteerd worden. Dat is dan het enige wat op dat moment telt, alle bijzaken van het leven vallen weg. Het zijn de momenten waarop mensen zich bewust worden van wie en wat er werkelijk belangrijk voor ze is.

Je hoeft niet te wachten op een crisis om te ontdekken wat belangrijk is in jóúw leven. Door de ruis van het leven regelmatig de dempen of uit te zetten, bijvoorbeeld tijdens een stiltewandeling, kom je dicht bij de stem in jouw hart. Daar leeft het antwoord op de vraag wat jouw leven waarde geeft. Als het stil wordt in je leven en je helemaal op jezelf bent aangewezen, wie is er dan onmisbaar voor jou? Welk diepste verlangen leeft er dan in jouw hart?

Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Wellicht denk je nu aan je kinderen, je partner, je familie, je vrienden. Mogelijk staat God op één. En misschien ontdek je wel dat je altijd al droomde van een bepaalde baan. Maar ik weet vrijwel zeker dat bijna niemand nu denkt aan geld. Of aan de nieuwste auto of gadgets. Want dat wat je het meest dierbaar is, is onbetaalbaar. Hoeveel ruimte maak jij daarvoor vrij in je leven?


Wil je meer lezen over hoe jij de ruis in je leven kunt dempen? In mijn gratis e-book geef ik eenvoudige en praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Je kunt natuurlijk zelf ontdekken wat belangrijk is in je leven en daar meer ruimte voor maken. Maar misschien heb je daar niet de tijd of energie voor. Of de nood is te hoog en je wilt nú veranderingen. Meer rust, meer diepgang, meer tijd voor wat jij belangrijk vindt, jouw leven meer waarde geven en ’s avonds met een voldaan gevoel op de dag terugkijken.

Ik heb een prachtig wandelcoachtraject daarvoor: “Uit wandelen”. De ruis van alle prikkels en emoties even dempen, stilstaan en aandacht geven aan wat in je hart leeft. Wat geeft je energie? Wat is jouw verlangen? Hoe richt je jouw leven in zodat je een zinvol leven hebt met diepgang en betekenis?

Lees meer…


Eerst ervaren of het wat voor je is? Of alvast wandelend in de praktijk de eerste tips ontvangen en uitproberen? Dat kan!

Reacties zijn gesloten.