Advent 2023 – dag 17

Week 3 van deze Adventskalender heeft als weekthema ‘Vreugde’. Ook deze week staan we daar bij stil met teksten uit de Bijbel. Daarbij sluit ik aan bij het Bijbelleesrooster van de Kerk (zie www.dagelijksevangelie.org). Daarnaast nodig ik je uit om regelmatig te gaan wandelen in de natuur. Stilte en natuur zijn hulpmiddelen om met aandacht te leven. Om te kunnen luisteren. Naar je hart, naar je omgeving, naar de schepping en bovenal naar de Schepper zelf.

Laat de stemmen in je zwijgen

Twijfel

Wat een boodschap krijgt Zacharias te verwerken! Zouden wij bij zoiets onwaarschijnlijks ook niet twijfelen of het wel écht zo zal gebeuren? Een teken van ongeloof en daardoor kan Zacharias maandenlang niet spreken. Gedwongen stilte. Is het een straf? Of zit er ook iets van zegen in?

Stilte

Toevallig – tja, wat is toevallig? – begint vandaag mijn persoonlijke retraite in Abdij Koningshoeven. Een paar dagen in stilte. En ik kijk er naar uit. Niet omdat het makkelijk is, maar omdat ik inmiddels heb ervaren dat in de stilte ook de stemmen in je eigen hoofd tot zwijgen mogen komen. Zelfs de piekerende en twijfelende stemmen.

Er ontstaat ruimte voor God zelf. Luisteren, aanwezig zijn en waarnemen. Gewoon maar rusten in zijn aanwezigheid.

Misschien was het inderdaad een zegen voor Zacharias om zolang te zwijgen. En ik ben er eigenlijk wel van overtuigd dat die gedwongen stilte zijn persoonlijke relatie met God verdiept heeft.

Om over na te denken

Wandel vandaag in de stilte. Ga eens in stilte op een bankje zitten. Alleen maar zijn. Hoe is dat voor je?

Tip

Over retraites en stilte gesproken…

Van 23-26 april organiseer ik weer een kloosterretraite in en om Abdij Koningshoeven. Je bent van harte welkom om deze retraite deel te nemen. Let op: bij aanmelden vóór 1 februari ontvang je 10% korting op de totaalprijs van €527,-. Tot 1 maart ontvang je nog 5% korting. Maar meld je in ieder geval vóór 23 maart aan, want daarna kan ik deelname niet meer garanderen.

En dan nog een tweede tip. Zeker fijn na de kerstdagen en voor de jaarwisseling: op 30 december organiseer ik opnieuw de Stiltewandeling ‘Van oud naar nieuw’. De eerste deelnemers hebben zich al aangemeld, maar er is nog plek. Echt een aanrader om het jaar met deze wandeling af te sluiten!

Reacties zijn gesloten.