Advent 2023 – dag 14

Welkom in de tweede week van de Adventskalender. Het weekthema is ‘Vrede’. Ook deze week staan daar bij stil met teksten uit de Bijbel. Daarbij sluit ik aan bij het Bijbelleesrooster van de Kerk (zie www.dagelijksevangelie.org). Daarnaast nodig ik je uit om regelmatig te gaan wandelen in de natuur. Stilte en natuur zijn hulpmiddelen om met aandacht te leven. Om te kunnen luisteren. Naar je hart, naar je omgeving, naar de schepping en bovenal naar de Schepper zelf.

Herkennen en erkennen

Let op de signalen

Het is niet zo dat de gebeurtenissen in de Bijbel onverwachts komen. Zonder aankondiging. Sterker nog: God zend keer op keer boodschappers en signalen waar we op zouden moeten letten. Maar meer dan eens worden die signalen in de wind geslagen. Kunnen we het zelf nog wel, signalen opvangen?

Signalen opvangen

Een paar dagen geleden had ik het over herten en reeën die gemaakt zijn om alert te zijn en met al hun zintuigen waar te nemen wat er in hun omgeving gebeurt. Wij hebben die zintuigen ook gekregen. Ook wij kunnen aandachtig waarnemen.

In de natuur ontdek ik een ree in het veld, omdat zijn oren nét iets afwijken qua kleur. Ik hoor de raven roepen en weet: opletten! Er staat misschien iets te gebeuren. Of ik hoor schreeuwende gaaien, die de komst van andere wandelaars aankondigen.

We zijn het vaak verleerd. Om met aandacht te letten op onze omgeving. Op geluiden en geuren die ons iets willen vertellen. Zo zijn we het denk ik vaak ook verleerd om te letten op de signalen die God zelf ons wil geven. Omdat ons leven te vol is geworden met verplichtingen en activiteiten die ons afleiden en bezighouden.

Om over na te denken

Welke signalen vallen jou op in de natuur? Hoor je de alarmroep van een vogel? Zie je sporen in het zand? Let er eens extra op.

Tip

Tijdens de wandelingen in de natuur geef er bewust ruimte aan: leren om met aandacht de schepping waar te nemen. En te ontdekken wat dit jou vandaag te zeggen heeft. Wil je dat zelf eens meemaken? Nog deze maand staan er twee groepswandelingen op het programma. Op 23 december (volgende week) de natuurbeleving ‘Kerstspecial’, met vooral focus op de natuur en een week later op 30 december de Stiltewandeling ‘Van oud naar nieuw’. Daarin hebben we vooral aandacht voor het afgelopen jaar, nemen we afscheid van wat was en maken we ruimte voor wat er in het nieuwe jaar komt. Misschien een idee voor jou om een keer mee te wandelen?

Reacties zijn gesloten.