Advent 2023 – dag 10

Welkom in de tweede week van de Adventskalender. Het weekthema is ‘Vrede’. Ook deze week staan daar bij stil met teksten uit de Bijbel. Daarbij sluit ik aan bij het Bijbelleesrooster van de Kerk (zie www.dagelijksevangelie.org). Daarnaast nodig ik je uit om regelmatig te gaan wandelen in de natuur. Stilte en natuur zijn hulpmiddelen om met aandacht te leven. Om te kunnen luisteren. Naar je hart, naar je omgeving, naar de schepping en bovenal naar de Schepper zelf.

Een echte herder gaat voor z’n schapen de wolven te lijf

Wolven en schapen

Regelmatig wandel ik in de buurt van Ede. Zwervend door de bossen en over de heide kom ik gedurende het jaar meermaals de Edese schaapskudden tegen. Twee broers hebben samen twee kuddes, verdeeld over twee schaapskooien.

Vroeger – da’s nog niet zolang geleden – dachten we vooral aan het liefelijke beeld van de schaapskudden. Herken je dat? Tegenwoordig roepen schapen vaak ook een grimmiger beeld op. Vanwege de komst van de wolf.

Nu hou ik erg van wolven, al ben ik zéker niet naïef en heb ik begrip voor de onrust die deze dieren oproepen. Ik hoopte in 2023 mijn eerste wolf in het wild te spotten. En hoewel ik regelmatig sporen vind, is het me tot op het moment van dit schrijven nog niet gelukt.

De schaapherder wel. Niet dat hij er blij van werd. Want enkele weken geleden was hij midden op de dag bij de schapen even pauze aan het houden. Toen tot zijn grote schrik ineens twee wolven opdoken. Voor het hij wist hadden ze al een schaap te pakken. Hij aarzelde geen moment en ging er op af. Een collega pakte een grote stadiontoeter en maakte veel kabaal. De wolven werden verjaagd. En wat denk je? Het schaap heeft het overleefd.

De goede Herder

Ook onze Edese schaapsherder wilde niet dat één van zijn schapen verloren ging. Jezus zegt: zo wil ook onze Hemelse Vader niet dat er ook maar één mens verloren gaat. Hij wil ook jou bij zijn kudde houden! En als het moet, zoekt hij je zelf op. Gaat hij voor je door het vuur. Jaagt hij de wolven van je weg om je veilig te houden…

Om over na te denken

Mocht het mogelijk zijn, ga dan eens bij een schaapskudde langs en observeer eens hoe de schapen, honden en herder samen met elkaar omgaan. (Misschien even googelen of er een schaapskooi in de buurt is…)

Hoe is het voor je om zo naar het beeld van de herder te kijken met de woorden van Jezus in gedachten?

Tip

Tenslotte nog een tip: schapen horen natuurlijk helemaal bij het kerstverhaal. Het is één van de verhalen die ter sprake gaan komen tijdens de speciale Natuurbelevingstocht die ik op 23 december organiseer. Helemaal in het teken van Kerstsfeer in de natuur! We gaan met maximaal vijf deelnemers op pad. Ben jij er één van?

Reacties zijn gesloten.