Na de vakantie rustig opstarten in een nieuw seizoen

De zomer is voorbij, de vakantie zit erop. Ook wij zijn weer terug in het land. Na ruim drie heerlijke weken in Zweden en Griekenland mag ik nu weer met een volle accu aan de slag. Ik was van plan om vol gas vooruit te gaan, maar van dat idee heb ik alweer afscheid genomen. Daar schuilt namelijk een groot risico in. In plaats daarvan start ik bewust rustig op. Ik neem je graag mee in mijn gedachtegang hierover.

Druk, druk, druk

Afgelopen maandag vlogen we terug naar Nederland en eenmaal thuis zag ik mijn to-do-list voor dinsdag, woensdag en de rest van de week. Ik voelde gelijk de onrust toenemen en realiseerde me dat er meer op mijn lijstje stond dan ik qua tijd en energie kon waarmaken. Wat te doen?

Natuurlijk gaat dat vaak zo. Vakantie is fijn, maar als je vervolgens een overvolle takenlijst wacht vanwege alle gemiste tijd en mails, dan is je vakantiegevoel ook zo weer weg. Dat zou toch vreselijk jammer zijn! Terugvallen in die oude patronen van ‘druk, druk, druk’ kan zelfs betekenen dat je uiteindelijk terecht komt in een langere tijd van overvragen en overspanning.

Prioriteiten stellen

Mijn lijstje bekijkend, bedacht ik dat er enkele zaken op stonden die ik prima kon verplaatsen. En eigenlijk was er bar weinig wat daadwerkelijk zó urgent was dat het meteen aangepakt moest worden. Terwijl ik nog moe was van de lange reisdag. Zou een extra rustdagje niet veel zinvoller zijn? Echt landen en aarden op mijn eigen plekje.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik trok mijn wandeloutfit aan en vertrok naar ‘mijn’ bos. De eerste persoon die ik tegenkwam, hield me gelijk een spiegel voor. Iets over prioriteiten stellen en accepteren dat alles écht niet meteen hoeft. Ik knoopte het in mijn oren en besloot zonder schuldgevoel lekker te gaan wandelen en genieten.

De tweede persoon die ik sprak, had een vergelijkbare boodschap. “Wat goed dat je niet meteen volle bak aan de slag gaat!” zei ze.
Eh ja…? Zo voelde dat nog niet helemaal die morgen. Maar ze had gelijk. Want inderdaad leggen we onszelf vaak alweer zoveel druk op, dat de ontspanning na de vakantie ver te zoeken is. Bevestiging dus dat de keuze om te gaan wandelen een verstandige was.

Rustig durven starten

Na mijn koffiebreak liep ik door en belande ergens in het bos op een bankje. Daar kwam mijn derde ontmoeting van die dag. Met een ‘toevallige passant’. Hij was zelf die dag ook weer begonnen met werken. We raakten aan de praat over de afgelopen tijd en wat we in onze levens hadden meegemaakt. Mooie ervaringen werden uitgewisseld.

“Dus nu weer hard aan het werk?” vroeg hij. En ik grijnsde. Want het was me inmiddels wel duidelijk. “Nee,” zei ik. “Ik start juist rustig aan weer op.”
“Ja,” antwoordde hij. “Ik ook. Even rustig weer inkomen.”

Het is net alsof we ons moeten verontschuldigen dat we rustig aan beginnen, maar we vonden de gedachte allebei overduidelijk fijn. Eerst maar even zien wat er allemaal gebeurt is, hoe het er voor staat. Overzicht creëren en vanuit rust de belangrijkste dingen oppakken.

Eén voor één

Het doet me een beetje denken aan de stapel omgevallen bomen die ik deze week tijdens een coachwandeling zag liggen. We bespraken obstakels in het leven. En natuurlijk was de ónderste boomstam het gekozen obstakel dat symbool stond voor de situatie in het leven van de coachee. Alleen lag deze dus onder een wirwar van takken, dor hout en andere boomstammen. Gelijk die onderste boom aanpakken zou veel te veel energie kosten. Die taak is bijna niet te volbrengen.

Stap voor stap. Eerst het één, dan het ander. Niet alles tegelijk en rustig de tijd nemen. Dan ineens ontstaat er ook orden en overzicht en kun je de zaken veel makkelijker aanpakken. Vanuit rust.

Zo start ik dit nieuwe seizoen. Met allerlei taken en projecten die door elkaar heen dreigen te lopen. Alles krijgt een plaats, een tijd. Maar niet alles hoeft tegelijk. En niet alles is even belangrijk.

Rustig starten met wandelen

Hoe ik die rust dan vast houd de komende tijd? Wandelen in de natuur natuurlijk! Want daar ontstaan ruimte en rust helemaal vanzelf.

Laat ik daar het seizoen dan maar mee beginnen. Sterker nog: ik nodig je uit om daar aan mee te doen. Met mijn nieuwe initiatief ‘Uurtje Natuurtje’. Elke maandagmorgen een uurtje wandelen om in alle rust de nieuwe week te beginnen. Wil je hier meer over weten? Dat kun je hier lezen: Uurtje Natuurtje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *