Advent 2023 – dag 12

Welkom in de tweede week van de Adventskalender. Het weekthema is ‘Vrede’. Ook deze week staan daar bij stil met teksten uit de Bijbel. Daarbij sluit ik aan bij het Bijbelleesrooster van de Kerk (zie www.dagelijksevangelie.org). Daarnaast nodig ik je uit om regelmatig te gaan wandelen in de natuur. Stilte en natuur zijn hulpmiddelen om met aandacht te leven. Om te kunnen luisteren. Naar je hart, naar je omgeving, naar de schepping en bovenal naar de Schepper zelf.

Luisteren met je hart

Zet je oren open

Vandaag kwam ik ze weer tegen: de reeën. Ze zagen mij eerder dan ik hen. Zo gaat het meestal. De ogen op mij gericht, alert. Maar die oren! Die gingen alle kanten op. Naar achteren, naar opzij. Soms staat er één naar voren en één naar achteren. Waarom? Om alle geluiden goed op te kunnen vangen en niet onverwachts van een andere kant overvallen te worden.

Ze leven met aandacht, die dieren. Herten zijn net zo. De hindes leven in groepen met hun kalveren. Nooit kijken ze allemaal dezelfde kant uit. Ze zorgen er met elkaar voor dat ze alle kanten in de gaten houden. Met hun ogen, maar meer nog met hun oren.

Signalen opvangen

De herten en reeën zijn getraind in het opvangen van signalen met hun zintuigen. Jezus roept ons in de tekst van vandaag op ook te letten op de signalen. Het vraagt een houding van aandacht. Van luisteren. Met je oren, jazeker. Naar de aloude woorden uit de Bijbel die ook vandaag tot ons spreken. Over Johannes de Doper, over Elia.

Luisteren met je oren, maar meer nog met je hart. Het vraagt een houding van aandacht, zei ik al. Aandacht.

Om over na te denken

Momenten van rust helpen om met aandacht in het hier en nu te zijn. Om stil te worden. Vanuit stilte kun je luisteren naar wat God je te zeggen heeft.

Zoek de stilte en luister. Wat hoor je? Wat versta je vandaag?

Reacties zijn gesloten.