Advent 2023 – dag 1

Welkom bij de Adventskalender van Zinstap. Vandaag is het de eerste zondag van Advent. We steken de eerste kaars aan, licht van Hoop, onderweg naar het feest van Kerst. Het thema van deze eerste week is ‘Hoop’. We staan daar bij stil met teksten uit de Bijbel. Daarbij sluit ik aan bij het Bijbelleesrooster van de Kerk (zie www.dagelijksevangelie.org). Daarnaast nodig ik je uit om regelmatig te gaan wandelen in de natuur. Stilte en natuur zijn hulpmiddelen om met aandacht te leven. Om te kunnen luisteren. Naar je hart, naar je omgeving, naar de schepping en bovenal naar de Schepper zelf.

Ik wens je een bijzonder goede en zinvolle adventstijd toe!

‘Wees Waakzaam’

Waakzaam, wat is dat eigenlijk?

Als ik wandel in de natuur, kan ik ook erg waakzaam zijn. Bijvoorbeeld als ik een groep zwijnen tegenkom. Want ik wil daar niet te dicht bij komen en zeker niet tussen moeder en haar biggen komen. 

Soms kunnen geluiden in de stilte ook intens binnenkomen en je waakzaamheid verhogen. Iets wat je niet verwacht te horen: wat is het? Komt er iemand binnen? Gebeurt er iets in de straat?

Waakzaam. In staat van paraatheid. Je houdt rekening met wat er kan staan te gebeuren en daar onderneem je actie op óf je staat klaar om in actie te komen als het nodig is.

Waakzaam heeft vaak te maken met naderend gevaar. En toch staan we deze week stil bij de Hoop. Want onze waakzaamheid heeft alles te maken met de hoopvolle toekomst waar we naar toe leven. We verwachten de komst van onze Heer. Dat kan inderdaad best gespannen reacties bij je oproepen. Maar bovenal is het een belofte van Hoop: Eens komt onze grote Koning terug en zal alles rechtzetten. 

Dat eerste kleine vlammetje van de kaars die we vandaag aansteken wijst er al naar: ook al is het nu nog duister (en ja, onze wereld laat ons veel van die duisternis zien), toch gloort het eerste licht van die grote Morgen al…

Om over na te denken

Hoe staat het met jouw waakzaamheid?

Wat roept het uitzien naar de komst van de Heer bij jou op?

Reacties zijn gesloten.