40dagentijd 2024 – Eerste zaterdag

Zaterdag 17 februari 2024

Afgelopen woensdag was het Aswoensdag. De eerste dag van de veertigdagentijd. Een periode van bezinning op weg naar het Hoogfeest van Pasen; het hoogtepunt van het jaar voor een Christen.

Volg Mij

We volgen de komende weken Jezus op zijn weg naar Golgotha. De laatste periode van zijn leven op aarde. Zeker in de Stille Week voor Pasen staan we bij die laatste dagen stil.

Volgen, omdat dát is wat Jezus van ons vraagt. In de bijbeltekst van vandaag staat het zo beknopt. Hij zag Levi. Hij sprak Levi aan. “Volg Mij.”

Er is verder geen uitleg nodig. Geen reden, geen poespas. Jezus ziet en roept.

Hij volgde

En Levi volgt. Hij aarzelt niet. Wat ik best bijzonder vind. Want hij is niet het toonbeeld van een heel religieus en volgzaam type, als tollenaar zijnde. Jezus spreekt en meteen staat Levi op. Hij volgt.

Hij liet alles achter

Tollenaar. Iemand die geld belangrijk vindt. Die er niet zo bij stil staat hoe het met een ander gaat. Tennminste… dat is altijd het beeld dat ik van tollenaars gekregen heb.

Maar Levi mag dan van een luxe leventje genoten hebben, hij laat op de woorden van Jezus alles achter. Hij laat alles achter. En dat niet alleen: hij richt in plaats daarvan een feestmaal aan.

En jij?

Jezus roept ook jou: volg Mij! 

Staat er iets je in de weg om Hem deze dagen te volgen?

Wat laat je achter? Wat komt daarvoor in de plaats?

 

Ik wens je een hele goede en zinvolle voorbereidingstijd!

Reacties zijn gesloten.