40dagentijd 2024 – zesde zaterdag

Zaterdag 23 maart 2024

Nog een paar dagen dan begint de Stille Week, na Palmzondag. Pasen komt steeds dichterbij. En wat we daaraan hebben? Vandaag horen we er al meer over…

Onlangs liep ik in het bos over een pad waar volop boswerkzaamheden aan de gang waren. Stapels boomstammen lagen langs het zandpad opgestapeld. Ineens trof me een tekst die iemand op de stam geschreven had. Een toevallige voorbijganger waarschijnlijk, die overduidelijk iets van de werkzaamheden vond.

“Why did you kill me?”

Waarom hebben jullie me gedood? Ja, waarom?

Ik moest gelijk denken aan dit Bijbelverhaal. De hogepriester Kajafas die profetische woorden spreekt, ondanks zichzelf. Het lijkt hem beter dan die ene mens maar sterft, zodat de rest van het volk behouden blijft. Maar hij weet zelf niet hoe waar die woorden zijn.

In het bos bleek een vergelijkbare situatie aan de hand. Ik ben in de gelegenheid om regelmatig met de bosbeheerders te praten over wat er gebeurt. Dat levert een heel ander inzicht op dan je zo als toevallig passerende natuurliefhebber zou kunnen krijgen. Want waarom deze bomen moesten sneuvelen? Omdat ze ruimte maken voor ander leven. Voor kwetsbaar leven wat niet overleefd als wij het niet een handje helpen. Heide, insecten, vlinders en reptielen bijvoorbeeld.

Om over na te denken

Hoe is het voor jou dat bomen opgeofferd worden voor andere natuur?

Wat zegt het jou dat Jezus’ leven opgeofferd wordt voor dat van anderen? Voor dat van jou?

 

Volgende week

Volgende week is het Stille Zaterdag. De dag tussen Goede Vrijdag en Pasen in. Dan gaan we wandelen in stilte bij zonsopgang. Om stil te staan bij wat er de dagen ervoor is gebeurd en vooruit te kijken naar wat er komt. En om de verbinding te maken met je eigen leven. Juist die stille dag, die lege ruimte, geeft betekenis aan het voorgaande en het komende. Ben jij erbij?

Lees meer: Stiltewandeling op Stille Zaterdag

 

Reacties zijn gesloten.