40dagentijd 2024 – Witte Donderdag

Donderdag 28 maart 2024

Een paar keer mocht ik het mee maken: de viering van Witte Donderdag in de Abdijkerk van Abdij OLV van Koningshoeven bijwoonde. En elke keer raakte het me: het ritueel van de voetwassing. Vader abt die op zijn knieën gaat en de voeten wast van de twaalf jongste (lees laatst ingetreden) broeders. Niet alleen worden de voeten gewássen, maar vervolgens ook gekust. Het lijkt een bijzonder ritueel, maar de betekenis is prachtig!

Het is de laatste avond waarop de leerlingen met Jezus bijeen zijn en vlak voor Jezus’ gevangen genomen zal worden. Voeten wassen aan het begin van een maaltijd was helemaal niet zo vreemd. Het was een gebruik van gastvrijheid. Maar dat Jezus zelf zich vernedert, op z’n knieën gaat, dat gaat Petrus te ver. Dat het offer van Jezus nog véél verder gaat, beseft hij dan nog niet.

In de katholieke kerk wordt naast de voetwassing ook de instelling van de eucharistie herdacht tijdens Witte Donderdag. Ook veel protestantse kerken vieren tegenwoordig juist op Witte Donderdag het Heilig Avondmaal.

Na de viering van de eucharistie, wordt het heilig sacrament (waarin men gelooft dat Jezus Christus zelf aanwezig is) in processie naar het zijaltaar gebracht. Vanaf dat moment kan er op die plek gewaakt worden.

 

 

Om over na te denken

Over de voetwassing: hoe zou jij het vinden als Jezus jóúw voeten zou wassen?

En andersom? Zou jij een ander de voeten willen wassen?

Dienstbaar zijn en dienstbaarheid ontvangen, het kan beide heel moeilijk zijn. Hoe sta jij daar in?

 

Waken met Jezus: Het is nu écht begonnen. Het laatste avondmaal is geweest, Jezus trekt met zijn leerlingen naar de hof van Getsemané. Je voelt de spanning in de lucht hangen.

Waken met Jezus, wachtend op wat er staat te gebeuren. Het is een plechtig, haast heilig moment. Maar zeker de moeite waard om bewust te beleven. Waar je ook bent, vandaag, vanavond: waak je mee?

Reacties zijn gesloten.