40dagentijd 2024 – vierde zaterdag

Zaterdag 9 maart 2024

We zijn aangekomen in de middelste week van de lijdenstijd of veertigdagentijd. Drie weken geleden was het Aswoensdag en over drie weken begint het Paastriduüm; de dagen Witte Donderdag tot en met Paaszondag.

 

Al wandelend in de natuur dacht ik over de tekst van de dag na. Het is best een stevig verhaal van Jezus, bedoeld om mensen te confronteren.

Allereerst valt dit op: het gaat bij God niet om status. Je hoeft niet de beste, de mooiste, de rechtvaardigste mens te zijn om bij Hem in een goed blaadje te komen. Waar wij mensen graag de schone schijn ophouden, houdt Jezus ons een spiegel voor en laat ons eerlijk kijken naar onszelf.

Durf jij het aan? Echt kijken en zien wat de schaduwkanten van je leven zijn?

In het licht

Het was een zonnige dag, terwijl ik daar buiten liep. In het volle licht wordt alles zichtbaar. Daar lossen de donkere vlekken op. Zo is het ook als wij in Gods Licht komen te staan.

Maar wat zo wonderlijk is: dat is helemaal niet zo erg!

Voor wie het wil zien, zit de natuur vol met gebrokenheid en schaduwkanten. Bomen die afsterven, dieren die sneuvelen. Maar dat is nóóit het hele verhaal. Want zonder die gebrokenheid en dat afsterven kan het leven niet doorgegeven worden. Bij God wordt ons perspectief helemaal omgedraaid.

Om over na te denken

Hoe zit dat bij jou? Zijn er schaduwkanten of gebroken situaties in je leven (geweest) die toch ook leven hebben gebracht?

 

Tip: op Stille Zaterdag organiseer ik een stiltewandeling door de natuur. De schepping kan zó inspirerend en inzicht gevend zijn! Ga je mee?

 

 

Reacties zijn gesloten.