40dagentijd 2024 – tweede zaterdag

Zaterdag 24 februari 2024

Er was ooit een periode dat ik voor mijn werk regelmatig aan tafel zat met de directie van het bedrijf waar ik werkte. Terwijl ik normaal gesproken ‘gewoon’ met mijn directe collega’s op de werkvloer stond en de dagelijkse taken oppakte.

“Vind je dat niet spannend?” vroegen ze me dan. Want op de een of andere manier keken ze erg tegen de directeuren op. Alsof ze daadwerkelijk hoger of meer waren dan zijzelf.

Ik heb dat nooit zo ervaren. Nog steeds niet. Andersom ook niet. Ieder mens is voor mij gelijk. Hoewel ik natuurlijk wel met de ene mens beter overweg kan dan met de andere, maar dat heeft meer met karakter te maken dan met afkomst of status.

Jezus verkondigt een omgekeerde wereld. Voor God zijn alle mensen gelijk. In de wereld is dat vaak niet zo. Maar God laat de zon opgaan voor iedereen. Het regent voor goede mensen net zo goed als voor slechte. Waarom zouden wij dan onderscheid maken?

Jezus gaat zelfs een stapje verder. En dat vind ik best een uitdaging. Zeker in de wereld van tegenwoordig. Hoe gauw denken we niet: als je niet mét me bent, ben je tégen me…?

Maar Jezus zegt: heb je vijanden lief. Dus niet: hou van je dierbaren, je familie, je vrienden. Zelfs niet: wees aardig voor de buurman, ook al gelooft hij in complottheoriën.

Om over na te denken

Je vijanden liefhebben. Dat gaat heel erg ver. Dat is bidden voor Poetin als je Oekraïner bent. Ik geloof dat ik daar nog wel ruimte voor groei heb liggen. En jij?

Reacties zijn gesloten.