40dagentijd 2024 – derde zaterdag

Zaterdag 2 maart 2024

 

Het is alweer de derde zaterdag in de veertigdagentijd. Over vier weken is het Stille Zaterdag, de dag na Goede Vrijdag. De Bijbeltekst van vandaag vind ik altijd een heel ontroerend verhaal. Rembrandt heeft er een prachtig schilderij van gemaakt: ‘Terugkeer van de Verloren Zoon’. Soms zeggen beelden meer dan woorden. Soms is het de combinatie die je raakt. Zo heeft Henri Nouwen een prachtig boek geschreven over dit verhaal, bij het schilderij van Rembrandt.

 

 

Ik zei het al, Henri Nouwen heeft een prachtig boek geschreven bij het schilderij van Rembrandt over de Verloren Zoon. Dagen heeft hij in de Hermitage in Sint-Petersburg voor het schilderij gezeten en maar gekeken. Zijn gedachten over dit ontroerende beeld schreef hij in het boek ‘Eindelijk Thuis’. Een echte aanrader, mocht je het nog niet gelezen hebben.

Het verhaal van de Verloren Zoon is overbekend. Een zoon die zijn vader vraagt om de erfenis, terwijl er nog helemaal geen sprake is van vaders dood. Een grove belediging. En vervolgens jast hij die erfenis erdoor op een weinig verantwoordelijke manier, waardoor hij uiteindelijk met hangende pootjes weer thuis komt.

En vader ziet hem aankomen. Blijkbaar staat hij al op de uitkijk en hij omhelst zijn zoon. Wat een liefde!

Dan die andere zoon, die er niets van begrijpt. Die zich gepasseerd en genegeerd voelt. Hoe het afloopt met die andere zoon horen we niet. Komt hij naar het feest? Blijft hij alleen achter? 

Om over na te denken

Bekijk het schilderij van Rembrandt. Het plaatje is wat klein, op internet kun je het hele schilderij makkelijk terugvinden. Wat zie je?

En wat zie je nog meer?

Wie of wat valt je op, raakt je?

In wie herken jij jezelf? Vader, de ene zoon, de andere zoon en/of in één van de omstanders?

Reacties zijn gesloten.