40dagenkalender 2024 – Dinsdag voor Pasen

Dinsdag 26 maart 2024

Vandaag staan we stil bij één van de wonderlijke tegenstellingen uit het lijdensevangelie. We vinden Jezus en zijn leerlingen aan tafel, waar ze het Pesachfeest vieren. Judas vertrekt om zijn verraderswerk te verrichten. De mannen aan tafel hebben geen idee wat hun te wachten staat…

De grootheid van God

Het is een wonderlijk moment. Judas vertrekt om zijn verraderswerk te verrichten en Jezus reageert daarop met de woorden: Nu is de grootheid van de Mensenzoon zichtbaar geworden, en door Hem de grootheid van God.

Wat zou Jezus met die woorden bedoelen?

 

Opdat God in alles verheerlijkt wordt

Andere vertalingen gebruiken hier het woord verheerlijkt. Door het lijden en sterven van Christus wordt de Mensenzoon verheerlijkt en God wordt in Christus verheerlijkt. Gods plan is voor ons niet te begrijpen. Want hoe is het mogelijk dat juist zo’n schandelijke dood – want dat wás een kruisiging in die tijd – betekent dat God verheerlijkt wordt?!

Ik moest bij deze woorden ook denken aan de Regel van Benedictus. Benedictijns leven in een notendop houdt in dat álles een mogelijkheid is om God te verheerlijken. Elke taak of activiteit, hoe klein of groot ook, moet ten diepste gedaan worden tot eer van God. 

 

Om over na te denken

Wanneer jij denkt aan de grootheid van God, wat komt er dan in je op?

Een mooi moment om daar over na te denken, is wandelend in de schepping. Op welke manier verheerlijkt de natuur God denk je? Zie je daar voorbeelden van?

Probeer zelf je taken vandaag eens de volle aandacht te geven en laat elke taak zijn tot eer van God. Hoe ervaar je dat?

 

PS: heb jij je al aangemeld voor de Stiltewandeling op Stille Zaterdag?

Reacties zijn gesloten.