Deelnemen aan een retraite is spannend en waardevol tegelijk

“Ik zag er tegen op omdat het onbekend voor mij was, twijfelde of ik er goed aan deed in retraite te gaan.”
Een uitspraak van een deelnemer aan de kloosterretraite. En ze was niet de enige die vooraf tegen de retraite op zag. Het gebeurt vaker. Sterker nog, ik vond deelnemen aan een retraite in het begin zelf ook heel spannend!

Stilte heeft iets spannends. En daar komt dan nog het onbekende van een klooster bij. Wat moet je verwachten? Wat wordt er eigenlijk van jou verwacht? Moet je overal aan meedoen? Past het wel bij hoe je zelf in het leven staat? Vragen genoeg, waar je zomaar in zou kunnen verdwalen.

Van spannend naar innerlijke rust

Eigenlijk zijn alle deelnemers aan de kloosterretraites van Zinstap achteraf heel blij dat ze meegegaan zijn. Het brengt ze veel. Innerlijke rust en vrede. Dankbare verwondering wanneer je ontdekt hoe God die dagen heel dichtbij lijkt te komen. En meer dan eens zijn het vooral de nachtwaken die een diepe indruk achterlaten. De nachtwake. Wie gaat er nu om 4:15 uur in de ochtend vrijwillig in een kapel zitten? Wie het eenmaal heeft meegemaakt, loopt groot risico om niet anders meer te willen…

Hoe je die spannende eerste ogenblikken doorkomt? Dat is precies waarom ik als begeleider mee ben. Ik weet wat er op je afkomt en wat er in je om kan gaan. Ik ken de fases waar je doorheen gaat en weet wat je nodig hebt om het in die fases met jezelf uit te houden. Je kunt op mij terugvallen met praktische vragen over de gang van zaken in het klooster, maar ook met je persoonlijke vragen of zorgen. Je volgt je eigen proces, in jouw tempo, maar bent toch niet helemaal alleen.

Wat anderen ervaren

Spannend dus, om aan een retraite te beginnen. Maar zó de moeite waard! Lees maar na wat anderen die je voorgingen erover schreven:

De nachtwake om 4:15u vond ik een hele mooie ervaring omdat het mij innerlijke rust gaf en ik de aanwezigheid van God heel dicht bij voelde. Hem ook vroeg bij mij te zijn en mij te leiden, de weg te wijzen! De verwondering en dankbaarheid over de ontwikkeling die zo snel plaats vond. Door de dagelijkse teksten en gebeden vielen “puzzelstukjes” op zijn plek! Maar ook het zijn in de natuur met de vele mooie ontmoetingen sluit ik in mijn hart en vult het met blijdschap en innerlijke vrede!”

“Tijdens de retraite kon ik de stilte omarmen en vond het zelfs fijn om stil te zijn en dat bijvoorbeeld onder de maaltijd niet gesproken werd.
In de kapel tot 2x toe tijdens de dienst een bijzondere ervaring gehad waardoor ik wist dat ik de vragen waarmee ik naar de retraite kwam mocht loslaten en in handen leggen van onze Schepper.

Meer ervaringen van anderen vind je onderaan de pagina met alle info over de kloosterretraite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *