Tijd voor een feestje: geslaagd voor de natuurgidsenopleiding

Begin juli was het feest. Op de eerste dag van de maand was de slotdag van de IVN Natuurgidsenopleiding. Na anderhalf jaar mochten we onze eindpresentaties houden en ons diploma in ontvangst nemen. Vanaf nu mag ik mij dan ook officieel IVN Natuurgids noemen. Natuurlijk is dat leuk voor mijzelf. Maar veel belangrijker is om te weten wat dit voor jou kan betekenen!

geslaagd voor de natuurgidsenopleiding van het IVN - samen met mijn Vlinderdas vrienden - Zinstap

Samen met mijn mentorgroep ‘de Vlinderdassers’ proosten we op het behalen van ons diploma. Trots op deze leuke groep!

Wandelcoaching: lessen uit de natuur

Drie jaar geleden ben ik met Zinstap begonnen met de focus op wandelcoaching. Wandelend in de natuur kunnen we gebruik maken van wat de natuur aan metaforen te bieden heeft. Zo kan de natuur een spiegel zijn, die je voorhoudt wat er in je eigen leven gebeurt, wat er in je hart leeft.

Hoe meer ik weet over de natuur, hoe meer ik de prachtige processen in de schepping ontdek, die heel precies op elkaar afgestemd zijn. Elke schakel is nodig en wanneer er iets wegvalt, heeft dat effect op het hele ecosysteem. Verschillende eigenschappen van de natuur vinden we ook in ons eigen leven terug. Bijvoorbeeld het zelfherstellend vermogen. Hoe bijzonder is het dat je huid vanzelf weer geneest nadat je een schram hebt opgelopen? En ook de mentale veerkracht van de natuur én ons mensen verwondert me keer op keer.

Die lessen uit de natuur kan ik nu nóg beter toepassen tijdens de wandelcoaching. Doordat ik ze eerder zie en kan betrekken bij het gesprek dat we tijdens de coachwandeling voeren. Ook een coachgesprek wordt daarmee onderdeel van de natuur waarin we lopen. Het is niet toevallig, niet vaag of zweverig, maar heel praktisch en concreet. De natuur zit vol met voorbeelden waar je voor je eigen leven kracht en wijsheid uit kunt halen. Daar help ik je graag mee op weg.

Retraite: onderdeel van een groter geheel

Een retraite is bij uitstek geschikt om de reis naar je hart te maken en werk te maken van de zorg voor je eigen ziel. In de afzondering krijg je oog voor méér dan alleen je eigen leven en eigen zorgen.

Het is daarom dat de natuur zowel in de kloosterretraite als de outdoorretraite van Zinstap zo’n grote rol speelt. Meer gerichte aandacht voor de schepping maakt ook dat je ervaart dat je onderdeel bent van een groter geheel.

De natuur krijgt tijdens de outdoorretraite nog meer de ruimte dan tijdens een kloosterretraite. We gidsen je dan door de omgeving heen. Het gaat om het beleven van de natuur, één worden met die natuur en ontdekken wat de natuur voor jou kan betekenen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een workshop eetbare planten of een workshop speuren naar sporen.

De natuur beleven met al je zintuigen

De westerse mens is niet meer gewend met de natuur te leven. Toch kunnen we niet zonder de natuur. Voor onze gezondheid is de natuur van levensbelang. Juist door gebruik te maken van ál je zintuigen, kan de natuur in al haar facetten bij je binnenkomen. Dat is ongelooflijk waardevol!

Tijdens de stiltewandelingen en de natuurbelevingstochten beleven we natuur intens. In de stilte, door te kijken, luisteren en spiegelen aan die natuur. Maar ook door te luisteren naar de verhalen van de natuur. Verhalen verbinden en geven context. Het kan heel erg helpend zijn om je eigen levensverhaal te verbinden aan de verhalen van de natuur.

Ik kijk er naar uit om de verhalen van de natuur met je te delen en je attent te maken op de schoonheid en wonderlijke verschijnselen van de schepping. In welke vorm dan ook!

Eén reactie:

  1. Pingback: Vanaf nu te beluisteren: onze nieuwe podcast! • Zinstap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *