Durf jij zichtbaar te zijn?

zichtbaar zijn maakt kwetsbaar - zinstap

Het is wat iedere businessgoeroe je zal vertellen: zorg dat je zichtbaar bent voor je klanten! Het is ook nogal logisch, want mensen moeten je weten te vinden en moeten weten wat je te bieden hebt. Dat is ook best spannend, want zodra mensen je zien, hebben ze vaak ook een mening. Die hoeft niet altijd positief te zijn. Je kunt je er wat kwetsbaar door voelen.

Groot houden of verstoppen

Werken aan mijn eigen zichtbaar zijn voelt voor mij wat vreemd, dubbel. Want het belangrijkste wat ík mijn klanten te bieden heb, is dat ik hén zie! Het lijkt bijna een paradox. Tegelijkertijd maakt het ook dat ik begrijp hoe spannend het kan zijn om jezelf te laten zien, dat iemand jou écht ziet. In jouw kwetsbaarheid, jouw worstelende kant, jouw onzekerheden. Misschien zelfs je mopperende kanten of de duistere hoekjes die je het liefst voor iedereen verborgen houdt. We willen toch geen van allen dat iemand ál onze geheimen kent? Dus we verstoppen ons maar graag een beetje, of laten de mooiste kanten zien. Dan valt het allemaal een beetje mee, dan kunnen we er misschien wel mee door…

Maar ondertussen kan dat best vermoeiend zijn. Je groot houden, stoer doen, je kwetsbaarheid verbergen. Je verstoppen, je fouten camoufleren of alles onder controle houden om te voorkomen dat je een slippertje maakt. Het kost veel meer energie dan gewoon jezelf zijn. Dan eerlijk te zijn over wat je misschien niet kunt of snapt of wilt.

Je leven is het waard om geleefd te worden

Misschien denk je dat een ander het veel beter kan. Of dat een ander stoerder, zekerder, slimmer, wijzer, groter, sterker is. Maar binnenin ons allemaal zit een stemmetje dat ons vertelt: “dat heb je weer niet goed gedaan!”, “Oei, dat kan béter!” De één hoort die stem dagelijks, op volle sterkte. De ander luistert er wat minder naar. Hoe dan ook: je bent niet de enige die onzeker is, die kwetsbaar is, die fouten heeft gemaakt of die geheimen heeft. En je bent er niet minder mens door, je bent er niet minder waardevol door.

Voor christenen wereldwijd begint vandaag de 40-dagentijd. Een tijd waarin toegeleefd wordt naar het Paasfeest. Een periode waarin vooral wordt stilgestaan bij de grote liefde van God voor álle mensen. Ik vind het een mooie periode om de tijd te nemen om jezelf te bezinnen. Of je nu gelooft of niet. Of je nu wat merkt van een God of niet. En of je nu gelooft dat je de moeite waard bent of niet. Tijd nemen om stil te staan bij wie je bent, wie je wilt zijn en wie je mág zijn. Accepteren dat je niet perfect bent, jezelf nemen zoals je bent.

En nee, je hoeft niet al je duistere geheimen te delen met de hele wereld. Maar misschien kun je ontdekken dat het er wel mag zijn: die pijn, dat verdriet, die vragen, die zorgen, die verkeerde keuzes. Ik gun het je om te accepteren dat je daardoor niet minder mens bent. Dat je zichtbaar mag zijn in jouw omgeving. Ook jouw leven is het waard om geleefd te worden.

Wandelend bezinnen

Ik bied je graag de mogelijkheid om je wandelend te bezinnen in deze tijd voor Pasen. De laatste week van deze periode noemen we de Stille Week of Goede Week. Een mooi moment om alles even stil te laten vallen en je bewust te richten op de weg die Jezus ging op weg naar het kruis van Golgotha. Ook een mooi moment om stil te staan bij jouw eigen weg, jouw eigen leven en de vragen of gevoelens die je daarbij ervaart. Je eigen pelgrimage onderweg naar Pasen. Lees hier meer en meld je aan! Deelname is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *