Een nieuw jaar met volop ruimte voor stromend water

Plassend, spetterend en vooral lachend liepen wij afgelopen week door het bos. Niet over de zandpaden zoals gewoonlijk. Hoewel, we liepen nog steeds over de zandpaden, maar die waren inmiddels veranderd in waterwegen. Water, overal water… Ik was blij dat ik mijn laarzen aangetrokken had. Wat kun je vrolijk worden van de ervaring van lopen door het water. Het was een heel avontuur en we genoten volop!

Wat overtollig is, kan weg

Ruimte. Het lijkt het thema van de week zo aan het begin van dit jaar. Toen ik eenmaal de kerstboom had opgeruimd, ben ik maar door gegaan. Wat een hoop rommel konden we vorige week wegbrengen! Het was een verzameling van jaren. Door onze overtollige spullen weg te doen, heb ik eindelijk ruimte voor de belangrijkere spullen in mijn leven. Zoals mijn kampeerspullen die nu een normale opbergruimte hebben en niet meer midden in mijn werkkamer hoeven te blijven staan.

Zo gaat het in het leven natuurlijk ook. Niet voor niets hebben we er tijdens de stiltewandeling vlak voor Oudejaarsdag nog bij stilgestaan. Terugkijken op het afgelopen jaar en achterlaten wat je niet als ballast het nieuwe jaar in wilt nemen. Zodat je ruimte hebt voor de nieuwe gebeurtenissen en ervaringen van 2024. Voor wat je werkelijk belangrijk vindt in je leven.

Ruimte voor het water

Ruimte. Het lijkt ook in de natuur een thema de laatste weken. Zoveel water en waar moet dat heen? Vroeger werd water gelijk afgevoerd en weggepompt. Maar daar zijn we wel van teruggekomen. Daar komt bij dat er meer water onze kant op komt de komende jaren. Extremere periodes van veel neerslag. Het stijgende zeeniveau. Daarom is het project Ruimte voor de rivier in het leven geroepen. Daar plukken we nu de vruchten van. Geen zware overstromingen, maar hier en daar wat wateroverlast. Omdat de rivier ruimte heeft gekregen en de natuur meer haar gang mag gaan.

Ook hier: wat belangrijk is heeft de ruimte gekregen. Water hebben we immers hard nodig om in leven te blijven. De natuur was veel te droog de laatste jaren. Nu kan het vele water de grondwaterstanden weer aanvullen. Dat is een goed begin van het jaar. Want droogte en hitte kunnen ook dit jaar ons weer flink bezig gaan houden.

Als een boom aan stromend water

Tijdens de eerste dagen van dit jaar kwam een aantal keren psalm 1 bij mij langs. Je hebt dat soms. Dat een tekst in een korte periode steeds opnieuw onder je aandacht gebracht wordt. Persoonlijk denk ik dan: zou er Iemand zijn die me iets probeert duidelijk te maken?

Psalm 1 dus. En in het bijzonder het volgende stukje:

“Gelukkig de mens die (…) vreugde vindt in de wet van de HEER en zich verdiept in zijn wet, dag en nacht. Hij zal zijn als een boom, geplant aan stromend water. Op tijd draagt hij vrucht, zijn bladeren verdorren niet. Alles wat hij doet komt tot bloei.”

Alles wat overtollig is, mag weg. Om ruimte te maken voor wat echt belangrijk is, zinvol is. Datgene dat leven geeft. Zo lijkt psalm 1 me de weg te wijzen voor de richting die dit nieuwe jaar in mag gaan. Als je begint met tijd en ruimte te maken voor God en zijn woord, dan heb je het belangrijkste al te pakken. Net als een boom aan stromend water zul je dan vrucht gaan dragen, in leven blijven en tot bloei komen. Is dat geen mooie belofte voor 2024?

Geworteld en verankerd ook tijdens storm en droogte

Ook in het nieuwe jaar kunnen er periodes van droogte en dorheid ontstaan. Periodes waarin het stormt en het leven in volle hevigheid op je af kan komen. Daarom is het zo belangrijk om nú ruimte te geven aan het Levende Water in je leven. Het water dat stroomt en jou tot voedsel mag dienen. Zodat je nu als de boom aan het water wortel kunt schieten. Wortels die je dragen, verankerd houden als de stormen komen. Wortels die je verbonden houden met het grondwater, zodat ook in droge tijden er toch nog voedsel naar de takken, bladeren, bloemen en vruchten kan stromen.

Ruimte voor het water. Ook in ons eigen leven. Ik spetter en plons nog even met mijn laarzen door het water in het bos. Wat een overvloed! Het zet me aan het denken. Omdat het onlangs nog zo kurkdroog was. Wat is de schepping veerkrachtig! Plonzend mijmer ik door. Ik ben benieuwd wat er in het komende jaar tot bloei mag komen in mijn en jouw leven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *