Inspiratie: gewoon een kwestie van ademhalen

Op mijn werkkamer, bij mijn bureau, heb ik een hoekje ingericht waar allerlei beelden en teksten staan en hangen. Die plaatjes, foto’s, kaarten en citaten hebben één ding gemeen: ze geven mij inspiratie. Soms zie ik het maanden niet, omdat het er altijd is. Dan kijk ik er gewoon overheen. Maar er zijn periodes dat mijn oog er regelmatig opvalt. Dan is er een herinnering aan een persoon of een moment. Iets om aan vast te houden als het nodig is, of gewoon een moment van dankbaarheid of plezier. Een gedachte aan het leven en de herkenning: oh ja, hier doe ik het voor, dit is wat mijn leven betekenis geeft!

Wat ligt er onder het stof?

Momenteel is het ook een beetje een rommelhoekje geworden en dus is het tijd om daar eens opruiming te houden. En eigenlijk is dat wel een mooie metafoor. In het dagelijks leven gaat het ook zo. Je bent druk, of ‘gewoon’ bezig en de dagen rijgen zich aaneen. Je staat er niet altijd bij stil en hebt ook niet altijd de ruimte of aandacht voor wat je belangrijk vindt. Laat staan dat je je bezig houdt met wie of wat je inspireert. Terwijl er best momenten of personen zijn die je vast zou willen houden. Zo’n situatie of ontmoeting waarbij je vóélt dat je leeft, waarbij je ervaart en denkt: ja, hier gaat het om in het leven! Kun jij je zo’n moment of persoon herinneren?

Zinstap, christelijke wandelcoach - inspiratie

De dagelijkse gang van zaken kan maken dat die momenten wat verstoft of verstopt raken. Er zijn genoeg andere dingen die de ruimte in je hoofd of je hart opeisen. En daar is niets mis mee, het is zoals het gaat. Toch is het goed om af en toe eens opruiming te houden in je hoofd, je hart, je leven. De tijd nemen om stil te staan bij wat er is, of is geweest. Misschien kan er wel wat weg, wat veel ruimte neemt, maar eigenlijk helemaal niet zo waardevol of belangrijk voor je is. Het kan zomaar zijn dat er onder die laag van – mag ik het overbodigheden noemen? – dat er onder die laag nog herinneringen of voornemens of personen of dromen of waardes liggen, die je uit het oog verloren was.

Wat is dat eigenlijk, inspiratie?

Mijn hoekje van inspiratie inspireerde me dus ook tot het schrijven van deze blog. Voordat ik daarmee begon, wilde ik toch eerst wat meer weten over het woord inspiratie. Ik had er wel een beeld bij, maar mijn onderzoekje verraste me toch een beetje. Het eerste waar ik aan dacht, was dat het woord Spiritus erin terugkomt. Dat is het Latijnse woord voor Geest. Prachtig als je christen bent: vervuld van de Geest, enthousiast voor God, je leven inrichten vanuit je geloof!

Inspiratie, inademen, het hoort bij het leven…

Maar, tot mijn verrassing, was het eerste wat mij opviel, een betekenis waarvan ik me niet bewust was. Inspiratie is namelijk ook de medische term voor inademen. Laat dat nou een prachtige associatie geven met mijn werk. Al wandelend in de natuur kun je op adem komen en die wandelingen inspireren! Ja, niet alleen dat je er nieuwe inzichten opdoet, ook dat je de buitenlucht inademt. En met die buitenlucht de vrijheid, de rust, gezondheid, het leven. Inspiratie, inademen, het hoort bij het leven.

Gewoon blijven ademhalen

Ademen gaat over het algemeen vanzelf. Je staat daar meestal niet bij stil. Zo kun je ook in de vanzelfsprekende dingen van het leven inspiratie op doen. Ook daar hoef je niet eens veel moeite voor te doen. Mijn inspiratiehoekje bestaat bijvoorbeeld onder meer uit foto’s van mensen die belangrijk voor mij zijn. Een foto van mijn zus en haar dochtertje, omdat ik haar kracht en doorzettingsvermogen bewonder, ook al ziet ze het zelf niet. Een foto van mijn man, die zo heerlijk altijd zichzelf is en daardoor ook anderen de ruimte geeft om zichzelf te zijn, zowel privé als op het werk. En ook een foto van een bijzondere man, die als een grootvader voor mij was en ondanks zijn moeilijke leven altijd optimistisch en liefdevol bleef en vol vertrouwen in God.

Wat zij doen en deden is als ademen, ze staan er niet bij stil. Ze schreeuwen het niet van de daken en vaak valt het niemand op. Maar soms, als je even de tijd neemt, voor afstoffen en opruimen, en aandacht schenkt aan wat is, dan zijn het die gewone en trouwe mensen die je raken en kunnen inspireren. Om zelf vol te houden. Om wat liefdevoller te zijn. En om gewoon jezelf te zijn en niet steeds proberen jezelf te bewijzen.

Wat je ook in mijn inspiratiehoekje kunt vinden? Een tekst: “Stop overthinking too much”. En zo is het. Inspiratie is niet heel groots en onbereikbaar. Leven ook niet. Je hoeft alleen maar adem te halen. Zijn.

Wie of wat inspireert jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *