Wat een goed begin werkelijk een goed begin maakt

De eerste week van het nieuwe jaar zit er alweer op. En wat me in die eerste dagen vooral opviel, waren de vele bijzonder positieve berichten die ik op sociale media voorbij zag komen. In het licht van een goed begin van 2022. Prachtig natuurlijk. Toch roepen ze bij mij een zekere mate van irritatie op.

“Dit wordt jouw jaar!”

Zinstap - christelijke wandelcoach voor vrouwen - een goed begin met God

“In iedere dag zit wel iets goeds en moois”, “dit wordt jouw jaar”,  “met een duidelijk stappenplan en de juiste mindset, kan je een positief 2022 vol succes en geluk ervaren” en “ga terug naar het heden, daar is het geluk”. Een paar voorbeelden en dan heb ik alle berichten over grootse voornemens voor het nieuwe jaar nog niet meegenomen.

Het is niet dat er geen waarheid zit in deze berichten. Maar zo’n positieve waterval komt mij altijd wat geforceerd over. En ik vind het te makkelijk. Want hoe zit het met die mensen die nu rouwen of worstelen met gezondheid of omstandigheden waar niet zomaar een eenvoudige uitweg te vinden is? Wat als elke dag überhaupt wakker worden en opstaan al een hele overlevingstocht is? Het lijkt wel alsof die minder maakbare kant van het leven met deze woorden overschreeuwd moet worden.

Het past helemaal bij de tijdgeest van tegenwoordig. Je bent de baas over je eigen leven, jij hebt de regie en jij bepaalt wat er gebeurt. Toch best verwonderlijk, gezien de huidige coronacrisis die nu al het derde jaar in gaat. Je zou verwachten dat mensen inmiddels geleerd hebben dat wij maar bar weinig onder controle hebben. Blijkbaar is het moeilijk om dat denkbeeld op te geven. Het verlangen naar controle, naar regie is te groot. Zekerheid geeft rust.

Schijnzekerheid

Alleen is het geen echte rust. Het idee dat je zelf de controle hebt en helemaal kunt bepalen wat er in je leven gebeurt is schijnzekerheid. Als er iets is wat mij van het afgelopen jaar bij blijft, is het dát wel. Je kunt zomaar ineens ziek worden. Mensen vielen ineens weg, niet omdat ze oud en afgeleefd waren, maar in de bloei van hun leven. Tegenstellingen werden groter en veel mensen lijden daar onder. Omdat ze ervaren dat ze ineens geen vrijheid meer lijken te hebben. Anderen vinden dat hun mening de enige juiste is en proberen die op te dringen. En we hebben te maken met maatregelen en beperkingen die we, slechts twee jaren geleden, voor onmogelijk hadden gehouden.

Het maakt dat het begin van 2022 voor mij ook iets dreigends heeft. Angst voor wat ons nog te wachten staat. Misschien in ons persoonlijk leven. Mogelijk zijn het dierbaren die iets ergs kan overkomen. We weten het eenvoudig niet. Het kan ook een prachtig jaar worden. Maar gezien de tegenwoordige situatie in de wereld is het aannemelijk dat ook 2022 voor velen een zwaar jaar zal worden.

Jezus blijft Dezelfde

In dat licht zou je zomaar aan het jaar kunnen beginnen vanuit een zwaar gevoel van depressie. En de schreeuwende positiviteit werkt dan eerder demotiverend en vervreemdend dan dat het daadwerkelijk hoop biedt. Toch is het mogelijk om én realistisch naar de tekenen van deze tijd te kijken én hoopvol aan het nieuwe jaar te beginnen. Het enige echte goede begin is namelijk niet een begin waarin we alles van onszelf verwachten. Een goed begin wordt niet bepaald door onze voornemens of nieuwe stappen. Een werkelijk goed begin is een begin met God.

In het komende jaar hopen mijn man en ik alweer tien jaar getrouwd te zijn. En in de afgelopen dagen werd ik meermaals bij onze trouwtekst bepaald. “Jezus Christus blijft gisteren en heden Dezelfde, en tot in eeuwigheid.” (Hebreeën 13 vers 8)

Wanneer je daarbij stil staat en dat door laat dringen, dan weet je het. In het komende jaar kan je hele leven op zijn kop gezet worden. Je kunt ziek worden, je baan verliezen, mensen kwijtraken. Het kan zelfs jóúw laatste jaar zijn. Maar in alle veranderingen van het leven blijft één ding overeind staan: Jezus Christus blijft Dezelfde. God blijft Dezelfde. Hij blijft trouw aan zijn beloften. Hij blijft Ik Ben. Hij houdt de regie, daar waar ons alle controle uit handen geslagen kan worden.

Goed begin met God

Lost Hij dan al onze problemen op? Geeft Hij antwoorden op al onze vragen? Haalt Hij ons komend jaar uit de coronacrisis of uit onze eigen persoonlijke crises? Vele van onze vragen zullen onbeantwoord blijven. Of dit jouw jaar wordt, weet ik niet. Wat ik wel weet is dit: Hij is erbij. Hij is er áltijd bij. Hij vangt je tranen op als je huilt. Hij loopt met je mee op de paden van jouw leven, naar onbekende verten. Hij zit naast je in de wachtkamer van het ziekenhuis. Hij gaat met je mee als je afscheid neemt van een geliefde. Hij houdt je vast als je dreigt om te vallen. Hij laat je nooit, maar dan ook nooit, alleen. Zelfs als jij er niets van merkt, het niet meer kunt of druft geloven, is Hij er nog steeds.

Is dat dan niet wat te positief en rooskleurig geschetst van mij? Geloof mij als ik zeg dat ik uit ervaring weet dat het leven heel donker en zwaar kan zijn. Maar ik weet ook uit ervaring dat juist dan de Heer aan je zij is. De wetenschap dat je in je donkerste dagen niet alleen bent, geeft troost en moed om toch weer door te gaan.

Het enige goede begin van het jaar 2022 is een begin met God. Waarin je jouw zorgen en vragen, maar ook je verlangens en dromen, voor het komende jaar in Zijn handen legt. Ik wens je van harte een door God gezegend nieuwjaar toe!

Eén reactie:

  1. Pingback: Word in 2023 vooral niet de beste versie van jezelf • Christencoach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *