Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Er zijn momenten in je leven dat je het gewoon niet meer ziet. De uitweg uit een probleem. De antwoorden op je vragen. Misschien weet je niet eens meer hoe je vooruit moet, hoe je aan de toekomst zelfs moet dénken. Je zit vast. Vast in je zorgen. Vast in je gevoel, je gedachten. En je komt er niet uit. Het lijkt wel of niemand je kan begrijpen en kan meemaken wat er in jou omgaat. Je ziet er geen gat meer in.

Alleen omdat je zelf iets niet ziet, wil dat nog niet zeggen dat iets er ook niet is. Over bomen wordt wel eens gezegd dat wat je boven de grond ziet aan takken ook onder de grond aanwezig is als wortels. En zelfs als dat niet helemaal waar is, dan nog zul je het wel met me eens zijn, dat we geloven dat de wortels van bomen diep onder ons door lopen. We zien het niet, maar we geloven het wel. We zijn er zelfs zeker van. 

ik zie wat jij niet ziet - geloof als bewijs - zinstap

Geloof als bewijs

In de bijbel staat een mooie uitdrukking: het geloof is het bewijs van de dingen die je niet ziet. Natuurlijk gaat het in deze context over het geloof in God. Maar laten we deze uitdrukking eens breder trekken. Je kunt het namelijk op allerlei plaatsen in het leven toepassen. Denk eens aan een topsporter die er aan werkt om wereldkampioen te worden. Hij gelooft erin en werkt er keihard voor. Elke dag opnieuw. Maar er is geen garantie dat het ooit gebeurt, hij kan het nog niet letterlijk zien. Doordat hij erin gelooft, kan hij er in gedachten al wel van dromen!

Je kunt het ook zien in je werk. Je begint aan een project, misschien wel vanuit het niets. Maar je gelooft in het resultaat, je doet het ergens voor. Anders zou je er wellicht niet eens aan beginnen. Ik heb zelf best lang de start van mijn eigen onderneming uitgesteld. Omdat ik allerlei bezwaren zag en er niet in durfde geloven dat het goed zou komen. Maar als je dan toch mogelijkheden begint te zien, kan je geloof gaan groeien. Dat gebeurde ook bij mij, waardoor ik de sprong durfde wagen. Ik geloofde in Zinstap, terwijl er nog niets te zien was. Mijn geloof was als bewijs dat het mogelijk was.

Nieuw perspectief

Hoe zit dat met jou? Zijn er momenten in je leven geweest waarop je toch een bepaalde keuze maakte of een bepaalde stap zette vanuit het geloof dat het góéd was? Dat het op de lange termijn vrucht zou dragen? Misschien denk je nu wel: nee, er zijn op dit moment écht geen mogelijkheden. Ik heb geen geloof dat het in mijn huidige situatie goed komt…

Weet dat je niet de enige bent die te maken heeft met de onmogelijkheden van het leven. Niet alles is maakbaar. Niet alle problemen zijn oplosbaar. Maar vaak kan een nieuw perspectief je wél helpen. Om op een andere manier naar je situatie te kijken. Om daardoor te ontdekken dat er tóch meer mogelijk is dan je dacht. Misschien vind je niet de antwoorden waar je naar op zoek was, maar ontdek je een hele andere weg, waar je nooit eerder aan had kunnen denken.

Tijdens een wandeling mocht ik het een klein beetje ervaren wat een ander perspectief voor verrassende inzichten kan bieden. Al wandelend bekeek ik de wereld in spiegelbeeld. De hemel leek aan mijn voeten te liggen en de bomen waren als stevige wortels onder mij. Er was zoveel meer zichtbaar dan anders. En ik realiseerde me ineens, dat ik soms te ongeduldig ben. Te doelgericht. Te veel bezig met wat moet, hier en nu. Soms is het genoeg om een zaadje te planten en dan de  tijd haar werk te laten doen.

Wij willen vaak gelijk antwoorden en resultaat, terwijl antwoorden op vragen kunnen ontstaan door je vragen te leven. Door ze te laten bestaan en er even niet naar om te kijken. Al wandelend door het leven, schieten de zaadjes wortel en ontstaat er groei. Pas als de wortels diep genoeg zijn, is er genoeg stevigheid en voeding voor de bomen om de vruchten te laten ontwikkelen. We zien niet dat het gebeurt, maar het gebeurt wel.

Het komt aan op geloof

Het komt aan op geloof. Geloof in het onzichtbare. Geloof als bewijs dat een eerste stap écht verandering geeft, al zie je het pas een hele tijd later. En geloof dat er toch mogelijkheden zijn, ook als onze eigen ogen het niet kunnen zien. En persoonlijk voeg ik daar graag aan toe: geloof in een God die vrucht geeft op zijn eigen tijd.

Tenslotte: een nieuw perspectief kan helpen om door je onmogelijkheden heen te breken. Soms kun je dat nieuwe perspectief zelf vinden, maar vaak kan het helpen om met ‘andere ogen’ naar een situatie te kijken. In gesprek met iemand ‘van buiten’. Merk jij dat het je niet lukt om zelf een uitweg of antwoorden te vinden? Ik ga graag het gesprek met je aan, om wandelend en in rust op zoek te gaan naar jouw nieuwe perspectief. Ik geloof namelijk dat er meer mogelijk is dan jij nu kunt zien. En jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *