Advent 2023 – dag 5

Welkom bij de Adventskalender van Zinstap. Het thema van deze eerste week is ‘Hoop’. We staan daar bij stil met teksten uit de Bijbel. Daarbij sluit ik aan bij het Bijbelleesrooster van de Kerk (zie www.dagelijksevangelie.org). Daarnaast nodig ik je uit om regelmatig te gaan wandelen in de natuur. Stilte en natuur zijn hulpmiddelen om met aandacht te leven. Om te kunnen luisteren. Naar je hart, naar je omgeving, naar de schepping en bovenal naar de Schepper zelf.

Een wijs mens bouwt op een rots

Stormen

Er zijn weinig weersomstandigheden waarin ik niet wandel. Maar storm is er één van. De kracht van de wind is me teveel. Het is gewoon niet veilig in een omgeving waar takken van bomen waaien en soms hele woudreuzen ontworteld worden.

Wat spreekt Jezus toch altijd in herkenbare beelden! We weten allemaal wel wat storm teweeg kan brengen. Zeker als er overstromingen bij gepaard gaan. Het zijn alleen de meest stevige huizen die dan nog overeind blijven.

Geworteld in de rots

Rotsen lijken niet te doordringen. Zo krachtig zijn ze. En toch – al zou je het niet verwachten – groeien er ook planten in de bergen en op de rotsen. Zelfs boven de bomengrens. Planten die ‘slecht weer’ nodig hebben. Wordt het te warm, dan branden ze weg. Ze zijn helemaal afgestemd op het bijzondere klimaat in de bergen. Geworteld in de rots.

Een wijs mens bouwt op de rots. Een wijs mens luistert naar de woorden van Jezus. Als je op zijn woorden bouwt, is er hoop. Dan stormt het nog wel in je leven, maar je zult niet zomaar omvallen. Stevig verankerd en geworteld in Hem.

Om over na te denken

Waar stormt of stormde het in jouw leven?

Heb jij een stevig fundament waar je in moeilijke tijden op kunt bouwen?

Als je vandaag gaat wandelen in de natuur, let dan eens op of je sporen van storm ziet. En misschien zie je op diezelfde plek ook wel sporen van hoop, van nieuw leven…

Tenslotte

Het kan flink stormen in ons leven. Ik zie in de natuur de stormen vaak nog heel lang sporen nalaten. Zo kan het in ons leven ook zijn. En ook wanneer we naar de Kerstdagen toeleven, mogen we daar heel eerlijk over zijn. Het is echt niet voor iedereen makkelijk om de decembermaand door te komen.

Mocht het nodig zijn, weet me dan te vinden. Voor een luisterend oor of misschien om samen nieuwe richting te zoeken na een stormachtige periode…

Reacties zijn gesloten.