Advent 2023 – dag 19

Week 3 van deze Adventskalender heeft als weekthema ‘Vreugde’. Ook deze week staan we daar bij stil met teksten uit de Bijbel. Daarbij sluit ik aan bij het Bijbelleesrooster van de Kerk (zie www.dagelijksevangelie.org). Daarnaast nodig ik je uit om regelmatig te gaan wandelen in de natuur. Stilte en natuur zijn hulpmiddelen om met aandacht te leven. Om te kunnen luisteren. Naar je hart, naar je omgeving, naar de schepping en bovenal naar de Schepper zelf.

Maria, moeder van onze Heer

Maria

In de Rooms-Katholieke Kerk heeft Maria een bijzonder plaats ontvangen. Afgelopen week stond ik nog in de Sint Janskathedraal in Den Bosch bij het beeld van de Zoete Lieve Moeder. Tijdens mijn dagen in het klooster wordt de dag steevast afgesloten met een lied aan Maria.

Als rasechte protestant – van oorsprong gereformeerd – had ik altijd wat moeite met die positie van Maria. Toch is mijn beeld wel wat veranderd. Want hoe je het ook wend of keert, Maria hééft een bijzondere positie. Zij is de enige moeder van onze Heer Jezus. Zelfs Elisabet en de ongeboren Johannes herkennen het. Het kind springt op in de buik. Elisabet noemt Maria de meest gezegende onder alle vrouwen!

Gelukkig komt er ook in protestantse kringen meer aandacht voor Maria. En vandaag staan we even bij die hele jonge vrouw stil. Het zal je maar gebeuren…

Om over na te denken

Maria wijst altijd naar haar Zoon – bijvoorbeeld bij de bruiloft in Kana (zie Johannes 2)

Wie is Maria voor jou?

Reacties zijn gesloten.