Advent 2023 – dag 18

Week 3 van deze Adventskalender heeft als weekthema ‘Vreugde’. Ook deze week staan we daar bij stil met teksten uit de Bijbel. Daarbij sluit ik aan bij het Bijbelleesrooster van de Kerk (zie www.dagelijksevangelie.org). Daarnaast nodig ik je uit om regelmatig te gaan wandelen in de natuur. Stilte en natuur zijn hulpmiddelen om met aandacht te leven. Om te kunnen luisteren. Naar je hart, naar je omgeving, naar de schepping en bovenal naar de Schepper zelf.

Oefening in vertrouwen

Twijfel

Opnieuw komt een engel in onze dagtekst een bijzonder mededeling doen. Dit verhaal hebben we eerder gelezen en komt tijdens deze adventsperiode nog één keer langs.

Gisteren lazen we over de twijfel bij Zacharias. Vandaag zien we ook twijfel bij Maria: hoe kan dit gebeuren? En toch is de reactie van Gabriël heel anders. Is het bij Maria dan geen ongeloof?

Vertrouwen

Maria twijfelt niet óf het zal gebeuren, maar vraagt zich wel af hoe dan. En dat lijkt me niet vreemd, gezien haar ongetrouwde status en de grote schande van een ongehuwde moeder in die tijd. En toch geeft ze zich helemaal over. ‘De Heer wil ik dienen…”

Mij lijkt me dat een ultieme oefening in vertrouwen. Ik merkte onlangs zelf nog hoe onrustig ik ervan word als er dingen in mijn leven veranderen en ik niet precies weet wat er staat te gebeuren. Wat een rust kan het dan zijn te weten dat je jouw leven in de handen van de Ene mag leggen die er altijd bij is en voor wie niets onmogelijk is.

Om over na te denken

Een oefening in vertrouwen… Wat (welke situatie, welke persoon) zou jij vandaag willen loslaten, in Gods handen leggen?

Reacties zijn gesloten.